Retkeilijän tekstiilit

Luonnossa liikkuminen on siitä helppo harrastus, että sen voi aloittaa millä tahansa vaatteilla ja varusteilla. Kuitenkin usein käy niin, että mitä enemmän ulkona kulkee, sitä enemmän myös hyviin varusteisiin haluaa satsata. Uusia tarvikkeita voi hankkia pikkuhiljaa ja hyvälaatuisista varusteista oikein huolehtimalla saa niistä pitkäikäisen kumppanin matkoilleen. Esimerkiksi hyvä makuupussi voi kestää käytössä vuosikymmeniä, kun vain muistaa huoltaa ja säilyttää sen oikein.

Vaatteet sään mukaan

Kävellessä pitkiä matkoja on vaatteiden hengittävyys tärkeää, koska keho tuottaa lämpöä liikkuessa. Vaatteiden tekniset ominaisuudet ja materiaalivalinnat ovat erityisen tärkeitä Suomen olosuhteissa, kun usein kylmyys, tuuli ja kosteus ovat haasteena. Retkeillessä kannattaakin valita päälle mieluiten materiaaleja, jotka lämmittävät myös hieman kosteina, kuivuvat nopeasti, eivätkä ala haista. Yleisesti ottaen puuvilla on retkeilykäytössä huonoin, koska se imee vettä, viilentää märkänä ja kuivuu hitaasti. Kuitenkin jos kyseessä on lämmin kesäpäivä, eikä kastumisen riskiä ole, on puuvilla miellyttävä päällä ja suojaa auringolta.

Moneen säähän ja tilanteeseen sopiva ratkaisu on suosia kerrospukeutumista, jolloin alle tulee lämmittävä kerrasto ja päälle tuulelta ja kosteudelta suojaava kuorivaate. Välikerroksena tekokuitu on hyvä, koska se on suunniteltu hikoiluun, ja näin siirtää kosteutta pois iholta hyvin. Tekniset materiaalit eivät ala haisemaan oikein huollettuna, mutta ne on tärkeä pestä heti käytön jälkeen, ettei hienhaju pääse pinttymään kiinni.

Paikalle pysähtyessä on hyvä varautua lämpimämmillä taukovaatteilla. Alku- tai loppukesästä päivällä liikkuessa on lämmin, mutta auringon laskiessa saattaa vilu iskeä helposti, kun pysähtyy kävelyn jälkeen paikalleen. Illaksi voi varata mukaan lämpimän villapaidan ja tarvittaessa myös pipon ja huivin, yöllä mikään ei voita villasukkia.

Yöpymisvarusteet

Usein retkeilijän tärkein ja kallein nukkumisvaruste on makuupussi, johon kannattaa satsata, jotta yöunet maittavat, eikä kylmyys yllätä. Makuupussin paksuus ja materiaali valitaan yölämpötilan mukaan. Kesällä riittää ohuempi ja keväällä ja syksyllä tarvitsee lämpöominaisuuksiltaan paremman makuupussin. Untuvamakuupussi hurmaa keveydellään ja lämmöllään, mutta myös synteettisissä materiaaleissa löytyy hyviä vaihtoehtoja.

Makuupussi kannattaa heti ulkona nukutun yön jälkeisenä aamuna levittää ilmavasti, jotta se tuulettuu aamukahvia keittäessä ennen rinkkaan pakkaamista. Jos makuupussi pääsee reissun aikana kastumaan tai likaantumaan, kannattaa se pestä heti käytön jälkeen, mutta aina viimeistään käyttökauden päätteeksi. Puhdas untuva sitoo lämpöä paremmin kuin likainen, joten oikeanlaisella huollolla materiaalin ominaisuuden pysyvät parhaimmillaan. Untuvatuotteiden pesemisessä tärkeää on oikeanlainen pesuohjelma ja pesuaine, mutta lisäksi myös kuivauslämpötila ja -aika. Pitkän käyttöiän takaamiseksi makuupussi tulee laittaa säilytykseen vain puhtaana. Erityisesti untuvamakuupussi tulee säilyttää aina väljästi, eikä tiukkaan pussiin sullottuna, jotta täytteet säilyvät kuohkeina ja ilmavina.

Luonnon rauhasta nauttien

Luonnossa parasta on pysähtyminen hetkeen ja ympäristön havainnointi: lehtien havina, veden pinnan väreily ja savunhaju nuotiolla istuessa. Pienikin seikkailu metsässä irrottaa arjesta ja saa palautumaan. Retken pituuden ja kohteen voi mitoittaa käytössä olevaan tilanteeseen, voi valita joko päiväretken lähiluontokohteeseen tai useamman päivän vaelluksen ja ulkona yöpymisen.

Valitse itselle sopivat vaatteet ja varusteet, lähde ulos ja nauti reissusta!

Elisa K. Tekstiilialan koulutuksen saanut pesula-alan moniosaaja: työkokemusta reilun 8 vuoden aikana kertynyt erilaisissa työtehtävissä myymälänhoitajasta palvelupäällikköön. Parasta SOLilla on mahdollisuus kehittyä ja päästä oppimaan uutta.