Aurinkoiset työpaikat

SOL on vastuullinen ja eettisiin arvoihin perustava perheyritys.  Kiinnitämme erityisesti huomiota positiiviseen asenteeseen työtä kohtaan, joka tarkoittaa aurinkoista asiakaspalveluasennetta, luotettavuutta ja vastuullisuutta. Tämän lisäksi kiinnitämme huomiota ammatilliseen osaamiseen sekä motivaatioon hakemaasi työtä kohtaan. Täytäthän hakemuksen huolellisesti ja kerrot meille olennaiset asiat osaamisestasi sekä aikaisemmasta työkokemuksestasi. Kutsumme sopivimmat hakijat haastatteluun hakemuksen perusteella.

Rekrytointijärjestelmään et tarvitse erillisiä käyttäjätunnuksia, vaan voit jättää hakemuksen ilman rekisteröintiä suoraan sinua kiinnostavan työpaikkailmoituksen kautta.

Matti bongasi onneksemme työpaikkailmoituksemme ja kertoo kiinnostuneensa paikasta heti, kun etsi koulutustaan vastaavaa työtä. Matilla on tradenomin tutkinto liiketalouden alalta sekä sähköalan perustutkinto. Hän on työskennellyt aikaisemmin monissa työtehtävissä, kuten elektroniikkateollisuudessa tuotannon laitosmiehenä, kaupan alalla myyjänä ja kuljetusalalla.

Matti pärjäsi työhaastatteluissa loistavasti ja sai paikan keväällä 2017. Hän työskenteli SOLin kautta kolmisen kuukautta, jonka jälkeen työllistyi suoraan Kaskipuun kirjoille. Kaskipuulla hän on nyt viihtynyt noin puolitoista vuotta.

–  Työsuhde SOLin kautta mahdollisti minulle vakituisen työn Kaskipuulta. Siirtyminen Kaskipuun palvelukseen sujui luontevasti eikä eroa SOLin ja Kaskipuun työsuhteissa huomannut, Matti mainitsee.

– ­Aloitin työn Kaskipuulla SOLin kautta kesällä 2017. Ensimmäisten kuukausien aikana tuli paljon uutta asiaa ja muistettavia asioita riitti. Työtehtävään oli hyvä perehdytys ja neuvoa sai aina tarvittaessa, joten pääsin hyvin kiinni työhön, Matti kertoo työnsä alkumetreistä.

Matti toimii asiakaspalvelussa tilaustenkäsittelijän tehtävässä. Hän pitää työtä monipuolisena ja vaihtelevana.

–  Tilausten tallennus vaatii tarkkuutta, jotta tilaukset saadaan syötettyä järjestelmään virheettömästi. Palvelen asiakkaita niin puhelimella, sähköpostilla kuin chatin kautta. Etenkin kesäaikana työ on toisinaan hektistä, Matti mainitsee työstään. Hänen tiimiinsä kuuluu noin 10 työkaveria ja Matti kehuu työporukkaa hyväksi ja rennoksi eikä työpaikalle tarvitse lähteä vakavalla naamalla.

– Parasta on työn vaihtelevuus ja monipuolisuus. Tuotteisiin ja määräyksiin tulee muutoksia, joten työssä oppii koko ajan uutta. Tilaustenkäsittelijän työ pitää sisällään asiakkaiden neuvontaa ja tilauksiin sekä toimituksiin liittyviä selvittelyjä, mikä tuo vaihtelua työhön, Matti kertoo työnsä parhaista puolista.

Matti suosittelee Kaskipuuta työnantajana ja työpaikkana.

– Kaskipuu on luotettava työnantaja ja kasvava yritys. Kaskipuulla työskentelee eri alojen osaajia ja Kaskipuulla voi työllistyä moniin eri tehtäviin tuotemyynnistä tuotannon työtehtäviin, Matti kehuu.

Eliisa on viimeisimmältä ammatiltaan tietojenkäsittelyn tradenomi ja tehnyt paljon erilaisia töitä muun muassa asiakaspalvelun ja myynnin parissa. Hän oli keväällä 2017 pari viikkoa työttömänä ja törmäsi tilaustentallentajan avoimeen paikkaan netissä. Hän kiinnostui paikasta ja haki sitä saman tien.

– Minuun taidettiin ottaa yhteyttä saman päivän aikana ja sitä seuraavana olin jo haastattelussa SOLilla. Siitäpä ei mennyt montaa päivää, kun pääsin jo sitten Kaskipuun toimistolle haastatteluun. Minulle tuli jo ensimmäisessä haastattelussa tosi hyvä fiilis SOLin toimintatavoista. SOLilla on minusta sellainen avoin ja kannustava ilmapiiri, Eliisa muistelee työnhakuprosessia.

”Se oli semmoinen tekemisen meininki heti alussa.”

Tilaustentallentajan työt Kaskipuulla alkoi lyhyellä perehdytyksellä, jonka jälkeen hän pääsi heti tekemään töitä.

– Se oli semmoinen tekemisen meininki heti alussa. Aluksi tietysti jännitti, miten selviän, kun työnkuva on vastuullinen. Se vaatii tarkkuutta, pitkäjänteisyyttä ja hyvää muistia. Alkujännityksen jälkeen työt sujuivat oikein hyvin. Ehdin olla SOLin kautta Kaskipuulla noin koeajan verran. Eräänä syyskuun päivänä esimieheni pyysi juttusille ja ehdotti, josko tulisin Kaskipuun kirjoille. Tuntuihan se todella hienolta, elämäni ensimmäinen vakituinen työpaikka, Eliisa iloitsee.

Eliisan nimike oli alkuun tilaustenkäsittelijä / asiakaspalvelija. Työnkuvaan kuului tallentaa tulleet tilaukset tuotantojärjestelmään ja laittaa siitä vahvistus asiakkaalle. Lisäksi työnkuvaan kuului asiakaspalvelu puhelimitse ja chatin kautta.

– Mielestäni työkuva oli todella mielekäs, sillä jokainen tilaus on erilainen ja se tuo työhön vaihtelevuutta. Tilaustenkäsittelyn ja asiakaspalvelun myötä olen saanut huimasti sellaista tuotetietoutta, jota ei varmasti saa edes lukemalla, Eliisa kertoo tilaustentallentajan työstä.

Kaskipuulla on tarjolla hyvin monenlaista työtä ja etenemismahdollisuudet ovat loistavat. Eliisa on päässyt tutustumaan myös tehtaan puolelle, jossa hän työskenteli nelisen kuukautta purkupisteellä. Purkupisteellä ovet nostetaan maalauslinjastolta, tiivistetään ja heloitetaan, eli laitetaan lukkorungot ja saranat paikoilleen. Nykyisin hän toimii Kaskipuulla tarjouslaskijana, eli laskee tarjouksia rautakaupoille. Hän on viihtynyt hyvin myös nykyisessä roolissaan.

– Tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää. On hienoa saada tarjota asiakkaille laadukkaita kotimaisia ovia ja ikkunoita. Kaskipuulla on vankat juuret – yli 40 vuotta ulko-ovien valmistusta ja ikkunapuolellakin on päästy hyvään vauhtiin. Rakastan asiakaspalvelua ja erilaisten ihmisten kanssa toimimista. Paras kiitos tässä tulee, kun saadaan kaupat tehtyä ja asiakas vielä kiittää hyvästä palvelusta, Eliisa mainitsee.

”Meillä on aivan huippuporukka!”

Eliisan mielestä Kaskipuu on ollut hyvä työnantaja ja hän suosittelee lämpimästi hakemaan sinne töihin.

– Tekijöille löytyy aina töitä. Kuten itsekin, olen päässyt osin myös oman aktiivisuuteni kautta, tekemään Kaskipuulla monenlaisia töitä, mikä on tietysti mahtavaa, Eliisa kannustaa työnhakijoita.

Kaskipuu on tunnettu hyvästä työilmapiiristä ja tekemisen meiningistä.

– Meillä on aivan huippuporukka! Kaikki työntekijät ottivat alusta alkaen minut hyvin vastaan ja ovat auttaneet aina, kun on ollut kysyttävää. Eihän mikään työ ole aina ruusuilla tanssimista ja välillä tulee vähän huonompiakin päiviä, mutta aina on saanut tukea. Me nauretaan paljon, niin itselle kuin toisillemme, joten huumori yhdistää meitä, Eliisa kehuu työkavereitaan.

Hyvään työilmapiiriin kuuluu huumori ja joskus pikku mokat saattavat hymyilyttää pitkään.

– Työkaveri antoi minulle kerran oman puhelimensa ja kuulokkeensa loppupäivän ajaksi, kun joutui itse lähtemään töistä. Minulla oli siis kaksi puhelinta ja kahdet kuulokkeet. Puhelin soi, nappasin kuulokkeet ja vastasin. Ihmettelin hetken, kun mitään ei kuulu, huhuilin ja toistin haloota, kunnes huomasin, että minulla oli väärät kuulokkeet päässä. Kyllä sai taas hetken nauraa omalle toiminnalleen. Vaihdoin kuulokkeet ja vastasin asiakkaalle, onneksi pokka piti, Eliisa kertoo nauraen.

Kaksi vuotta sitten, tuolloin 18-vuotias Taru Kortelainen etsi kesätöitä.

– Lähetin silloin hakemuksia tosi moneen paikkaan ja osasta ei tullut edes vastausta, mikä tuntui aika kurjalta, Taru kertoo.

– SOLista olin kuullut että sinne otetaan myös nuoria töihin. Olinkin sitten tosi iloinen, kun sain kutsun työhaastatteluun. Sinne meneminen kyllä jännitti aika lailla, mutta haastattelussa olikin rento tunnelma ja sain töitä laivasiivouksesta.

Sen jälkeen Tarun ei sitten ole tarvinnutkaan odotella vastauksia työhakemuksiin.

Kotonakaan ei tee mieli tehdä enää mitään siivoustöitä ”sinne päin”.

– Jo tammikuussa SOLilta soitettiin, että tulenko taas kesällä töihin. Viime syksynä olisin myös voinut jäädä tekemään tuntitöitä, mutta koulu olisi siitä varmaan kärsinyt.

– Se on varmaan hyvä mahdollisuus myöhemmin, vaikka opintojen rahoittamiseen.

Taru kertoo saaneensa työhön ja työvälineisiin hyvän perehdytyksen ja käsitys siivouksesta on myös muuttunut.

– Kotonakaan ei tee mieli tehdä enää mitään siivoustöitä ”sinne päin”. Tykkään siitä, että on puhdasta.

– Lisäksi olen saanut meriturvallisuuskoulutuksen.

– Laivalla töitä tehdään reippaaseen tahtiin ja se sopii minulle, eikä ole kunto loppunut kesken, nuori urheilija toteaa hymyillen.

– Itse asiassa alkuun joku työkaveri ihmetteli, miten nuori lukiolaistyttö innostuu tällaisesta työstä.

Toisinaan laivamatkustajat kyselevät neuvoja esimerkiksi siitä, missä jokin ravintola on?

– On mukava samalla tehdä myös asiakaspalvelutyötä ja olla avuksi.

Monikulttuurisuus kiehtoo

Laivalla vahva työyhteisöllisyys ja me-henki tuntuivat Tarun mielestä heti hyvältä.

– Olen talvellakin pitänyt yhteyttä viime kesän työkavereihin ja suurin osa heistä tuli tänäkin kesänä laivalle töihin.

– Esimiehet ja tiimi ovat todella mukavia ja vaikka työ välillä on hektistä, sitä tehdään hyvällä mielellä ja kaikki auttavat toisiaan aina tarpeen mukaan. Eihän sitä voi koskaan etukäteen tietää kuinka paljon siivottavaa kussakin hytissä on.

Työtiimin monikulttuurisuudesta Taru pitää ja monien työkavereiden kanssa yhteinen työkieli onkin englanti.

– Samalla saan hyvää enkkutreeniä, kun tulee puhuttua sitä päivittäin ja oppii uusia sanoja. Monet asiakkaat puhuvat myös ruotsia eli senkin kanssa pärjään nykyään paremmin.

Taru toteaa, että yksi ehdoton työpaikan plussapuoli on myös laivasiivoojien ruokaetu.

– Se ruoka on oikeasti tosi hyvää ja monipuolista.

Laivat, joita Taru tällä hetkellä siivoaa, lähtevät aamulla Tallinnaan ja palaavat Helsinkiin alkuillasta.

– Olemme laivalla koko työvuoron ajan. Myöhemmin kesällä siirryn siivoamaan Viking Linen Gabriellaa ja Mariellaa, silloin kun ne ovat satamassa.

– Tänä kesänä pidin myös kolmen viikon loman. Ja laivoihin en ole vieläkään kyllästynyt vaan käyn itsekin risteilyillä.

Puolustava pelinrakentaja

Taru on harrastanut urheilua lähes koko ikänsä. Hän pelasi vielä 17-vuotiaana B-poikien Suomi-sarjan puolustajana ja kovaotteinen tyttö jakoi pukuhuoneen hyvät jutut ja huumorin poikien kanssa. Tarun mielestä urheilussa on monia oppeja, joita voi hyödyntää myös työssä.

– Joukkuepeleissä pelataan joukkueelle, ei itselle. Olen huomannut, että tämä toimii myös töissä. Kun jokainen tekee oman osuutensa mahdollisimman hyvin ja huomioi myös koko tiimin niin jokaisesta työpäivästä selvitään voittajina.

– Vuosi sitten jätin jääkiekon hetkeksi syrjään, kun tuntui että päivistä tulee niin pitkiä, että koulu kärsii. Siirryin kakkoslajini eli jääpallon harrastajaksi. Olen pelannut poikien kanssa ja naisten joukkueessa. Kuluneen talven pelasin Ruotsissa jääpallon naisten sarjaa ja pelimatkat tein lentäen ja usein pelipaikoille oli vielä tuntien bussimatka.

– Viime vuonna osallistuin Suomen joukkueessa naisten jääpallon MM-kisoihin Minnesotassa. Nyt tavoitteena on Kiinan MM-kisat. Lisäksi aloitin myös jääkiekon uudelleen ja pelaan naisten joukkueessa.

Palkka menee säästöön

Viime kesän palkkoja Taru on käyttänyt maltillisesti ja ostanut lähinnä vain jotain pientä. Tarulle jäi siis kesän palkasta myös vähän rahaa viime helmikuun MM-kisojen matkakuluihin.

– Etsin pientä vuokra-asuntoa metron varrelta ja säästän vuokraan rahaa. Tarkoitus on tehdä myös töitä ympäri vuoden niin paljon kuin mahdollista.

Taru on käynyt lukion urheiluluokalla ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki.

– Voisin ehkä opiskella urheiluhierojaksi tai tehdä töitä liikunnan parissa esimerkiksi jossain urheilutalossa. Myös armeijan käyminen kiinnostaa. Nyt haluan saada työkokemusta ja antaa ajatusten kypsyä.

SOL tarjoaa töitä sadoille nuorille

Reilu peli ja kunnollinen perehdytys takaavat nuorille mahdollisuuden onnistua kesäduunissa. SOL on jälleen tänä kesänä yhteistyökumppanina Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jonka tarkoitus on haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja.

Teksti: Mirkka Kortelainen Kuva: Vaula Aunola

SOL Siivouspalvelut