Tunnistatko pesuohjemerkit?

Kuinka moni tulee ajatelleeksi shoppailureissulla tutustua sovittamiensa vaatteiden pesuohjemerkkejä? Niinpä, eipä tule mieleen kiinnittää huomiota pesuohjeisiin, jos vaate tai kodintekstiili näyttää ja tuntuu miellyttävältä. Pesuohjeisiin tulee usein paneuduttua vasta, kun ensimmäinen pesukerta on ajankohtainen.

Kun vaatteen pesuohjeessa on kaikki kielletty, saattaa iskeä tenkkapoo. Mitäs sitten? Siinä tilanteessa ei äitikään taida osata auttaa. Paras tapa on kysyä neuvoa asiantuntijalta, siis tekstiilihuollon ammattilaiselta!

SOL Pesuloissa saat neuvoja ja apua pesuohjeiden, pesutapojen ja tahranpoisto-ongelmien kanssa. Tehokkaat tahranpoisto- ja pesuaineet takaavat puhtaan lopputuloksen jo ensimmäisellä pesukerralla, ja tekstiilejä vahingoittamatta. Netistä kyllä löytyy kasapäin niksejä, joita suositellaan esimerkiksi tahranpoistoon kotona, mutta mitäs sitten, kun suola polttaakin punaviinitahran entistä tiukempaan kankaaseen, tai vahingoittaa kankaan pintaa? Jos ei siis ole aivan varma, kestääkö kangas, tai lähteekö tahra, on viisainta viedä tekstiili suoraan pesulan ensiapuun.

On hyödyllistä selvittää kankaiden laadun ja materiaalin eroista, sekä erilaisista pesutavoista ja tahranpoistoaineista. Aina ei kannata luottaa pesuohjeeseenkaan sokeasti, sillä joskus jopa perus puuvillaisessa tekstiilissä voi olla pesukielto, vaikka tekstiili todellisuudessa kestäisikin esimerkiksi vesipesua. Samoin on hyvä tietää, etteivät esimerkiksi villaiset puvut kestä vesipesua, vaan ne tulisi kutistumisriskin takia pesettää pesulassa.

Kun osaa huoltaa vaatteet ja kodintekstiilit oikein, ne kestävät pitkään ja säilyvät ryhdikkäinä ja siisteinä. On myös hyvä tietää, millä keinoin voi ennaltaehkäistä esimerkiksi likaantumista, tai helpottaa tekstiilihuoltoa. Tekstiilien suojakäsittely onkin oiva keino suojata niitä likaantumiselta, sekä helpottaa lian poistumista seuraavassa pesussa. Suojakäsittelyaineella kankaan pintaan saadaan likaa ja vettä hylkivä pinta, joka suojaa vaatetta lialta ja kosteudelta. Kun lika ei pääse imeytymään syvälle kankaan kuituihin, se myös irtoaa tahranpoistossa ja pesussa helpommin. Kun tekstiilit suojakäsittelee pesun yhteydessä, ne säilyvät puhtaana ja käyttökelpoisina kauemmin.

Veera Olen Veera, 21-vuotias SOLilainen Joensuusta. Olen ollut SOL Pesulapalveluilla Joensuussa töissä hieman yli vuoden, ja tällä hetkellä opiskelen Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella kauppatieteitä. Töitä käyn tekemässä pesulassa muutamana päivänä kuussa, ja useamminkin, mikäli on tarvetta.