Taru, laivatiimin kesätyöntekijä

Urheilusta potkua kesäduuniin

Lukiolainen Taru Kortelainen on jo toista kesää töissä SOLin laivatiimissä. Hän pelaa jääpalloa täysillä ja on jo edustanutkin Suomea naisten MM-kisajoukkueessa Minnesotassa. – Olen oppinut että, pelissä pitää olla tilanne hallussa koko ajan ja tämä on varmasti auttanut minua pärjäämään myös töissä.

Vuosi sitten 18-vuotias Taru Kortelainen lähetti työhakemuksia, mutta lukion toisen luokan oppilaalle työpaikkoja ei ollut niin vaan tarjolla.

– Lähetin hakemuksia tosi moneen paikkaan ja osasta ei tullut edes vastausta, mikä tuntui silloin aika kurjalta, Taru kertoo.
SOLista olin kuullut että sinne otetaan myös nuoria töihin. Olinkin sitten tosi iloinen, kun sain kutsun työhaastatteluun. Sinne meneminen kyllä jännitti aika lailla, mutta haastattelussa olikin rento tunnelma ja sain töitä laivasiivouksesta.

Tänä vuonna Tarun ei sitten tarvinnutkaan odotella vastauksia työhakemuksiin.

– Jo tammikuussa SOLilta soitettiin, että tulenko taas kesällä töihin. Viime syksynä olisin myös voinut jäädä tekemään tuntitöitä, mutta koulu olisi siitä varmaan kärsinyt. Se on varmaan hyvä mahdollisuus myöhemmin, vaikka opintojen rahoittamiseen.

Taru kertoo saaneensa työhön ja työvälineisiin hyvän perehdytyksen ja käsitys siivouksesta on myös muuttunut.

– Kotonakaan ei tee mieli tehdä enää mitään siivoustöitä ”sinne päin” esimerkiksi työntää tavaroita sängyn alle imuroidessa. Tykkään siitä, että on puhdasta ja käyn siivoamassa myös mummin kotona. Lisäksi olen saanut meriturvallisuuskoulutuksen.

Työhöntulon terveystarkastus oli kattava ja Tarun mukaan onkin hyvä, että soveltuvuus työhön selvitetään myös työn fyysisyyden takiakin.

– Minulle sopii, että töitä tehdään reippaaseen tahtiin, eikä ole kunto loppunut kesken, nuori urheilija toteaa hymyillen. Itse asiassa alkuun joku työkaveri ihmetteli, miten nuori lukiolaistyttö innostuu tällaisesta työstä.

Reilu meininki

Taru otettiin hyvin vastaan työyhteisössä ja juuri se vahva työyhteisöllisyys ja me-henki tuntuivat Tarun mielestä heti hyvältä.

– Olen talvellakin pitänyt yhteyttä viime kesän työkavereihin ja osa heistä tuli tänäkin kesänä laivalle töihin.
Esimiehet ja tiimi ovat todella mukavia ja vaikka työ välillä on hektistä, sitä tehdään hyvällä mielellä ja kaikki auttavat toisiaan aina tarpeen mukaan. Eihän sitä voi koskaan etukäteen tietää kuinka paljon siivottavaa kussakin hytissä on.

Työtiimin monikulttuurisuudesta Taru pitää ja monien työkavereiden kanssa yhteinen työkieli onkin englanti.

– Samalla saan siis hyvää enkkutreeniä, kun tulee puhuttua sitä päivittäin ja oppii uusia sanoja. Monet asiakkaat puhuvat myös ruotsia eli senkin kanssa pärjään nykyään paremmin.

Taru toteaa, että yksi ehdoton työpaikan plussapuoli on myös laivasiivoojien ruokaetu. -Se ruoka on oikeasti tosi hyvää ja monipuolista.

Laivat, joita Taru tällä hetkellä siivoaa, lähtevät aamulla Tallinnaan ja palaavat Helsinkiin alkuillasta.

– Olemme siis laivalla koko työvuoron ajan. Myöhemmin kesällä siirryn siivoamaan Viking Linen Gabriellaa ja Mariellaa, silloin kun ne ovat satamassa.
Tänä kesänä pidän myös kahden viikon loman, sillä syksyllä kirjoitan lisää yo-aineita. Ja laivoihin en ole vieläkään kyllästynyt vaan käyn itsekin risteilyillä.

Puolustava pelinrakentaja

Taru on harrastanut urheilua lähes koko ikänsä.

– Aloitin joskus 6-vuotiaana yleisurheilun ja heitin muun muassa keihästä ja juoksin. Veljeni pelasi tuolloin jääkiekkoa ja 12-vuotiaana minäkin halusin kokeilla lätkää. Onneksi olin luistellut poikien hokkareilla jo useamman vuoden, joten aloittaminen oli helppoa.

Taru pelasi vielä 17-vuotiaana B-poikien Suomi-sarjan puolustajana ja kovaotteinen tyttö jakoi pukuhuoneen hyvät jutut ja huumorin poikien kanssa. Tarun mielestä urheilussa on monia oppeja, joita voi hyödyntää myös työssä.

– Joukkuepeleissä pelataan joukkueelle, ei itselle. Olen huomannut, että tämä toimii myös töissä. Kun jokainen tekee oman osuutensa mahdollisimman hyvin ja huomioi myös koko tiimin niin jokaisesta työpäivästä selvitään voittajina.

Taru käy Leppävaaran lukiota ja urheiluluokan aamuihin kuuluvat myös jäätreenit aamuisin.

– Vuosi sitten jätin jääkiekon hetkeksi syrjään, kun tuntui että päivistä tulee niin pitkiä, että koulu kärsii. Siirryin kakkoslajini eli jääpallon harrastajaksi täysillä. Olen pelannut poikien kanssa ja naisten joukkueessa. Tänä vuonna osallistuin Suomen joukkueessa naisten jääpallon MM-kisoihin Minnesotassa.

Palkat talteen

Viime kesän palkkoja Taru on käyttänyt maltillisesti ja ostanut lähinnä vain jotain pientä. Tarulle jäi siis kesän palkasta myös vähän rahaa helmikuun MM-kisojen matkakuluihin.

– Tämän kesän palkan olen ajatellut käyttää autokouluun ja syksyllä teen ehkä pienen reissun.

Tulevana syksynä Taru toimii myös naisten valmennustiimissä ja osallistuu monenlaisiin talkootapahtumiin sisarustensa urheilujoukkueiden hyväksi.

– Joukkueissa oppii tekemään talkootöitä. Niillä rahoitetaan joukkueiden juttuja ja välillä myös omiakin matkoja.

Tarun tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki, mutta hän on kiinnostunut opiskelemaan esimerkiksi SOL koulutuksissa ja opettelemaan uusia töitä.

Työpaikka voisi ehkä löytyä SOLilta tulevaisuudessakin.
– Voisin opiskella myös urheiluhierojaksi tai tehdä töitä liikunnan parissa esimerkiksi jossain urheilutalossa. Myös armeijan käyminen kiinnostaa. Kun tässä vaiheessa ei ole vielä selkeää kuvaa unelma-ammatista tai jatko-opiskelusta, niin on hyvä saada työkokemusta ja antaa ajatusten kypsyä.

Teksti ja kuva: Vaula Aunola