Nopeasti kasvaneen SOL-konsernin puikoissa on nyt neljäs sukupolvi. Sisaruspari Peppi Kaira ja Juhapekka Joronen johtavat yhtiötä, joka on ensimmäinen työpaikka merkittävän monille nuorille ja maahanmuuttajille. Siivouksen lisäksi SOL toimii turvallisuus-, toimitila-, pesula-, kiinteistöhuolto-, ja henkilöstövuokrausalalla.

– Asiakkaiden tarpeiden mukaan on laajennuttu, Joronen kuvaa. Hän toimii SOLin konsernin hallituksen johdossa. Peppi Kairalla on sama pesti emoyhtiössä SOLEMOSSA, ja hän vastaa pesula- ja henkilöstöpalveluista. Joronen on kasvanut yrityksen henkeen lapsesta saakka. – En olen saanut palkkaa mistään muusta yrityksestä. Pienestä pitäen minulla on ollut fiilis ja ajatus, että tämä on kiva firma olla töissä. Kairan piti käydä perheen bisneksien ulkopuolella. Hän työskenteli psykiatrisena sairaanhoitajana kymmenen vuotta.

Samaan aikaan kun SOL on laajentunut, se on myös kansainvälistynyt ja monikulttuuristunut. Yritys toimii kotimaan lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja Baltian maissa. Suomessa olevista noin 9 000 työntekijästä 4000 on maahanmuuttajia. Konsernissa puhutaan 30–40 eri kieltä. Joukon kirjavuus tuo haasteita, joihin vastataan kouluttamalla ja joustavuudella, Juhapekka Joronen kuvaa.

Koulutusmateriaalia on eri kielillä, ja esimerkiksi siivousalan perussanastosta on tehty viuhka, jossa on sanat tärkeimmillä kielillä, joita työntekijät puhuvat. – Kannustamme työntekijöitä oppimaan suomea. Onhan se pieni haaste, jos työnjohto ja työntekijät eivät puhu samaa kieltä. Toisaalta maahanmuuttajat nähdään SOLissa enemmänkin voimavaraksi. – Meillä on erittäin hyviä kokemuksia maahanmuuttajista työssä. He sairastavat vähän ja ovat aidosti ylpeitä siitä, että heillä on työsopimus, työvaate ja työterveydenhuolto. Ne ovat uusia asioita monelle ja askel eteenpäin yhteiskunnassa. Työntekijöillä on lisäksi hyvä fiilis keskenään.

Suomessa on jo totuttu maahanmuuttajiin työpaikoilla, Joronen sanoo, Asenteet ovat muuttuneet eikä enää pyydetä, että lähetätte suomalaisen. Enää ei vaadita aina sitäkään, että työntekijä puhuu suomea. – Ei ole vaihtoehtoja. Suomalaisia tai suomenkielisiä ei riitä tai saada kaikkiin töihin. SOLin yhtiöt ovat suurelle osalle maahanmuuttajataustaisista työntekijöistä ensimmäinen kosketus suomalaiseen työelämään. Joronen sanoo, että yritys tuntee vastuunsa työntekijöiden kotouttamisessa täkäläiseen työkulttuuriin. – Meillä on iso vastuu näistä ihmisistä. Joronen muistuttaa, että yritys on ensimmäinen työpaikka myös monelle suomalaiselle nuorelle. Työntekijöistä 42 % on alle 30-vuotiaita.

Tyypillistä on, että nuoret tekevät töitä opintojen ohessa, kokeilevat eri aloja ja miettivät, mikä työ kiinnostaa oikeasti. – He oppivat täällä perusjutut eli sopimukset, työajat ja työssä käymisen. Olemme monelle läpikulkupaikka, jossa opetellaan, mitä työelämä on.

Vastuulliset omistajat vakaan kasvun taustalla

Perheyhtiönä alusta asti toimineen SOLin omistajilla on keskeinen rooli ja vankka kokemus yhtiön kehittämisessä. Omistajat edellyttävät yhtiöltä sen arvojen mukaista, vastuullista toimintaa. SOL on aktiivinen jäsen Suomessa Perheyritysten liitto Ry:ssä, joka edistää perheyritysten toimintaedellytyksiä ja vastuullista omistajuutta.

SOL on aktiivinen vaikuttaja Elinkeinoelämän keskusliitossa, jossa toimitusjohtajamme Juhapekka Joronen on hallituksen jäsenenä ja Kiinteistöpalvelut ry:ssä hallituksen puheenjohtajana. Työskentelemme muissakin elimissä ja otamme vastaan mahdolliset luottamus- ja asiantuntijatehtävät

Konsernin emoyhtiönä toimii SOLEMO Oy. Suomen tytäryhtiöt ovat siivous- ja toimitilapalveluita tarjoava SOL Palvelut Oy, kiinteistöhuolto-, turvallisuus- ja taloteknisiä palveluita tarjoava SOL Kiinteistöpalvelut, pesulapalveluita kuluttajille ja yritysasiakkaille tarjoava SOL Pesulapalvelut Oy, henkilöstövuokraus- ja rekrytointipalvelualalla toimiva SOL Henkilöstöpalvelut Oy ja varasto-, terminaali- ja pakkaus- sekä ulkoaluelogistiikkapalveluita tarjoava SOL Logistiikkapalvelut Oy. Konserniin kuuluu lisäksi itsenäisenä yrityksenä toimiva IT-palveluita tuottava Consultor.

Kansainväliset tytäryhtiömme toimivat Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Työllistämme yhteensä reilu 14 000 ihmistä, joista Suomessa reilu 10 000 ihmistä.

Lue Juppen ja Pepin tarina >>

MENESTYSTEKIJÄMME

  • osaava ja osallistuva henkilöstö
  • aurinkoinen asiakas
  • kannattava kasvu
  • kannattava ja kilpailukykyinen yritys
  • tuottavuus, tehokkuus ja turvallisuus
    Perheyritysten liitto
    Kauppalehden menestyjätKiinteistötyönantajat