Futiskerho laajenee – kohdevastaavalla on tärkeä rooli Helsingin kouluissa

Kouluisäntä, vahtimestari ja kohdevastaava. SOL Palveluiden Mika Rantasella on monta roolia ja tehtävää, joka täydentyi tiistaina yhdellä: Futiskoutsi. Helsingin Keinutien ala-asteella Mika on kaikille tuttu ja turvallinen, jonka kaikki tuntevat nimeltä.

Kun Helsingin kaupungin yhteistyö SOL Palveluiden kanssa laajeni 2019 alussa, kouluisännän nimeke muuttui kohdevastaavaksi. Kohdevastaavan tärkein työ on tukea arjen sujuvuutta ja tukea koulun toimintaa yhdessä opetushenkilöstön kanssa. Tehtäviin kuuluu myös erilaiset pienet huoltotyöt, ovien avaukset, avainten hallinta, postitukset, kalustesiirrot ja asennustyöt. Kohdevastaavan pesti on kokopäiväinen ja rooli on myös kasvatuksellinen. On tärkeää, että lapset ja nuoret näkevät mitä työ pitää sisällään. Näin voidaan viestiä työn merkityksellisyydestä. Myös tietynlaisella henkisellä läsnäololla on oma roolinsa.

Yhteistyö laajeni kerhotoimintaan

Helsingin SOL Palveluiden ensimmäinen futiskerho järjestettiin keväällä 2021 Kankareenpuiston koululla. Kokemukset ovat olleet kannustavia ja futiskerhoa haluttiin laajentaa SOLin muihin asiakkuuskouluihin. Jalkapallokerhon perustaminen on osa SOLin vastuullisuustekojen vuotta, jossa hyvä laitetaan kiertämään. Futis on monessa SOLin työyhteisössä yhdistävä tekijä, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan. Moni työntekijöistä on pelannut futista pienestä pitäen, joten kerhon perustaminen syntyi aika luontevasti.

Futis näyttelee Mika Rantaselle tärkeää roolia omassa elämässä ja pelaamisen ilosanomaa hän haluaa jakaa myös koulun oppilaille.

Pelaaminen on hauskaa ja se yhdistää. Nautin itse pelaamisesta ja minulle futiskerhon vetäminen tulee ihan luonnostaan, kertoo SOL Palveluiden kohdevastaava Mika.

Futiskerho on otettu Keinutien koululla vastaan hyvillä mielin. Kerhotoiminta edistää lasten sosiaalisia taitoja ja lisää yhteisöllisyyttä. Erityisen tyytyväinen apulaisrehtori Marjo Dillström on, että futiskerhoa vetää Mika.

– Mika on tärkeä henkilö koulussamme. Hänellä on aina aikaa kuunnella ja keskustella oppilaiden kanssa. Rooli on myös kasvatuksellinen. Futiskerhon ja yhteisen tekemisen kautta syntyy syvempää luottamusta, ja oppilaatkin ovat valmiit tekemään enemmän työtä viihtyisän ja toimivan koulumme eteen, iloitsee Marjo.

Keinutien ala-asteen jalkapallokentällä oli vilskettä ja vilinää, kun lähes 40 innokasta oppilasta osallistui futiskerhoon. Onneksi tilaa löytyi kahdelle kentälliselle ja mukana oli varakoutsina SOLin Mikko Heinonen.

Lue lisää Vastuullisuusteoistamme
Lue lisää Kanskareenpuiston futiskerhosta
Lue lisää yhteistyöstämme Helsingin kaupungin kanssa