Takin pesutapa materiaalin mukaan

Laadukas ja mieleinen takki kannattaa huoltaa oikein, jotta se säilyy käyttökuntoisena mahdollisimman pitkään. Takkien pesutapa tulee valita aina materiaalien mukaan. Untuva-, villa- ja toppatakit vaativat erilaiset pesumenetelmät sekä pesuaineet. Pesuohje löytyy yleensä takin helman sisäsaumasta tai povitaskusta. Useille päällystakeille on ohjeistettu kemiallinen pesu eli ”kuivapesu”, joka onnistuu pesulassa osaavissa käsissä. Jos kemiallisesti pestäviä vaatteita pestään kotikoneessa, ne saattavat venyttyä, vanuttua, kutistua tai menettää ryhtinsä. Mikäli takista ei löydy pesuohjetta, tai se on vaikeaselkoinen, pesutavan valinnan voi tehdä materiaalin mukaan. SOL Pesuloissa vaate- ja tekstiilihuollon ammattilaiset auttavat mielellään oikean pesutavan suosittelussa.

On olemassa tietyt tuotteet, joille kemiallinen pesu on ainoa oikea pesutapa, kuten villakangastakit sekä untuvatakit, joissa on kiinteitä turkis- ja nahkaosia. Myös nahka- ja mokkatakit suositellaan pestäväksi pesulassa, sillä niiden hoito vaatii erityistä tarkkuutta ja osaamista. SOL Pesuloissa pesemme ammattitaidolla kaikenlaiset takit, kuten untuvatakit, trenssitakit, toppatakit, parkatakit ja tekniset kuoritakit.

Untuvatakin pesu

Untuvatakki tulee pestä vähintään kerran vuodessa, jotta se pysyy hyvänä. Jos untuvatakki likaantuu tai kerää kosteutta iholta, on se syytä pestä useammin, koska puhdas untuva sitoo paremmin lämpöä kuin likainen. Oikea pesutapa on useimmiten vesipesu ja pesulämpötila valitaan hoito-ohjeen mukaan 30–40 astetta. Pesukoneen tulee olla tarpeeksi suuri, jotta untuvatakilla on tarpeeksi tilaa pyöriä rummussa ja valitussa pesuohjelmassa pitää olla tarpeeksi pitkä huuhteluaika. Kuivausaika tulee olla pitkä ja lämpötilan sopivan alhainen: takki ei saa kuumentua kuivausvaiheessa liikaa, ettei tule lämpövaurioita, mutta liian hitaasti kuivattuna untuva voi alkaa haista ja siihen voi jäädä kuivausrajoja.  

Untuvatakkien pesussa vaaditaan huolellisuutta ja osaamista. Laadukaskin untuva voi paakkuuntua, jos pesuaine on väärin annosteltu tai kuivausaika ei ole sopiva. SOL Pesuloissa käytössämme on untuvalle kehitetyt pesuohjelmat ja -aineet, automaattinen pesuaineen annostelu, sekä ammattitaitoinen henkilöstö. Huollamme osaavissa käsissä myös Canada Goose -merkkiset untuvatakit. Lue täältä lisää untuvatakin pesusta.

Villakangastakin pesu

Villakangastakista löytyy useimmiten pesumerkintä P, F tai A. Merkki tarkoittaa kemiallista pesua. Käyttökaudella villakangastakkia kannattaa tuulettaa ja pienet tahrat voi yrittää poistaa paikallisesti. Väärillä tahranpoistoaineilla kangas voi vaurioitua tai tahra voi kiinnittyä kankaaseen tiukemmin. Pesu kannattaa tehdä tarvittaessa, esimerkiksi kadulta tulevat roiskeet sisältävät erilaisia kemikaaleja ja ovat sen vuoksi vaativia tahroja. Talvella myös katusuola kuluttaa pitkien villakangastakkien helmoja. Tahra syö kankaan kuitua, jolloin ajan myötä tuotteeseen voi tulla reikä tai väri voi kärsiä. Takkien pesu kannattaa tehdä siis tarpeen mukaan, mutta viimeistään käyttökauden päätteeksi.

SOL Suojakäsittely viimeistelee päällystakin huollon

Päällystakkien sekä muiden vaatteiden ja tekstiilien käyttöikää voidaan pidentää niille tarkoitetun suojakäsittelyn avulla. Suojakäsittelyaine ei muuta materiaalin ominaisuuksia, mutta se muodostaa tekstiilille pinnan, joka hylkii kosteutta ja likaa. Kotona suojakäsittelyn tekeminen on myös mahdollista, mutta pesulassa tehty on usein tehokkaampi, sillä SOL Pesulassa suojakäsittely tehdään aina koneellisesti. Tällä tapaa aine levittyy tasaisesti ja tuote saa samalla tarvitsemansa lämpökäsittelyn.

Hinnastoomme pääset tutustumaan tästä

Tervetuloa palveltavaksi, katso lähin SOL Pesulasi täältä.