Vintage-aarteiden jäljillä I SOL Pesulapalvelut

Vintagessa viehättää menneiden aikojen tunnelma ja historia: samettinen iltapuku tai nahkatakki, joka on nähnyt elämää. Vanhoista vaatteista saadaan yksilöllisyyttä omaan pukeutumiseen ja niihin pukeudutaan usein osana omaa tyyliä. Vaatteiden hankkiminen käytettynä tukee myös kiertotaloutta ja huomioi vastuullista kuluttamista. Monia kuitenkin askarruttaa, mitä vintagella tarkoitetaan, millaisia vaatteita käytettynä kannattaa etsiä ja miten niitä huoltaa.

Mistä vintagen tunnistaa? 

Vintagea on vähintään 20-vuotta vanha vaate, joka on iän lisäksi hyvin valmistettu ja siinä on laadukkaat materiaalit. Vintage-vaatteet on tehty kestämään käyttöä, joten työn jälki esimerkiksi saumoissa on huolellista. Vaatteiden kaavoitus on tehty taitavasti hyvillä leikkauksilla, koska elastaania ei ole käytetty ja usein näkee yksityiskohtia, joita nykyvaatteisiin ei enää tehdä. 

Aiemmin vaatteen arvo oli suurempi suhteessa käytössä olevaan rahaan, joten uutta vaatetta piti ensin harkita tarkoin ja säästää rahaa sitä varten. Arvokasta hankintaa huollettiin oikein ja korjattiin tarvittaessa itse tai ompelijalla. Vaatteita saatettiin myös teettää suoraan ompelijalla omien mittojen mukaan. Vielä 90-luvulla oli usein edullisempaa ommella itse vaatteita, kuin ostaa niitä valmiina. Monet silloin ja sitä ennen lapsuuttaan viettäneet muistavatkin äidin ompelemat vaatteet itsellä tai lähipiirissä.  

Oikean pesutavan valinta on tärkeää 

Vaatteita ei kannata suoraan heittää pesukoneeseen, vaan ensin tutustua hoito-ohjeisiin. Hoito-ohjemerkkejä alettiin joissain määrin vaatimaan vasta 70-luvulla, joten sitä vanhemmissa vaatteissa voi olla pelkät valmistajan tiedot. Kirppareilla ja vintage-liikkeissä voi myös tulla vastaan itseommeltuja vaatteita ilman pesuohjeita tai pesuohjeet voi olla leikattu irti, jolloin oikean pesumenetelmän valinta täytyy tehdä materiaalin tunnun mukaan. 

Pesuohjeeseen tutustuessa voi vastaan tulla teksti Dry Clean only. Merkki tarkoittaa kemiallista pesua ja on vaatteessa syystä, esimerkiksi tietyt silkkilaadut eivät kestä vaurioitumatta vesipesua, vaan kankaan pintaan muodostuu helposti pienenpientä pesuryppyä, joka ei lähde virheellisen pesun jälkeen enää pois. Myöskään kaikki villalaadut eivät kestä kutistumatta tai huopumatta vesipesua. Materiaalien lisäksi pesutavan valinnassa tulee huomioida vaatteen yksityiskohtien pesunkesto, kuten helmet, napit ja paljetit. SOL Pesuloista löytyvä emulsiopesu on turvallisin vaihtoehto monille hellävaraista hoitoa vaativille materiaaleille.  

Mitä kannattaa etsiä käytettynä? 

Materiaaleista esimerkiksi nahka, villa, silkki ja denim kestävät hyvin käyttöä ja ikääntyvät kauniisti, joten erityisesti niitä kannattaa suosia, kun etsii pitkäikäistä vaatetta käytettynä. Hyviä löytöjä voi tehdä asusteissa, koska erilaisilla laukuilla, vöillä ja koruilla saa tuotua ainutlaatuisuutta omaan tyyliin. Vaatteista kannattaa pitää silmällä nahkatakit, villakangastakit, mekot, neuleet, farkut ja väljät bleiserit. Vanhat koot saattavat olla hyvin erilaisia kuin tänä päivänä, joten kokomerkintöjen sijaan kannattaa katsoa vaatteen mittoja tai sovittaa rohkeasti päälle. Lue aiempi teksti kirpparilöytöjen kotiuttamisesta . 

Vuosikymmeniä vanha vintage-vaate, joka on loistavassa kunnossa, on varmasti sitä myös jatkossa. Kun olet saanut käsiisi vanhan hyvän ajan tavaran, joka on tehty kestämään, kannattaa siitä pitää huolta: pesettää, korjauttaa ja ennen kaikkea käyttää.  SOL Pesuloissa onnistuu luotettavasti ja ammattitaidolla pesulapalveluiden lisäksi myös otsonointi- ja korjauspalvelut.

Elisa K. Tekstiilialan koulutuksen saanut pesula-alan moniosaaja: työkokemusta reilun 8 vuoden aikana kertynyt erilaisissa työtehtävissä myymälänhoitajasta palvelupäällikköön. Parasta SOLilla on mahdollisuus kehittyä ja päästä oppimaan uutta.