Kulttuuritulkki toimii kansainvälisten työntekijöiden apuna

Kulttuuritulkki Valeriia Iankovskaia kehittää uudenlaisia tapoja kansainväliseen rekrytointiin.

Valeriia Iankovskaia toimii SOLin palveluesimiehenä Sotkamossa. Hänen tiiminsä siivoaa useita paikkakunnan hotelleja ja majoitustiloja. Työ on vaativaa ja nopeatempoista. Hotellihuoneet ovat myynnissä 24/7, joten varaustilanteet muuttuvat jatkuvasti. Sotkamolaisten iloksi kotimaanmatkailijat ovat löytäneet seudun upean luonnon ja matkakohteet, mikä on tarkoittanut kiireistä kesää Valeriialle ja hänen tiimilleen.

Työtä on, ja kasvaneeseen työvoimatarpeeseen on rekrytointiin pitänyt kehittää uusia tapoja, Valeriia kuvaa tilannetta.

Uudenlaiseen tilanteeseen on avuksi tullut kansainvälinen rekrytointi. Hän arvioi, että työntekijöistä noin 60 prosenttia on venäläisiä ja ukrainalaisia.

– Yritän jatkuvasti etsiä meille sopivia tyyppejä töihin. Esimerkiksi tässä lähellä Kostamuksen alueella on paljon venäläisiä, joille Sotkamo ja Kainuu ovat tuttua seutua. Heillä on jo paljon sukulaisia ja kavereita töissä Suomessa. Tällaisia reittejä olen saanut monia hyviä työntekijöitä, Valeriia kertoo.

Hän on myös itse käynyt Venäjällä rekrytoimassa uutta työvoimaa. Näin on löydetty hyviä, uusia työntekijöitä, jotka ovat kuitenkin tarvinneet tukea.

Kulttuuritulkki apuna muuttajille

Suomeen muuttaminen ja työskentely vaatii sekä oleskelulupaprosessin, asunnon etsimisen, että tarkan perehdytyksen työhön. Näissä kaikissa Valeriia auttaa uusia työntekijöitä.

– Tunnen prosessin hyvin, joten autan heitä mielelläni. Koska työntekijöistä on pulaa, päätöksiä tehdään onneksi tällä hetkellä nopeasti. Se tarkoittaa, että ihmiset pääsevät töihin ja minä saan työntekijöitä, hän kertoo.

Sotkamossa on pulaa vuokra-asunnoista, ja tavallisesti ne vähäisetkin vuokranantajat vaativat vuokralaisilta luottotietoja, joita maahanmuuttajilla ei ole. Koska Valeriia on pitkään asunut Sotkamossa, hänet tunnetaan ja hän on ”takuumiehenä” työntekijöidensä vuokrasuhteissa.

– Vakuutan aina vuokranantajille, että nämä ihmiset tulevat SOLille töihin ja he ovat luotettavia ihmisiä. Näin saadaan ihmisille kunnon kodit ja he viihtyvät paremmin, hän miettii.

Todella tärkeä perehdytys ja yhteydenpito

Valeriian mielestä perehdytys on aina tärkeää – erityisen tärkeää se on silloin, kun töihin tullaan muualta kuin Suomesta.

– On hyvin tärkeää kertoa perehdytysvaiheessa työntekijöille miksi erilaiset työtavat ja -vaiheet ovat tärkeitä siivoojille, asiakkaille ja hotellivieraille. Asiat pitää kertoa ja perustella, näin kaikki ymmärtävät miksi erilaisia työtapoja ja -vaiheita tehdään. Käyn myös itse mielelläni useampia kertoja työntekijöiden kanssa kohteessa. Jos jokin menee vikaan, pohditaan yhdessä missä vika on ja miten se voidaan korjata.

Perehdytyksen lisäksi myös selkeä viestintä on tärkeää silloin, kun työpaikalla on työntekijöitä useista maista.

– Jokaisessa siivouskohteessa on oma viestiryhmä. Viestintä hoidetaan sitä kautta eli kirjallisesti. Näin kaikkien on helppo kääntää viestit ja opetella samalla suomea. Onkin hienoa, miten nopeasti kaikki oppivat työhön liittyvän sanaston, hän kertoo.

Tekemistä pitää olla

Valeriia itse muutti Suomeen vuonna 2009. Vuonna 2013 hän aloitti SOLilla palveluvastaavana, 2016 palveluohjaajana ja vuodesta 2020 hän on toiminut palveluesimiehenä. Palveluvastaavana hän teki toimitilahuollon perustutkinnon.

– Olen asunut mieheni ja lasteni kanssa Kainuussa vuodesta 2016. Viihdyn täällä todella hyvin, täällä on niin kaunista ja mukava asua.

Valeriialla on kolme pientä lasta, joista vanhin on 8-vuotias. Oman työnsä lisäksi hän toimii myös yrittäjänä omassa kynsistudiossaan.

– En osaa istua sohvalla. Tekemistä pitää aina olla, hän nauraa.