Mattojen kotipesu on monesti hauskaa puuhaa, erityisesti mattolaiturilla kauniilla kesäilmalla. Aina se ei onnistu, ei ole mahdollista tai ei vain huvita. Palvelun käyttäminen on ihan ok. Meillä ei tarvitse varata aikaa tai odottaa koneiden vapautumista. Meille voit jättää mattosi huoletta, miettimättä oikeaa pesumenetelmää. Käytössämme on asiantunteva palvelu, ympäristöystävälliset ja uusinta teknologiaa hyödyntävät koneet ja laitteet.

Muista imuroida mattoa säännöllisin väliajoin. Tahra tulisi poistaa heti. Tahrakohta olisi hyvä imeyttää huokoiseen paperiin tai pyyhkiä ylimääräinen lika pois. Tämän jälkeen matto olisi hyvä pesettää. Vanhaan tahraan ei enää välttämättä tehoa mitkään tahranpoistoaineet.

Mattopesu vaatii asiantuntemusta

“Tällä hetkellä suurin osa pesulaan tulevista matoista pestään vedellä tasopesuna. Tasopesu on oikea pesutapa erityisesti villamatoille, paperinarumatoille ja aidoille matoille.”, kertoo SOL Pesulapalveluiden  laatu- ja kehitysvastaava Kati Talikka. “Ennen varsinaista pesua tahroille tehdään tahranpoisto, jonka jälkeen matto tarvittaessa upotetaan pesuaineliuokseen. Varsinainen pesu tehdään harjakoneella, jossa harjan pehmeys valitaan mattolaadun mukaan. Puhdistavana aineena on vesi ja mattolaadun mukaan valittu pesuaine. Matto huuhdellaan aina runsaalla vedellä. Huuhtelun jälkeen matosta puristetaan ylimääräinen vesi pois telapuristimien avulla ja laitetaan kuivaustangolle riippumaan. Tämä yleensä riittää viimeistelyksi. Joillekin matoille suoritetaan vielä kuivauksen jälkeen irtonukan poisto ns. nukka-rullaimurilla”, jatkaa Talikka.

Mattojen kuivaustapaan tulee kiinnittää huomiota

Viimeaikoina puuvillamattojen pesussa on yleistynyt tasopesu. Näin maton ryhti säilyy parhaiten. Viimeistelyksi riittää pienen hetken pyöritys rumpukuivaajassa ennen tangolle ripustamista. “Pesutavasta riippumatta mattojen kuivaus tapahtuu aina ns. riippuna eli ne ovat ripustettu kuivaustangolle. Kuivauksessa on tärkeää, että ylimääräinen vesi on puristettu pois. Näin vältetään värien leviäminen. Kuivaustilassa tulee olla asianmukainen ilmastointijärjestelmä joka puhaltaa sopivassa määrin lämmintä ilmaa ja poistaa ylimääräisen kosteuden”, vahvistaa Talikka.