Yhteiskuntamme tarvitsee huippuosaajia ja -ihmisiä

Ammattiylpeys, oman työn osaaminen ja työn merkitys omassa elämänpolussa nousivat esiin, kun SOL Palveluiden toimitusjohtaja Jussi Holopainen ja SOL Henkilöstöpalveluiden toimitusjohtaja Juhana Olkkola istuvat yhteiseen pöytään keskustelemaan.

Juhana Olkkola Henkilöstöpalvelut
SOL Henkilöstöpalveluiden Juhana Olkkola näkee, että huippuosaajia on kaikissa ammateissa ja tasoilla.

Juhana Olkkola nosti esiin termin huippuosaaja ja sen merkityksen erilaisissa työtehtävissä.

–  Tässä yhteiskunnassa korostuu puheentasolla käsitys, että huippuosaajat olisivat vain akateemisen tutkinnon suorittaneita. Näin se ei käytännössä ole. Huippuosaajia on kaikissa ammateissa ja kaikilla tasoilla. Palvelualalla huippuosaaminen lähtee siitä, että ymmärrät asiakkaan tarpeet ja sinulla on tunneälyä. Todella moni asia on tekijän asenteesta kiinni.

Jussi Holopainen on samaa mieltä.

Jussi Holopainen
Huippuihmiset ovat todella huippuosaajia ja -ihmisiä omalla alallaan, kertoo Jussi Holopainen SOL Palveluista.

– Jos isoa kuvaa miettii, voisi kysyä, kumpi on Suomelle tärkeämpää: se, että meillä on huippuosaajia vai huippuihmisiä. Huippuihmiset eivät välttämättä ole käyneet paljon koulua, mutta ovat todella huippuosaajia ja -ihmisiä omalla alallaan. Heitä tämä yhteiskunta tarvitsee.

Kynnys työelämään ei saa olla liian korkea

Molemmat ovat samaa mieltä, että työhön kiinni pääseminen on ihmisille erittäin tärkeää. Kynnys ensimmäisen työpaikan saamiseen ei saa olla liian korkea.

– On inhimillinen tragedia, jos ihmiset eivät pääse vaikkapa liian korkeiden tutkintovaatimusten vuoksi työhön. Me mahdollistamme matalalla kynnyksellä töihin pääsyn. Henkilöstöpalvelu on tässä erityisen hyvä. Työelämään pääseminen on se kaikkein tärkein ja siinä työn lomassa voi sitten kouluttautua lisää. Silloin myös koulutus on käytännönläheistä, opiskelijan kokoista hommaa ja oppiminen on mielekästä, Juhana Olkkola sanoo.

Jussi Holopaisen mukaan tässä voisi toimia apuna esimerkiksi paikallinen koulutus.

– Tässä mallissa me voisimme sopia paikallisen kouluttajan kanssa sopivasta koulutuksesta, joka vastaa meidän tarpeitamme. Ihmiset voisivat näin kerryttää osaamistaan ja kouluttautua lisää työn ohessa. Näin kaikki pääsisivät suoraan työelämään ja samalla saisivat myös koulutusta.

Miten mahdollistan, että saamme oikean tekijän?

Juhana Olkkola heittää haastetta myös työnantajille.

– Osaajapulan aikana monen työnantajan pitää osata kääntää omaa näkökulmaansa. Ei pidä miettiä omia vaatimuksiaan, vaan ennemminkin sitä miten mahdollistan sen, että saa mahdollisimman monenlaisia hakijoita, joista voi valita kyseiseen tehtävään sopivan.

Hän uskoo, että työmarkkinoilla on paljon työhalukkaita ihmisiä, mutta kohtaanto-ongelman vuoksi työnhakijat ja työnantajat eivät löydä toisiaan.

– Siihen on ratkaisu. Ostakaa palveluita. Esimerkiksi henkilöstöpalveluiden työjärjestelyjen kautta tilanteet voidaan järjestää niin, että työhön pääsee kiinni hyvän perehdyttäjän avulla. Kun perehdyttäjä auttaa ja perehdytettävä pääse tehtäviin kiinni, edes kielitaito ei ole este.

Jussi Holopainen muistuttaa, että ihmiset oppivat tekemällä.

– Käytäntö opettaa ja asenne ratkaisee. Toki tärkeää on myös johtaminen. Sen pitää olla valmentavaa johtamista, pitkäjänteistä, välittävää ja sellaista, että ihmiset otetaan huomioon. Hyvä lähtökohta on se, että voidaan kaikki istua saman pöydän ääressä ja pelata samaan maaliin.