Kiinteistöpalvelut Jani Tampio

Koulutuksilla kiinteistöhoitajan ura lentoon

Huoltomies Jani Tampio SOL Kiinteistöpalvelusta innostui opiskelusta. Hän suoritti ensin kiinteistöhuollon ammattitutkinnon ja opiskelee parhaillaan saman alan erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella.

–  Itsenäinen opiskelu ja uuden oppiminen on mielenkiintoista. Toki motivaatiota tarvitaan, että työnohessa jaksaa opiskella, mies kertoo.

Janin työmaa on tällä hetkellä Kirkkonummen koulu.

  Hoidan kaiken aasta ööhön. Työtehtäviini kuuluu ulkopihasiivous, kiinteistöhoito, lamput, vessat, iv-koneet, pihakeinut – ja sitten ne kaikki erikoiset asiat, mitä koulussa voi aina sattua ja tapahtua, hän listaa.

Kiinnostava ala kannustaa opintoihin

Opiskelussa Jania motivoi sekä kiinnostava ala että mahdollisuus edetä omassa työssään.

–  En välttämättä halua tehdä huoltomiehen töitä koko ikääni. Esimiestyöt kiinnostavat. Käytännön kokemus ja opinnot antavat yhdessä hyvän pohjan esimiehenä toimimiselle, hän miettii.

Erikoiskoulutuksessa opinnot ovat itsenäisiä. Opintoihin on oltava aito kiinnostus, sillä opiskelijan pitää selvittää monia asioita itse.

–  Oma esimieheni tukee minua opinnoissani ja saan häneltä apua ja erilaisia työkaluja, vaikka budjetointitehtäviin, jos niitä koulutehtävissä tarvitsen. Se onkin todella hyvä ja auttaa eteenpäin. Paljon pitää itse ottaa selvää ja uskaltaa kysyä.

Hän kannustaa kuitenkin myös muita opiskelemaan.

–  Ei minulla ole huonoa sanottavaa, opiskelusta ei koskaan ole haittaa. Ja on todella silmiä avaavaa oppia, miten esimerkiksi budjetit rakennetaan ja miten esimiehen töitä hoidetaan. Ne ovat asioita, joita ei tässä huoltomiehen työssä tule aina ajatelleeksi.

Kiinteistöala ja automaatio

Parasta työssä on Janin mukaan työn monipuolisuus ja tietynlainen vapaus.

–  Olen aina inhonnut toimistossa istumista. Tässä työssä saa liikkua ja näkee oman kädenjälkensä. Eikä tässä tosiaankaan ole kahta samanlaista päivää. Kun aamulla menen töihin, harvoin tiedän, mitä kaikkea päivän aikana tulee eteen.

Sen lisäksi, että työpäivät ovat erilaisia, kiinteistöala kehittyy kovaa vauhtia. Erilaiset kiinteistöjen automaatioratkaisut ovat yleistyneet. Kiinteistöhuollossa työskentelevän pitää ymmärtää myös niiden toimintaa.

–  Juuri nyt pitää osata paljon, sillä erilaiset kohteet ovat eri vaiheessa esimerkiksi automaatiossa. Joissakin vanhemmissa kohteissa sitä ei juuri ole, mutta uusimmissa kohteissa käytössä on jo kiinteistöalan huipputeknolgiaa.

Jani kertoo, että SOLin kiinteistöhuollon porukassa onkin tapana auttaa aina toisia, jos oma osaaminen ei riitä.

–  Me nuoremmat, jotka hallitsemme automatiikkaa, autamme vanhempia ja vanhemmat ammattimiehet taas neuvovat meille vanhan teknologian niksejä, hän selvittää.

Nuoria pitäisi saada alalle

Jani kertoo huomanneensa, että kiinteistöhuollossa työntekijöiden keski-ikä on korkea. Hän uskoo, että nuoret eivät oikein tunne alaa, joten alalle kouluttautuu vähän uusia työntekijöitä.

–  Ehkä se mielikuva alasta ei ole kovin hyvä. Eikä tämä aina olekaan mitään siistiä sisätyötä. Joinakin päivinä imuroidaan viemärijätettä, eikä sitä voi tosiaan siistiksi sanoa, hän nauraa.

Toisaalta, jos vasara pysyy kädessä eikä halua istua pitkiä päiviä paikoillaan, tämä on erinomainen työ. Ja tosiaan ala kehittyy jatkuvasti, eli uutta saa olla oppimassa ihan varmasti.

Kiinnostaako työ SOL Kiinteistöpalveluissa? Katso avoimet työpaikkamme.