Miksi matto kannattaa pesettää pesulassa?

Mattojen säännöllisellä huoltamisella huoneilma pysyy raikkaana ja mattojen käyttöikä pitkänä. Suomalaisissa kodeissa suositaan erityisesti vaaleita nukkamattoja ja monesta kodista löytyy lisäksi ikisuosikki räsymatto. Näiden ohella trendikkäät paperinarumatot ja arvokkaat aitomatot vaativat omanlaisensa huollon pysyäkseen hyvänä. Erilaiset mattotyypit eroavat toisistaan materiaaleissa ja rakenteissa, joten myös niiden pesemisessä tulee huomioida erilaisia asioita. Monet pesevät matot itse tai itsepalvelupesuloissa, mutta SOL Pesuloissa saa asiantuntevaa palvelua ja osaamista erilaisien mattomateriaalien huoltoon.

Miten palvelupesula eroaa itsepalvelusta? 

Pesulassa matot pestään aina niiden materiaalien vaatimalla tavalla joko laaka- eli tasopesuna, vaahtopesuna, konepesuna tai kemiallisena pesuna. Mattojen huolellisella kuivaamisella estetään epämiellyttävät hajut, kuivumisrajat ja materiaalien kellastuminen. 

Etenkin pitkänukkaisissa matoissa hiekkaa ja nöyhtää kertyy helposti maton lankojen väliin, joten parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi matot kannattaa imuroida huolellisesti jo kotona. Pesulassa mattojen käsittely alkaa tamppauskoneella, jolla saadaan irtoroskat pois matosta. Mattohuollon ammattilainen tarkastaa matot ennen pesua ja valitsee pesumenetelmän sekä tahratyypille sopivat esikäsittely- ja tahranpoistoaineet. Jos tahraa käsitellään tahratyypille sopimattomalla aineella, se saattaa kiinnittää tahran tiukemmin kiinni ja hankaloittaa sen lähtemistä.  

SOL Pesuloissa onnistuu kaiken kokoisten ja näköisten mattojen pesut ilman ajanvarausta vastuullisesti ja ympäristö huomioiden. Useilla pesulapaikkakunnilla voi tilata myös kotinoutopalvelunjolla saa kaikkien tekstiilien noudon, pesun ja palautuksen suoraan kotiovelle.  

Mattojen pesumenetelmät pesulassa 

Tasopesu tehdään vaakatasossa erityisesti matonpesuun suunnitellulla automaattisella tasopesukoneella, jolla pesuaineen annostelu tehdään tarkasti ja tasaisesti. Pesuprosessiin kuuluu huolellinen huuhtelu ja ylimääräisen vedenpoisto matosta. Tasopesukoneen kiertovesijärjestelmällä saadaan vähennettyä vedenkulutusta. 

Rumpupesussa pestään pääasiassa puuvillamattoja. Menetelmä on periaatteessa sama kuin kotikoneessa, mutta pesuloiden ammattipesukoneissa on mattopesuun suunnitellut pesuohjelmat ja suuret pesurummut kestävät maton painon myös märkänä. Riittävällä huuhtelulla saadaan varmistettua, ettei mattoon jää pesuainejäämiä, jotka voivat kellastuttaa mattoa. 

Kemiallinen pesu on ainoa oikea pesutapa vaativille materiaaleille kuten silkkimatoille. Menetelmä on hellävarainen ja pitää värit kirkkaina. Kemiallisessa pesussa matto kastuu ympäristöystävällisellä liuottimella ja myös kuivaus tapahtuu osana pesuohjelmaa. Pesuprosessissa käytetty liuotin tislataan ja puhdistetaan uudelleen käytettäväksi. 

Lisäksi on olemassa vaihtoehtoiset pesumenetelmät matoille, jotka eivät saa kastua. Painehuuhtelulaite sumuttaa maton pinnalle pesuainetta sisältävää vettä ja imuroi sen samalla suulakkeella pois. Vaahtopesussa vesi ja pesuaine ovat nimensä mukaisesti vaahdon muodossa ja vaahtoon sitoutunut lika poistetaan imuroimalla. Kosteusrasite on molemmissa menetelmissä hyvin pieni. 

Pitkää ikää matolle  

Mattojen huoltamiseen kuuluu säännöllinen imurointi ja tuuletus, jolla saa ylläpidettyä kodin siisteyttä. Matot suositellaan pesetettävän tarpeen mukaan, mutta ainakin kerran vuodessa, jotta ne säilyvät pitkäikäisinä. Mattoon ilmestynyt tahra kannattaa imeyttää ensin huokoiseen paperiin ja pyyhkiä mahdollinen irtolika pois ja sen jälkeen tuoda matto pesulaan pestäväksi. Kannattaa muistaa, että vanhoihin pinttyneisiin tahroihin ei välttämättä tehoa pesuvaiheessa mikään tahranpoistoaine.  

Tahrojen kiinnittymistä voi estää laittamalla suojakäsittely uuteen mattoon ja uusimalla suojakäsittely aina pesun yhteydessä. Suojakäsittely tekee kosteutta ja likaa hylkivän pinnan ja estää tahrojen kiinnittymistä kuituihin. Pesulassa suojakäsittely tehdään koneellisesti, jolla varmistetaan aineen tasainen levittyminen. Suosittelemme suojakäsittelyä erityisesti paperinarumattoihin, sekä vaaleisiin ja lyhytnukkaisiin mattoihin. 

Mattopesujen hinnat

Puuvilla-, villamatto 16,30/m²
Nukkamatto 19,10/m²
Paperi-, sisalmatto 20,40/m²
Aito -, tuftattu matto 31,80/m²

Elisa K. Tekstiilialan koulutuksen saanut pesula-alan moniosaaja: työkokemusta reilun 8 vuoden aikana kertynyt erilaisissa työtehtävissä myymälänhoitajasta palvelupäällikköön. Parasta SOLilla on mahdollisuus kehittyä ja päästä oppimaan uutta.