Kulttuuriälykästä johtamista

– Meidän tehtävämme on saada jokaisesta ihmisestä parhaat ominaisuudet, saada ihmiset kukoistamaan. Positiivinen ihmiskäsityksemme mukaan meistä jokainen haluaa kehittää itseään, työtään ja olla siinä hyvä. Nämä asiat kantavat meitä arjen johtamisessa, kertoo Peppi Kaira.

Meillä SOLissa kulttuurien moninaisuus muodostuu eri ikäisistä ja eri kulttuureista. Kun puhumme maahanmuuttajien kotoutumisesta Suomeen, on SOLilla tässä huomattava rooli. Olemme työllistänyt maahanmuuttajia jo pitkään, ja kun mukaan lasketaan myös kesätyöntekijät, on SOLin kautta suomalaiseen työelämään tutustunut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

”Monikulttuurisuus on yritykselle suuri rikkaus”, Peppi painottaa. ”Samalla sen eteen on tehtävä töitä.”

Esihenkilötyöt monikulttuurisessa työyhteisössä voivat olla vaativia.

– Eteen voi tulla yllättäviä tilanteita. Eri kulttuurien välille voi syntyä nahinaa. Monille ulkomaalaistaustaisille miehille on uutta se, että esimiehenä onkin nainen. Me lähdemme siitä, että tasa-arvo on tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa ja se on kaikkien työntekijöiden hyväksyttävä, Peppi sanoo.

Tarjoamme myös kaikille yhdenvertaisen mahdollisuuden kouluttautua, opiskella ja suorittaa tutkinnon.

– Käytämme vuosittain kaksi prosenttia liikevaihdostamme koulutukseen ja meillä on viisi kokopäiväistä kouluttajaa. Viime vuonna 8 500 työntekijäämme osallistui koulutukseemme, ja 200 suoritti oppisopimuksella SOL-tutkinnon

Perustimme jo 14 vuotta sitten monikulttuurisen kehitysryhmän. Sen ideoimana on kehitetty muun muassa maailman kulttuurikalenteri, jossa näkyvät eri kulttuurien ja uskontojen pyhät sekä muut merkkipäivät. Ne pyritään huomioimaan työvuoroissa mahdollisimman hyvin.

Vaikka yleisin yhteinen kielemme ovat englannin eri variaatiot, olemme halunneet pitää virallisena kielenä suomen. Kannustamme kaikkia opiskelemaan sitä.

– Osana vastuullisuustekojen vuotta muutamat esihenkilömme ovat pitäneet suomen kielen koulutusta omille työntekijöille. Ensi vuonna laajennamme lupausta ja tarjoamme laajemmin suomenkielenkoulutusta osana työyhteisöä.

Peppi Kaira on SOLEMO Oy:n ja SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja sisarusparin toinen perheyrittäjistä.