Keltainen pantteri – työ virkistää Mauri Niemistä

Lue koko Maurin juttu näköislehdestä.

Mauri Nieminen työskentelee SOLin Helsingissä sijaitsevan pääkonttorin eli SOL Cityn vastaanoton asiakaspalvelussa vakituisena tuuraajana.

– Olen töissä täällä muutamia päiviä tai tunteja. Teen loma- ja sairauslomasijaisuuksia ja tulen tänne töihin, jos vakituiset työntekijät ovat mukana tapahtumissa ja täällä tarvitaan apua. Tällainen epäsäännöllisen säännöllinen työ sopii minulle erittäin hyvin.

Sain tämän työpaikan SOLin Keltaiset pantterit -nimisen ikäohjelman kautta. Ikäohjelman tavoite on saada vireät ja motivoituneet eläkeläiset osaksi työelämää.

Työ SOLin Cityn vastaanotossa on erittäin monipuolista.

– Otan vastaan vieraita, jaan kulkulupia, teen postin lähetyksiä, hoidan asiakaspalvelua puhelimessa.

Työhön kuuluu myös paljon esimerkiksi työtä hakevien auttamista, kun he soittavat SOLin keskuksen numeroon. Työ vaatii sekä kielitaitoa että hoksottimia.

– Käyn töissä, jotta pysyn virkeänä. Kyllästyin eläkkeellä oloon.

Keltaiset pantterit -ohjelma on toiminut SOLilla yli 10 vuotta. Tällä hetkellä Keltaisia panttereita työskentelee noin 200.

– Tällainen joustava työ sopii minulle hyvin. Voin myös sanoa työtarjoukselle reilusti ”ei”, jos minulla on jotakin päällekkäisyyksiä.

Työssä onnistuminen vaatii uteliaisuutta ja mielenkiintoa uusia asioita kohtaan – juuri nämä asiat pitävät mielen myös vireänä.

– Uusia asioita oppii, kun pitää mielen avoimena ja uskaltaa kysyä, jos ei tiedä.

Hän uskookin, että pitkä työkokemus antaa uskallusta kysyä myös silloin, kun on epävarma. Kokemus on opettanut, että omaa epävarmuutta ei kannata peittää vaan asiat selviävät, kun uskaltaa kysyä.

– Tietty rauhallisuus ja tieto siitä, että asiat ratkeavat, auttavat työssä eteenpäin.

Iäkkäämpi henkilö tuokin työpaikalle tietynlaista työnteon hiljaista tietoa, josta myös nuoremmat voivat ottaa oppia.

– Työnantajien ei kannattaisi pelätä vanhempien ihmisten palkkaamista. Reservissä olisi paljon työvoimaa, jotka voisivat tehdä vähän lyhyempiä päiviä eli esimerkiksi sellaisia töitä, jotka eivät vaadi kokopäivätyötä.

Pitkän työkokemuksen myötä ihmisille on kertynyt paljon tietoa ja osaamista, josta olisi hyötyä. Lisäksi tämänkaltaiset työntekijät ovat usein hyvin motivoituneita.

SOLin henkilöstö- ja lakiasioiden johtajan Timo Sairasen mukaan Keltaiset pantterit ovat SOLIlle mahtava voimavara,

– SOL Life- ohjelman tavoitteena meillä on, että työntekijät jäävät terveinä eläkkeelle ja palaavat innokkaasti töihin Keltaisiksi panttereiksi. Suomen väestörakenne vanhenee kiihtyvällä tahdilla ja tämän vuoksi tulemme tulevaisuudessa panostamaan entistä enemmän eläkeläisten työllistämiseen kaikissa yhtiöissämme.

Lue koko Maurin juttu näköislehdestä.