Voihan tahra…

Läikähtikö punaviiniä vaatteillesi? Jos mahdollista, tuo vaate tai muu tekstiili tuoreena lähimpään SOL Pesulaasi. Vääränlainen tahranpoisto saattaa kiinnittää tahran tiukemmin. Jos kuitenkin haluat kokeilla poistaa tahraa itse itse, tässä pari vinkkiä:

Ripottele punaviinitahran kohdalle heti suolaa ja anna sen vaikuttaa. Suola imee tahran pois. Voit myös vaihtoehtoisesti liottaa vaatetta vedessä, johon on lisätty suolaa. Kivennäisvesi voi myös laimentaa tahraa, kokeile ihmeessä. Tämän jälkeen tuote kannattaa pestä niin korkeassa lämpötilassa, kuin pesuohje sallii.

Kuivunut punaviinitahra lähtee parhaiten pois, kun sen esikäsittelee nestemäisellä pyykinpesuaineella ennen pesuohjeen mukaista pesua.

Suklaiset kädenjäljet verhoissa? 

Hei, kokeile sappisaippuaa!

Tahrakohdan esikäsittely ennen pesua nestemäisellä pesuaineella voi myös auttaa ja pesu sen jälkeen pesuohjeen mukaisesti korkeimmassa sallitussa lämpötilassa.

Mustikkaa? Jep, se on mustikkaa…

Se lähtee parhaiten pois myös käsittelemällä tekstiili ennen pesua. Esikäsittelyyn sopii nestemäinen pyykinpesuaine, käsitiskiin tarkoitettu astianpesuaine tai ihan tavallinen käsisaippuakin voi toimia. Kaada pesuainetta tahrakohdalle, hiero tahrakohtaa kevyesti ja anna vaikuttaa hetken aikaa. Mikäli tekstiili sallii pesun valkaisuaineella, kannattaa sitä käyttää, kun tuotteen pesee esikäsittelyn jälkeen normaalisti pesuohjeen mukaisesti korkeimmassa sallitussa lämpötilassa.

Roiskahtiko steariinia pöytäliinalle, kun puhalsit kynttilän sammuksiin?

Ei hätää, anna steariinin kuivua rauhassa ja raaputa sen jälkeen kiinteä osa varovasti irti. Tämän jälkeen asettele runsaasti talouspaperia tahrakohdan molemmille puolille ja paina kuumalla silitysraudalla sen aikaa, että paperiin ei enää irtoa mitään. Jos jäljelle jää vielä vahatahra, kaada sen päälle astianpesuainetta ja hiero kohtaa erittäin varovasti. Huuhtele sitten pesuaine pois ja pese tuote sen pesuohjeen mukaisesti.

Voi rasvatahra…

Mutta esikäsittely juuri ennen pesuohjeen mukaista pesua voi todellakin auttaa. Nestemäinen pyykinpesuaine, tahranpoistoaine tai käsitiskiin tarkoitettu astianpesuaine voi auttaa. Sappisaippuan kokeileminen kannattaa myös. Rasvatahrat irtoavat kaikkein parhaiten, kun tuotteen pesee esikäsittelyn jälkeen korkeimmassa sallitussa lämpötilassa pesuohjeen mukaisesti.

Ja se punajuuri…

Sitä putosi juuri valkoiselle paidalle, eikö? Kokeile tuoreeseen tahraan käsitiskiin tarkoitettua astianpesuainetta ja kuumaa vettä. Kivennäisvesi voi myös toimia, kokeile! (Pese tuote näiden jälkeen normaalisti tuotteen pesuohjeen mukaisesti.)

Jos yllä mainituista ei ole apua, kannattaa tämäkin tahra esikäsitellä joko tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella ja pestä sen jälkeen pesuohjeeseen merkityssä korkeimmassa sallitussa lämpötilassa.

Kahvit paidalla, onko nyt maanantai?

No, näitä sattuu. Kannattaa poistaa kahvitahra heti tuoreeltaan kylmällä vedellä ja tavallisella käsisaippualla tai käsitiskiin tarkoitetulla astianpesuaineella. Vanhaa tahraa taas kannattaa liottaa astianpesuainevedessä ja pestä sen jälkeen entsyymipitoisella valkopesuaineella pesuohjeen mukaisesti. Mikäli materiaali sallii, voi tuotteen valkaista pesun jälkeen, jos tahra ei ole vielä lähtenyt.

Tahrojen poistaminen tekstiileistä voi onnistua näillä kotikonsteilla. Jos keinot eivät kuitenkaan tepsi, itsellä ei ole aikaa tai kärsivällisyyttä, tekstiili on arvokas tai siihen ei sovellu vesipesu, kannattaa suunnata lähimpään SOL Pesulaan. Mikäli tahraa on yrittänyt puhdistaa ensin itse, kannattaa pesulassa olla täysin rehellinen ja kertoa, miten tahraa on yrittänyt poistaa. Näin vaate- ja tekstiilihuollon ammattilaiset saavat tuotteesta mahdollisimman hyvän!

Henna T. Markkinoinnin harjoittelija, SOL Pesulapalvelut