Urheiluvaatteiden pesu – huomioi ainakin nämä asiat

Mitä kannattaa ottaa huomioon teknisten vaatteiden pesussa ja huollossa?

– Tekniset vaatteet ja urheilutekstiilit pestään nestemäisellä pesuaineella. Sopiva annostelu on tärkeää, koska jos pesuainetta on liikaa, se kerääntyy kuituihin ja huonontaa teknisiä ominaisuuksia. Jos taas pesuainetta käytetään liian vähän, lika ei irtoa vaan leviää ja tarttuu takaisin kuituihin aiheuttaen esim. harmaantumista. Huuhteluainetta ei kannata käyttää, koska se tukkii tekstiilin hengittävyyden ja haurastuttaa elastaania. Myöskään kuivausrumpua ei suositella, sillä tekokuituiset tekstiilit sähköistyvät kuivausrummun käytön seurauksena, rumpu kuumenee helposti liikaa ja tekokuidut voivat sulaa. Lisäksi vaatteessa mahdollisesti oleva elastaani haurastuu kuumassa.

Täytyykö urheiluvaatteet pestä joka kerta vai riittääkö pelkkä tuuletus? Kuinka usein juoksutakki ja juoksuhousut tulisi pestä? Entäpä uimapuku?

– Ainakin kaikki urheiluvaatteet jotka ovat suoraan iholla, kannattaa pestä joka käytön jälkeen. Mitä tekokuituisempi tekstiili on, sen useammin se kannattaa pestä koska haju pinttyy erityisen helposti tekokuituihin. Uimapuku kannattaa pestä jokaisen käytön jälkeen. Sinilevä, siitepöly, suola ja kloori/otsoni haurastuttavat elastaania.

Kuinka puhdistaa tehokkaasti joogamatto ja kuinka usein se kannattaa tehdä?

– Jos joogamatto on huokoista materiaalia, niin vain pintapuhdistus on suositeltavaa. Maton ei saa antaa kastua, koska vesi jää maton sisään. Muut voidaan pestä isossa pesukoneessa 30-40 asteen pesussa kevyellä linkouksella. Joogamatto ei saa pesun aikana taittua ja sen on annettava kuivua ilmavasti.

Kati T. /Pesulapalveluista