Julkinen ja yksityinen puoli menestyvät toisistaan oppimalla

Yhdessä tekeminen ja oppiminen. Näin tiivistää Rovaniemen kaupungin palvelupäällikkö Marja-Kaisa Mäntylä, kun häneltä kysyy, mikä on suurin hyöty Rovaniemen kaupungin ja SOLin sopimuksesta.

Marja-Kaisa Mäntylä vastaa Rovaniemen kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluista. SOL on vuodesta 2019 hoitanut kaupungin siivouspalveluja yhä laajemmin. SOL vastaa esimerkiksi koulukiinteistöjen, uimahallin, hammashoitolan ja neuvolan siivoamisesta.

Kokonaisvaltaisen sopimuksen mukaisesti työt tehdään laatuvaatimusten mukaisella tasolla ja koska siivouskohteet ovat hyvin erilaisia, myös tehtävä työ vaihtelee.

Meille kaikille tärkeintä on tietysti loppukäyttäjien tyytyväisyys. Kun laatuvaatimus on määritelty, on siivoustaso tehtävä sen mukaisesti. Tärkeää on, että laatu on hyvä, ei se kuinka monta kertaa päivässä kohdetta siivotaan, Marja-Kaisa Mäntylä summaa.

Hänen mielestään kaupungin ja SOLin yhteistyössä tärkeää on se, että osapuolet ovat toisensa apuna.

– Erityisesti tässä koronatilanteessa yhteistyö on ollut ratkaiseva asia. Olemme yhdessä käyneet läpi eri painopistealueet. Siivous on ollut tehostettua ja palvelu laadukasta. Meille kaikille on ollut tärkeää, että olemme yhteisrintamassa voineet vakuuttaa asiakkaillemme, että palveluiden käyttäminen on tiloissamme puhtauden osalta varmistettu.

Yksityisen ja julkisen yhteistoiminta arvokas asia

Mäntylän mielestä erityinen arvo SOLin ja Rovaniemen kaupungin yhteistyössä on yhdessä oppiminen.

–Kyllä julkisen ja yksityisen puolen kannattaa oppia toisiltaan ja oppia myös ymmärtämään lainalaisuudet molempien näkökulmista, hän korostaa.

Käytännössä yhteistyö toteutuu päivittäisessä työssä. Esimerkiksi siivouspalvelun esimies ja ohjaaja käyvät yhdessä kohteissa ja ratkovat yhdessä eteen tulevia haasteita. Myös palvelujohtajat kokoontuvat säännöllisin väliajoin ja keskustelevat avoimesti.

– Mielestäni hyvä vuorovaikutus on erittäin tärkeää. Meillä on oltava yhteinen näkemys siitä mitä on korjattava ja mitkä asiat toimivat hyvin, vain näin voimme kehittyä.

Rovaniemen kaupungin palvelupäällikkö Marja-Kaisa Mäntylä uskoo, että julkisen ja yksityisten puolen yhteistyö on koko siivousalan mielikuvan kannalta tärkeää.

– Uskon, että kun loppuasiakkaat näkevät meidän tekevän töitä yhdessä ja siivouksen jälki on laadukasta, mielikuva koko toimialasta nousee. Olen myös nähnyt, että pandemia-aika on nostanut siivouksen siihen arvoon, mihin se kuuluu. Se on arvokasta ja tärkeää työtä!