Vastuullista vaatteiden hankintaa ja kestävää kulutusta

Vastuullisuudesta ja ilmastoasioista puhutaan paljon ja ne koetaan tärkeiksi, mutta mihin asioihin vaateostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota? Ostopäätöksen lisäksi myös vaatteen huoltamisella ja käyttöiällä on merkitystä, kun mietitään kokonaisuutena vaatteen ympäristövaikutuksia.

Laadun tunnistaminen

Vaatteen hinta ei aina tarkoita laatua, vaikkakin laadukkaat vaatteet ovat yleensä kalliimpia kuin pikamuoti. Vaatekaupassa kannattaa kurkata vaatteen sisäpuolelle: hyvin tehdyssä vaatteessa saumat on ommeltu huolellisesti eivätkä ne kierrä, eikä langanpäitä ole näkyvissä.

Tutustu myös materiaalitietoihin vaatteen hoito-ohjelapusta. Yleisesti luonnonmateriaalit, kuten villa, pellava ja puuvilla ovat hengittäviä ja kestävät hyvin käyttöä. On kuitenkin hyvä tiedostaa, millaisia ominaisuuksia eri materiaaleilla on ja mikä sopii omaan käyttöön: kutittaako villa tai miellyttääkö omaa silmää pellavan luontainen rypistyminen. Myös vaatteen käyttötilanne vaatii erilaisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi urheilukäyttöön tarkoitetut tekniset vaatteet.

Ole ystävä vaatteellesi

Vaatteen ostamisessa voidaan huomioida tuotantovaiheet, mutta iso osa vaatteen ympäristökuormasta on myös käyttäjällä. Ympäristön kannalta on tärkeää, kuinka vaatetta pestään ja kauanko se pysyy käytössä. Tiesitkö, että suomalaiset heittävät pois keskimäärin 13–18 kg tekstiilijätettä per vuosi (noin jätesäkillinen), josta osa virheellisen pesun vuoksi.

Vaatetta käytetään keskimäärin alle kymmenen kertaa, mutta jo tuplaamalla käyttökertojen määrän, saadaan saman vaatteen ilmastopäästöjä vähennettyä 40 %. Jotta vaatteen käyttöiästä saataisiin mahdollisimman pitkä, tulee vaate huoltaa materiaalin vaatimusten mukaisesti: pestä oikeissa lämpötiloissa oikeilla menetelmillä ja lisäksi säilyttää oikein. Pitämällä vaatteesta huolta, saa rahoilleen paremmin vastinetta, kun vaate säilyy käytössä pidempään. Oikein huollettuna vaate myös säilyttää jälleenmyyntiarvonsa paremmin, jos joskus päätät luopua siitä.

Näin pidennät vaatteen elinkaarta

  • Uusista vaatteista esimerkiksi päällystakit kannattaa suojakäsitellä ennen käyttöä. Näin kankaan pinta hylkii likaa ja kosteutta, eivätkä tahrat pääse kiinnittymään kankaan kuituihin ja lähtevät pesussa paremmin irti. Samoin esimerkiksi juhlavaatteet kannattaa suojakäsitellä, koska herkät materiaalit eivät yleensä kestä voimakasta tahranpoistoa ja juhlissa välillä sattuu ja tapahtuu.
  • Mustat farkut kannattaa pesettää pesulassa emulsiopesussa, jolloin ne pysyvät mustana pidempään. Myös neuleille emulsiopesulla on käyttöikää pidentävä vaikutus, koska se on perinteistä vesipesua hellävaraisempaa.
  • Kierrätä vaatteet, joita et käytä. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Keravan SOL Pesuloissa, sekä Tampereella Aleksis Kiven kadun pesulassa on tekstiilikierrätys, johon voi jättää vanhat vaatteet ja kodintekstiilit mattoja lukuun ottamatta. Tarkista lähimmän SOL Pesulasi tekstiilikierrätyspiste täältä
  • Käytä ompelijaa korjaamaan vaatteen pikkuviat: reiät, repeämät ja vetoketjujen vaihdot. Lyhennä liian pitkät hihat ja helmat sopiviksi. Tiesitkö, että suurimassa osassa SOL Pesuloista voit pesetyksen lisäksi korjauttaa vaatteen takaisin käyttökuntoon.
  • Tunnista oma tyylisi, ja valitse vaatteet sen mukaan. Nämä vaatteet pysyvät käytössä pisimpään ja saat joka päivä pukeutua lempivaatteisiisi.

Vastuullisinta vaatteiden käyttöä on pitää hyvää huolta omistamistaan vaatteista, jolloin vaatteiden elinkaari pitenee. Oikeanlaisella pesulla vaate saa lisää käyttövuosia ja näin myös luonto kiittää. SOL Pesuloissa on käytössä ammattilaiskoneet ja ympäristöystävälliset pesuaineet, mutta ennen kaikkea osaava ja koulutettu henkilöstö. Vaatehuollon ammattilainen huolehtii tekstiileistä aina parhaalla mahdollisella tavalla.

Elisa K. Tekstiilialan koulutuksen saanut pesula-alan moniosaaja: työkokemusta reilun 8 vuoden aikana kertynyt erilaisissa työtehtävissä myymälänhoitajasta palvelupäällikköön. Parasta SOLilla on mahdollisuus kehittyä ja päästä oppimaan uutta.