SOL Palveluiden aulapalvelija Ulla-Maija Hänninen (vas.) ja Suomen Metsästysmuseon johtaja Anne Uotila-Laine.

Ulla-Maija avaa oven Metsästysmuseon tarinoille

SOL Palveluiden aulapalvelijalla Ulla-Maija Hännisellä on mielenkiintoinen ja monipuolinen työ Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä.

SOLin aulapalvelija Ulla-Maija Hänninen ottaa Suomen Metsästysmuseossa vieraita vastaan leveästi hymyillen. Tervehdys on jämäkkä, mutta lämmin. Jouhevasti Ulla-Maija on jo jutustelemassa vieraiden kanssa ja opastaa heidät kokeneesti museon tarinoiden pariin. Museokierroksen jälkeen vieraat monesti huikkaavat Ulla-Maijalle, mitä mieltä olivat näyttelyistä ja kysyvät häneltä viime hetken neuvoja Riihimäen palveluista, etenkin hyvistä ruokapaikoista. Usein vieraiden mukaan tarttuu Ullan vinkistä myös muutama muisto museon myymälästä.

– Me saamme Ullasta täällä Metsästysmuseolla valtavasti hyvää palautetta. Ulla voi olla ainut ihminen, jonka vieraat museossa tapaavat, ja aulapalvelijasta muodostuu kuva koko museon toiminnasta. Ulla on oikeastaan meidän keulakuvamme, kertoo Metsästysmuseon johtaja Anne Uotila-Laine hymyillen.

Aulapalvelijalta vaaditaan monenlaista osaamista

Metsästysmuseolla Ulla-Maijan tehtävänkuvaan kuuluu niin asiakkaiden vastaanottaminen, ohjaaminen, museomyymälän hoitotehtävät kuin turvallisuuteen liittyvät tehtävät vartijana. Aiemmin aulapalvelusta huolehdittiin Metsästysmuseolla omin voimin, mutta erityisesti museoturvallisuus oli tärkeä tekijä, kun tehtävä päätettiin ulkoistaa.

Näin meidän oma henkilökuntamme on vapautettu tekemään sitä, missä me olemme parhaita. SOL hoitaa sijaistukset, lomat ja muut hallintoon liittyvät asiat ja meillä on yksi huoli vähemmän. Ja samalla on tärkeää, että vartiointi ja turvallisuus on kunnossa, Anne sanoo.

Aulapalvelijalta – ja vieläpä näin monipuolisessa kokonaisuudessa – vaaditaan monenlaista osaamista.
– Erilaisiin tilanteisiin pitää osata sopeutua, ja kohdata monenlaisia ihmisiä. Kiireessäkin on osattava heittäytyä juttelemaan, jos asiakas sitä haluaa, Ulla-Maija toteaa.

Siinä sinä oletkin todella hyvä! Meidän etumme on myös se, että Ulla-Maija tuntee metsästystä ja sen teemoja erittäin hyvin, Anne jatkaa.

Aina voi olla ystävällinen

Ulla-Maijalla on pitkä kokemus matkailualalta Kuusamon Rukatunturista, ja se näkyy kokemuksena ja osaamisena asiakaspalvelussa. Parasta Ulla-Maijan mielestä työssä ovat ihmiset: työyhteisö ja asiakkaat.

– Viihdyn todella hyvin asiakaspalvelussa ja ihmisten kanssa muutenkin. Työskentely täällä museolla on itsenäistä ja toimenkuvani on todella monipuolinen. On hurjan tärkeää tuntea kuuluvansa työyhteisöön, vaikka olenkin toisen työnantajan palkkalistoilla, Ulla-Maija sanoo tyytyväisenä.

Haastaviakin hetkiä asiakaspalvelussa voi olla, Ulla-Maija tunnustaa.
–  Saan itseni puristettua vauhtiin tilanteessa kuin tilanteessa, kun ajattelen itseni asiakkaan rooliin. En itse haluaisi saada huonoa asiakaspalvelua. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta ystävällinen voi aina olla.

Joskus voi käydä myös niin, että metsästysaihe ei kävijää miellytä.
– Metsästykseen liittyvät aiheet jakavat toisinaan museovieraiden mielipiteitä, ja sekin on otettava asiakaspalvelussa huomioon. Erilaisia mielipiteitä saa ja pitää olla. Metsästysmuseo on kuitenkin puolueeton tiedonjakaja, olemme ikään kuin näyteikkuna metsästykseen ja sen historiaan. Pyrimme jakamaan tietoa metsästyksestä erityisesti niille, jotka eivät sitä harrasta, Anne toteaa.

Metsästysmuseon kävijämäärä on tänä vuonna ollut vahvassa nousussa, mikä molempien naisten mielestä johtuu hyvistä näyttelyistä ja markkinoinnista. Ja ehkäpä viidakkorumpu on kertonut omaa tarinaansa Metsästysmuseon hyvästä ja miellyttävästä aulapalvelusta.


Suomen Metsästysmuseo – suomalaista erähistoriaa ja metsästysperinteitä

Suomen Metsästysmuseo kerää ja tallentaa suomalaista erähistoriaa ja metsästysperinteitä, ja sen näyttelyt tarjoavat monipuolisen katsauksen suomalaisen metsästyksen kymmentuhatvuotiseen historiaan elinkeinosta harrastukseksi.

Metsästysmuseon tapahtumissa on savuntuoksuista tunnelmaa, luonnonläheistä asiaa ja ohjelmaa koko perheelle. Museossa voi tutustua mm. kivikautisen metsästäjän leiriin, karhumytologiaan, merilinnustukseen ja vaihtuviin näyttelyihin.