Vastuullisia ratkaisuja SOL Pesulapalveluissa

SOL Pesulapalvelujen huoltopäällikkö Kimmo Suutari ja huoltoteknikko Toomas Sjöman tietävät, että suuria säästöjä voi syntyä alun perin pienistä teoista. Kaksikon ansiosta SOL Pesulapalvelut on onnistunut säästämään sekä ympäristöä että rahaa. Samalla nämä huoltoteknikot ovat näyttäneet, että rivakasti omia ideoita esittämällä ja työhön tarttumalla, voi jokainen työntekijä edistää yrityksen vastuullisuustoimia.

– Pesulatoiminnassa kuluu sekä sähköä että vettä. Kun niissä pystyy säästämään, saa aikaan vastuullisuustekoja. Hyvä esimerkki on, että vuoden 2023 aikana saimme vaihdettua kaikkien pesulamyymälöiden valaisimet led-lampuiksi. Koska myymälöitä on lähes 50 ja niissä on runsaasti valaisimia, tämän muutoksen avulla säästettiin noin 20 000 euroa vuodessa. Samalla vähennettiin tietysti myös energiankulutusta, he kertovat.

Oma innovaatio säästää vettä ja energiaa

Käänteentekevin Kimmo Suutarin innovaatio on vedenkierrätysjärjestelmä, joka säästää sekä vettä että energiaa. Pesuloissa tehdään kemiallisia pesuja. Niiden jälkeen kone on jäähdytettävä ja jäähdytyksessä käytetään puhdasta vettä. Jäähtyessään koneet luovuttavat puhtaaseen veteen lämpöä ja vesi lämpenee jopa 40-60 asteiseksi. Kun tämä vesi otetaan talteen, sitä voidaan käyttää uudelleen vesipesussa. Näin koneiden ei tarvitse ottaa eikä lämmittää vettä.

– Tämä kierrätysjärjestelmä oli myös suhteellisen helppoa ja edullista ottaa pesuloissa käyttöön. Teimme ensimmäiset kokeilut jo vuonna 2018 ja vuosien aikana olemme pesula kerrallaan siirtyneet tähän järjestelmään. Näin olemme saaneet pienestä purosta kasvatettua ison säästön, Kimmo kertoo.

Yhä paremmat koneet ja pesuaineet

SOL Pesulanpalvelujen huoltopäällikkö ja huoltoteknikko nostavat tämän vuoden tärkeäksi vastuullisuusteoksi kemiallisessa pesussa aikaisemmin käytetyn pesuliuottimen poistumisen.

– Nyt ympäristölle vaarallisin pesuliuotin jää pois ja vaihdamme sen hiilivetypohjaiseen pesuliuottimeen. Uudet hiilivetypohjaiset pesuliuottimet pystytään käsittelemään palavana jätteenä ja ongelmajätteenä käsiteltävän jätteen määrä on huomattavasti pienempi kuin aikaisemmin, miehet kertovat.

Muutoksen myötä myös työturvallisuus paranee eikä pesuaineiden käsittelyyn vaadita enää esimerkiksi suojaimia.

Kimmon ja Toomasin mukaan myös konekannan uusiutuminen vaikuttaa pesuloiden vastuullisuuteen.

– Nyt kaikissa koneissamme on esimerkiksi pesuaineiden automaattinen annostelu. Kun käsin annostelua ei tarvita, pesuainetta käytetään aina oikein ja tälläkin on saatu säästöä aikaan. Nykykoneet ottavat myös vettä pyykin kilomäärän mukaan, joten ne ovat vesifiksuja ihan automaattisesti, he listaavat. SOL Pesulapalveluiden myymälöissä henkilökuntaa on aina koulutettu toimimaan vastuullisesti niin pesuissa, pyykin jälkikäsittelyssä kuin kierrätyksessä. Myös huoltoteknikko ja -päällikkö korjaavat koneita ja tekevät esimerkiksi koneiden kierrätystä, kun konekantaa uusitaan.

– Haluamme toimia fiksusti ja vastuullisesti. Se on meidän kaikkien etu, kaksikko miettii.