Koulutus kannusti Katjan siivousalan esimieheksi

Katja Kerttula aloitti maaliskuun alussa Oulun Stora Enson tehdaskompleksilla palveluesimiehenä. – On ollut hienoa aloittaa näin vaativassa teollisuuskohteessa. Meillä on täällä oma porukka, jota pyöritän. Hyvin on mennyt ja tykkään työstäni, Katja summaa uutta rooliaan esimiehenä,

Katja on ollut solilainen 10 vuotta. Hän aloitti palveluohjaajana ja kävi siivoustyönohjaajan ammattitutkinnon. Kun hänelle sitten ehdotettiin esimiehen tehtävää, hän ei tarvinnut mietti kauaa.

Katja Kerttula siivouspalvelut
Katja Kerttula toimii siivouspalveluiden palveluesimiehenä

Aikanaan sanoin, että en koskaan ala esimieheksi, koska olen jännittäjätyyppiä. Mutta niin kävi, että tässä ollaan, enkä ole katunut. Paljon on pitänyt opiskella ja paljon opittavaa, mutta uuden oppiminen myös innostaa ja olen saanut hienosti tukea uuteen rooliini. Nyt olen mukana esimiesvalmennuksessa, jossa taas oppii paljon uutta ja saa tukea työhön hän kertoo.

SOLissa koulutus on itsestäänselvyys

Katjan mielestä SOLissa koulutukseen ja etenemiseen suhtaudutaan kannustavasti ja positiivisesti. Sen hän huomasi jo 10 vuotta sitten tullessaan taloon.

– Kun tuli SOLille töihin, tuntui, että olin ihan jatkuvasti koulutuksessa. Olin kuin puulla päähän lyöty, kun huomasin, että haluan oppia uutta ja myös sen, että aina oppii uutta. Opinnoista ja koulutusta saa mukavasi uutta intoa ja haastetta työhön, hän sanoo ja kannustaa muitakin opiskelemaan.

Hän on myös tyytyväinen, että sai aikaisemmassa roolissaan ohjaajana nähdä useita erilaisia kohteita ja oppi tuntemaan alan todella hyvin.

Kannustus tuo rohkeutta

Uskallus edetä omalla uralla ja ottaa uusi rooli vastaan ei välttämättä ole helppoa. Katja kertoo, että hän sai rohkeutta muutokseen muiden kannustuksesta.

Ohjaajavuosien aikana kuulin monelta kannustusta ja rohkaisua siirtyä uralla eteenpäin esimiehen töihin. Kun saa positivista palautetta, sitä uskoo myös itseensä ja ymmärtää, että pystyy myös uudenlaisiin haastavampiin töihin, hän miettii.

Kannustuksen lisäksi tarvitaan myös tukea – ja sitäkin on saatavilla.

– Kun esimieheni kuuli, että lopetan ohjaajan työt, hän ei ollut iloinen lähdöstäni. Mutta siitä huolimatta hän rohkaisi minua ja sanoin, että elämässä on hyvä mennä eteenpäin, Katja muistelee.

Nyt Katjan toimiessa tahollaan esimiehenä yhteydet pelaavat ja tukea on tarjolla.

– Paljon olemme soitelleet ja aina saa apua ja neuvoa. On mahtava homma, kun tietää, ettei tarvitse olla yksin, vaan pulmatilanteissa voi kysyä neuvoa.

– Teollisuuslaitos sisältää monenlaisia tiloja ja monipuolista siivottavaa. Siivoukseen kuuluu laboratoriotilojen ja turpeen vastaanottotilojen siivousta. . Siivouksen lisäksi Katjan tiimi vastaa Aula- ja postituspalveluista.

Koko kompleksi on myös hyvin laaja ja Katja nauraakin, että esimerkiksi laatukierroksilla mittariin kertyy mukavasti askeleita.

Työntekijöiltä vaaditaan muun muassa työturvallisuuskortti ja työturvallisuus onkin teollisuuslaitoksessa erittäin tärkeää.

– Meillä on täällä hyvä porukka. Nyt kun olemme täällä toimineet jo jonkin aikaa tuntuu, että myös storaensolaiset ovat meidän työkavereita. Täällä on kiva tehdä töitä.

Katja toivoo, että siivousala innostaisi yhä enemmän nuoria, töitä nimittäin riittää.

– Harva tulee ajatelleeksi, että siivousalalla on paljon töitä ja alalla myös pystyy etenemään, niin naiset kuin miehet. Kannustan kyllä ihmisiä kokeilemaan, voivat yllättyä positiivisesti