Suomen suurimmassa logistiikkakeskuksessa puhalletaan yhteen hiileen

Inex Partners ja SOL pitävät Suomen suurimmassa logistiikkakeskuksessa yhdessä huolta siitä, että toimitusvarmuus pitää muuttuvissakin tilanteissa. Hyvän yhteistyön avaimina ovat oikeanlainen osaaminen, hyvä yhteistyö ja ennakointi.

Sipoon Bastukärrissä sijaitseva, vuonna 2016 avattu Inex Partnersin päivittäis- ja käyttötavaroiden logistiikkakeskus on Suomen suurin logistiikkakeskus. Peräti 80 prosenttia logistiikkakeskuksen tuotteiden purkamisesta, keräilystä ja pakkaamisesta on automatisoitu.

Logistiikkakeskus on SOK:n omistuksessa ja sen kautta kulkee hieman yli puolet S-ryhmän myymälään päättyvistä tuotteista. Keskus on jättimäinen, ja kesän laajennuksen jälkeen rakennuksessa on kerrospinta-alaa huikeat 220 000 neliötä. Rakennuksen suuruutta on vaikea ymmärtää, mutta hahmottamista helpottaa, jos kuvittelee yhteen tilaan 30 eduskuntataloa tai 32 jalkapallokenttää. Jos rakennuksen kiertää ympäri, saa taittaa taivalta peräti kolme kilometriä.

Ainutlaatuinen siivouskohde

SOL Palvelut vastaa logistiikkakeskuksen yleisten tilojen, tuotantotilojen ja erityisesti automatisoitujen varastotilojen siivouksesta.

– Tilana tämä on ainutlaatuinen ja siivouskohteena täysin erilainen kuin mikään muu kohde. Kun siirryimme Kilon logistiikkakeskuksesta Sipooseen, loimme yhdessä siivousprosessit uudelleen, kertoo Inex Partnersin ympäristö- ja laatupäällikkö Iina Kari.

Muutos oli molemmille iso hyppy tuntemattomaan.
– Hyvän suunnittelun ja toisinaan kokeilun kautta on löydetty toimivat menetelmät ja toimintatavat. Saumaton ja mutkaton yhteistyö on ollut merkittävä asia viime vuosien muutoksessa, Kari toteaa.


Inex Partnersin ympäristö- ja laatupäällikkö Iina Kari
ja Inex Partnersin assistentti Kaija Virtanen. 

Tarkat turvakäytännöt automatisoiduissa varastotiloissa

Kuivatuotevarastossa risteilee kuljettimia sekä muita laitteita ylös ja alas silmän kantamattomiin. Jokainen tuotepaketti saa vihreän tarjottimen alleen ja kulkee pitkin kuljetinlinjastoa automatisoituun varastohyllystöön. 25 metriä korkeassa varastotilassa automatisoidut hissit sujauttavat jokaisen tarjottimen tarkasti omalle paikalleen odottamaan kutsua lavaukseen pakkaamista varten. Päivittäistavaralogistiikassa kuhina käy taukomatta ja kerran viikossa automaatio ajetaan alas, jolloin suoritetaan siivous ja huoltotoimenpiteet.

Inex Partnersin tuotantojohtaja Tuukka Turunen korostaa työturvallisuuden tärkeää roolia.

Turvakäytännöt ovat luonnollisesti tiukat. Olemme laatineet yhdessä automaatiotoimittaja Witronin ja huoltoyhtiö Wiossin kanssa turvallisuusohjeet ja panostamme työntekijöiden perehdytykseen sekä jatkuvaan työturvallisuuskoulutukseen. Yhteistyön tulee olla kaikkien kumppaneiden kanssa tuotantokatkojen aikana tarkkaan suunniteltua, ja huollon sekä siivouksen on tehtävä yhteistyötä käsi kädessä.


Inex Partnersin tuotantojohtaja Tuukka Turunen

Turunen korostaa, että samalla tontilla työskentelevillä on oltava riittävä osaaminen ja tieto, jotta työ voidaan tehdä turvallisesti.
– Meidän on voitava luottaa siihen, että kaikki palvelun tuottajat tekevät oman osuutensa sovitusti, resurssit ovat kohdillaan ja aikataulut pitävät. Myös mahdollisiin muuttuviin tilanteisiin on osattava reagoida, Turunen päättää.


Inex Partnersin päivittäis- ja käyttötavaroiden logistiikkakeskus on Suomen suurin logistiikkakeskus. Kuva Rasskazov Oleksandr

Lue lisää mutkattomasta yhteistyöstä ja esimiesten tärkeästä roolista Inexillä

Inex Partners pähkinänkuoressa

Inex Partners Oy on SOK:n kokonaan omistama logistiikkayhtiö. Yhtiön tehtävänä on tuottaa varastointi-, kuljetus ja muut logistiikkapalvelut S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavaraketjuille.

Inex avasi vuonna 2016 Suomen suurimman ja moderneimman päivittäistavarain logistiikkakeskuksen Sipoon Bastukärrissä. Käyttöönotto otettiin vaiheistetusti ja koko laitos oli täydessä käytössä vuoden 2018 lopussa. Käyttötavararoiden varastointi alkoi Sipoossa jo vuonna 2012. Pinta-alaa koko logistiikkakeskuksessa on huikeat 220 000 kerrosneliömetriä ja tilavuutta 3,5 miljoona kuutiometriä. Logistiikkakeskuksesta Logistiikkakeskuksen porteista kulkee puolestaan vuorokaudessa tuhatkunta rekkaa tai jakeluautoa joko tuomaan tai hakemaan tavaraa.