Venetsialaiset ja kesäkauden päätös

Elokuun viimeisenä viikonloppuna juhlitaan venetsialaisia, joka on perinteisesti mökki- ja venekauden päätösjuhla. Venetsialaisten nimi viittaa Venetsiaan ja karnevaaleihin, sekä lyhtyihin, joilla valaistiin kanavia ja gondoleja. Värikkäät lyhdyt, nuotiot ja ilotulitteet kuuluvat olennaisesti mukaan veden, tulen ja valon juhlaan. Alun perin venetsialaisia on Suomessa vietetty rannikkokaupunkien kesämökeillä ja veneillä, mutta nykyään niitä juhlitaan myös sisämaan kunnissa ja kaupungeissa.

Juhlien järjestäminen

Hyvä ruoka ja juoma, sekä kaunis kattaus ovat onnistuneiden juhlien kulmakivet. Tarjoiltavien ruokien suunnittelussa huomioidaan satokauden parhaimmisto ja sesongin parhaat maut. Valmistautuminen juhlaan alkaa tarkistamalla kattaustekstiilit, kuten pöytäliinat ja lautasliinat. Ne kannattaa pesettää kuntoon heti juhlien jälkeen, mutta jos se on viimeksi unohtunut, niin SOL Pesulasta saa pöytäliinat ja lautasliinat puhtaina ja sileinä takaisin. Pesun yhteydessä suosittelemme laittamaan kattaustekstiileille suojakäsittelyn, jolla saa kosteutta ja likaa hylkivän pinnan. Näin voi juhlia huoletta, ilman pelkoa pysyvistä tahroista.

Elokuun pimeneviin iltoihin luodaan tunnelmaa koristelemalla puutarhat tai vaikkapa parvekkeet lyhdyillä ja valonauhoilla. Juhlissa kokoonnutaan yhteen ja nautitaan läheisten ystävien tai perheen seurasta, sekä loppukesän tunnelmasta. Ulkona istuessa on hyvä varata lämpimiä vilttejä, kun kesäillat pikkuhiljaa viilenevät.

Mökki- ja venetekstiilien huoltaminen

Kun venetsialaiset on juhlittu, on perinteisesti aika päättää myös mökkeily- ja veneilykausi. Kesällä käytössä olleet tekstiilit on hyvä tarkastaa ja huoltaa, jotta paikat voidaan laittaa talviteloille.

– Lakanat ja tyynyliinat saa SOL Pesulasta mankeloituina ja siisteissä pinoissa, jolloin ne on helppo laittaa säilytykseen talven ajaksi. Erityisesti luonnonkuidut, kuten puuvilla- ja pellavatekstiilit säilytetään kuivassa tilassa, jotta ne eivät pääse imemään kosteutta. Myös peitot ja tyynyt kannattaa pesettää aina käyttökauden päätteeksi.
– Veneiden verhoilukankaat ovat usein laadukkaita materiaaleja, joten pesua kaipaavat tyynyn päälliset ja irrotettavat istuinten päälliset on hyvä tuoda pesulaan. Jos päällisiä ei saa irrotettua tai muuten peset ne mieluummin paikan päällä, puhdistamisen voi tehdä myös tekstiilipesurilla, joka on vuokrattavissa useasta SOL Pesulasta.
– Venepeitteen pesu ja tarvittaessa myös kyllästys ja homeenpoisto onnistuu pesulassa.
– Terassitekstiilit on hyvä tarkistaa kesän päätteeksi, koska ne altistuvat erityisesti auringonvalolle, siitepölylle ja kosteudelle. Tyypillisiä loppukesän havaintoja ovat haalistuminen ja homepilkut. Useat terassipehmusteet voi pestä vesipesussa, mutta etenkin suuremmat tekstiilit kannattaa tuoda pesulaan pestäväksi. Tavanomaisten ulkotekstiilien lisäksi pesulassa onnistuu myös keinun katoskankaan ja markiisin peseminen ja kyllästäminen, kunhan kankaan saa irrotettua rungosta.

Tekstiilien huolto kannattaa tehdä aina kauden päätteeksi, koska puhtaana niitä on mukavampi säilyttää ja myös tahrat lähtevät paremmin pois tuoreena, kun lika ei ole vielä päässyt pinttymään kiinni. Pesun yhteydessä vene- ja terassitekstiileihin kannattaa laittaa suojakäsittely, jolla saadaan pinta hylkimään kosteutta ja likaa. Uudet tekstiilit suosittelemme suojakäsittelemään jo ennen käyttöönottoa, koska ne altistuvat erilaisille säätiloille ja monenlaisille tahroille. Suojakäsitellyltä pinnalta tahrat lähtevät varmemmin irti ja näin saadaan tuotteille mahdollisimman pitkä käyttöikä.

Elisa K. Tekstiilialan koulutuksen saanut pesula-alan moniosaaja: työkokemusta reilun 8 vuoden aikana kertynyt erilaisissa työtehtävissä myymälänhoitajasta palvelupäällikköön. Parasta SOLilla on mahdollisuus kehittyä ja päästä oppimaan uutta.