- Kaipasin vaihtelua ja olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja tykännyt ulkoilusta. Se oli yksi tekijä, joka veti Lappiin, SOLilainen Maria Mäkinen kertoo hymyillen.

Lapin luonto vei Marian Leville

SOLilainen Helsinki-Vantaan lentokentällä työskennellyt Maria Mäkinen halusi pari vuotta sitten elämäänsä kunnon muutosta. Oman työnantajan kautta muutto pohjoiseen laskettelukeskukseen sujui kätevästi ja Levillä hän aloittaa nyt toista kauttaan tunturihotellin palveluohjaajana ja siivoustiimin vetäjänä.

Tampereen seudulta kotoisin oleva Maria Mäkinen kertoo, että muutto pohjoiseen oli eteläsuomalaiselle naiselle kaikesta huolimatta melkoinen elämänmuutos. Tuttu työnantaja toki helpotti kaikkein tärkeimpien asioiden järjestelyä.

Mäkinen naurahtaa, että vaikka hän voi joidenkin tuttavien mielestä olla vähän hullu, mutta ainakaan vielä hänestä ei ole tullut lapinhullua.

– Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja tykännyt ulkoilusta. Se oli yksi tekijä, joka veti Lappiin. Viime vuonna aloitin toista kertaa elämässäni uudestaan hiihtoharrastuksen ja nykyään olen ryhtynyt myös vaeltelemaan tuntureissa, hän kertoo ja aprikoi, että pohjoisen kalastustakin tulee joskus vielä kokeiltua.

Täällä on työntekijöitä kaikkialta Suomesta.

Mäkisen mielestä työt hotellissa ovat aika tavalla samanlaisia kuin muuallakin. Levin matkailubisneksen kausivaihtelut tekevät töistä eri lailla kiireisiä ja sesonkipitoisia kuin etelässä. Kesällä töissäkin on hieman hiljaisempaa, mikä sopii hänelle hyvin.

– Kerroshoitajan töissä vaaditaan tarkkuutta ja nopeutta. Ja aika fyysisiäkin ne tehtävät usein ovat, jotta suksilla ja vaelluksilla hankitusta hyvästä peruskunnosta on hyötyä myös töissä.

SOL:in siivoustiimit koulutetaan ja perehdytetään perusteellisesti. Mäkinen kertoo, että tiimeissä on työntekijöitä kaikkialta Suomesta ja että henkilökunnan koulutukseen on panostettu paljon.

Myös asuntoasiat järjestyvät helposti.

– Minunkin tiimissäni on työkavereita pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Kotkasta ja Kajaanista. Kausityöntekijät saavat usein asuntonsa SOLin kautta. Koska itse muutin harkitusti ja pidemmäksi aikaa, otin jo hyvissä ajoin Kittilän kuntaan yhteyden ja hommasin asuntoni kunnalta.

Maria toteaa, että Lapin matkailu- ja palvelualojen yrityksissä kausityövoiman asumisasiat on yleensä hoidettu mallikkaasti.

Hän ei ole vielä päättänyt sitä, miten pitkäksi aikaa aikoo Lappiin jäädä. Vaihtoehtoja riittää, ja takaisin etelään lähtö on niistä aina yksi.

– Olen asunut täällä vakituisesti yhden vuoden. Katsellaan nyt rauhassa ainakin tämän kauden loppuun, mitä sitten tapahtuu. Tietenkin perhettä eli äitiä ja sisaruksia olisi kiva nähdä useammin. Ja samoin suuri osa ystävistä ja kavereista asuu Etelä-Suomessa, Maria kertoo.

Teksti: Markku Pervilä // Kuva: Pauli Hänninen

Leville palveluvastaavia kerroshoitotyöhön

Haemme reippaita ja oma-aloitteisia palveluvastaavia hotellin kerroshoidon ja yleistentilojen siivoukseen Leville.

Hakuaika 31.12.2018 mennessä
Sijainti: Lappi, Rovaniemi
Työsuhteen laatu: Määräaikainen kokoaikainen
Palkkaus: Kipa TES
Työkokemus: Alle 1 v

Lue lisää