Kansainvälinen juhla-almanakka kertoo maailman eri uskontojen juhlat

Meillä jokaisella on uskontoon ja kansallisuuteen liittyviä tärkeitä juhlia, joita haluamme juhlistaa. Kansainväliseen juhla-almanakka toimii SOLissa hyvänä apuna muistaessamme työntekijöitämme heille tärkeinä juhlapyhinä.

Monikulttuurisen kalenterin on tänä vuonna laatinut luottamusmiehemme Janne Forsman ja kuvittanut työsuojelupäällikkö Katarina Nelimarkka.

Monet eri maailman uskontojen juhlapäivät määrittyvät kuunkiertoon perustuvaan kalenteriin. Tämän takia juhlapäivät vaihtelevat kalenterissa eri vuosina. Lisäksi esimerkiksi muslimien juhlat alkavat perinteisesti edellisen päivän auringon laskusta alkaen. Tarkkojen päivämäärien merkitseminen on myös usein hankalaa, koska juhlapäivät ja niiden viettäminen ovat monesti paikallisesti perinteeseen ja traditioon sidottuja tapahtumia.

Tämä kalenteri on vahvasti yksinkertaistettu versio uskonnollisista tärkeistä juhlista, eikä pidä sisällään kaikkia maailman eri kulttuurisia juhlia. Kalenterin ulkopuolelle on jätetty mm. erilliset kansalliset ja valtiolliset juhlat, kuten itsenäisyys- ja kansallisuuspäivät.

7.1           Venäläinen joulu. Etiopialainen joulu.
25.1.       Kiinalainen uusivuosi. Tärkein juhlapyhä monille kiinalaisille. Vietnamilainen uusivuosi (Tey) ajoittuu usein samaan ajanjaksoon.
8.3         Naistenpäivä.
9.3.        Holi. Hindujen kevään alkamisen, sekä hyvän voittoa pahasta juhlistava päivä.
17.3.       Saint Patrick’s day. Katolinen juhlapäivä erityisesti Irlannissa, Yhdysvalloissa sekä Iso- Britanniassa.
20.3.      Noruz. iranilainen uudenvuodenjuhla.
22.3.      Laylat-ul’isra wal Mi’raj. Muslimien rukoilemisen päivä. Opitaan ja muistetaan, miksi rukoillaan viidesti päivässä.
12.4.       Kristillinen pääsiäinen. Etenkin ortodoksien vuoden tärkein juhla. Monille Afrikan kristityille tärkeä juhla.
13.-17.4.  Thaimaa, Kambodza, laos, Burma/Myanmar uusi vuosi. 13.4. Vaisakhi, Sikhien hyveiden juhla. Monilla Hinduilla ja Budhalaisilla myös omia traditiojuhlia.
24.4.-23.5. Muslimien paastokuukausi Ramadan.
7.5.         Vesak. Buddhan valaistumisen juhla. Monissa Aasian maissa vietettävä juhla Buddhan syntymän, valaistumisen, ja kuoleman kunniaksi.
8.-9.5.    Venäjällä ja monissa Länsi-Euroopan maissa vietettävä toisen maailmansodan voiton/ kaatuneiden muistopäivä.
24.5.      Kuukauden kestäneen Ramadanin päätösjuhla. Eid al-fitr.
24.6.      Johannes Kastajan päivä.
23.7.       Haile Selassien syntymän kunniaksi järjestettävä Afrikan kulttuureja, ja ihmisten tasa-arvoisuutta juhlistava päivä.
31.7.        Eid al-adha. Pyhiinvaelluksen mekkaan jälkeen pidettävä uskonnollinen juhla.
21.8.       Ganesha Chaturthi. Hindujen Ganesha jumalan syntymän juhla.
27.9.       Jom Kippur. Juutalainen sovituspäivän juhla.
17.-25.10. Navaratri. Yhdeksän päivän ajan kestävän Dashain juhlan aloittava juhlapäivä. 25.10. Vijaya Dashami lopetaa tämän etenkin Nepalin ja Intian hindujen piirissä suositun pehejuhlan
29.10.        Mawlid AI-Nabi Profeetta Muhamedin syntymää juhlistava päivä.
1.11.            AII Saint’s day. Katolilainen kuolleitten muistopäivä.
14.-18.11.    Divali. Hindujen valon, toivon, ja uuden alun juhla.
30.10-1.11.  Bon om touk. Kambozalainen veden juhla.
11.11.           Hannukah. Juutalaisten valon juhla.
24.-25.12. Joulu. kristillinen perhejuhla Jeesuksen syntymän kunniaksi.