Fortressin mielenkiintoinen matka Karibialta Suomeen

Fortress on Länsi-Afrikasta lähtöisin ja asunut myös Uudessa Seelannissa, Australiassa ja Karibialla. Hän tutustui Suomeen poikansa tultua tänne opiskelemaan. Hän itse muutti Suomeen keväällä 2017 hurrikaanin tuhottua hänen maatilansa ja kotinsa Karibialla, jolloin hänen poikansa tarjosi Suomesta katon pään päälle.

Fortress työskenteli aikaisemmin tiskarina eri henkilöstöpalvelualan yrityksissä. Työhön kuului tiskata n. 500–700 astiaa päivässä, mutta Fortress laittoi aina paremmaksi ja tiskasi 800-900. SOLille vakituiseen työhön hän päätyi esihenkilöidensä suosittelemana.

– Minulla oli kannustavia esihenkilöitä, jotka suosittelivat ja kannustivat hakemaan kokoaikaista työtä, Fortress iloitsee.

Nyt Fortress työskentelee palveluvastaavana Helsinki-Espoon Metro-asemilla.  Fortress pitää oman työn jäljen näkemisestä, ja hänelle asiakkaan näkökulma on ensisijainen. Häntä hymyilyttää nähdessään asiakkaiden istuvan juuri puhdistamilleen metroaseman penkeille. SOLilla työskentelyssä hän myös pitää siitä, että saa olla vastuussa oman työn suorittamisesta, kuten yrittäjänä.

– Kun työntekijälle annetaan vapaus tehdä työtä itsenäisesti, haluaa hän myös tehdä työnsä mallikkaasti.

SOLin arvoista yrittäjyys nousee esiin Fortressin puheessa. Hän on itse toiminut yrittäjänä Länsi-Afrikassa Nigeriassa ja Ghanassa sekä maanviljelijänä Dominican saarella, kasvattaen muun muassa kookoksia ja mangoja. Kun kysyn mitä hän kaipaa kotimaastaan, hän vastaa ”tuoreita ja syöntikypsiä hedelmiä”

Fortress kokee, että Suomessa työskentely otetaan todesta: työtä tehdään, ja sitä tehdään hyvin. Fortress myös arvostaa suomalaisten rehellisyyttä.

Kysyin Fortressilta mitä hän ajattelee siitä, että Suomea pidetään maailman onnellisimpana maana:

– Olen samaa mieltä. Ihmiset voivat olla onnellisia ja elää rauhassa, kun ei tarvitse murehtia joka päivä. Maissa, joissa olen asunut, ihmiset ovat jatkuvasti stressaantuneita, koska pelkäävät menettävänsä työnsä. Ja se on huonompi juttu. Täällä ihmisten hyvinvoinnista välitetään.

Fortress arvostaa sitä, että palveluesimies kannustaa työntekijöitään oppimaan suomea. Hän kokee, että suomalaiseen kulttuuriin pääsee paremmin mukaan, kun osaa puhua suomen kieltä. Fortess haluaa myös oppia suomen kieltä, jotta voisi keskustella yhdessä asiakkaiden kanssa.

Työnhakijoille Fortress antaa kaksi vinkkiä:

– Löydä kiinnostus suomen kielen opiskeluun

– Yrittäjähenkisyys: ole kiinnostunut oman työsi tärkeydestä