SOL tarjoaa opiskelijoille kiinteistöjen tasoa nostavia töitä
Helsinkiläinen kauppakeskus Itis heräilee aamuvarhaisella iloisen senioriporukan jutusteluun. Kahvilat ja kaupat avaavat ovensa puhtaana hohtavassa ostoskeskuksessa, jonka toimitilahuollosta vastaa 25 vuotista taivaltaan juhliva SOL Palvelut Oy. SOL ei ole tänään työn touhussa yksin. SOL ja Itis kantavat yhteiskuntavastuunsa mm. tarjoamalla työelämään valmentautumisen mahdollisuuden erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.
Opiskelijat pukevat keltaisen paidan ylpeinä ylleen
Keskuspuiston ammattiopiston opiskelijat tarttuvat töihin opettajansa Soili Lönnforsin ohjaamina puoli kymmenen aikoihin. Parituntisen työvuoron jälkeen opiskelijat siirtyvät takaisin omaan opiskelupisteeseensä. Opiston Itäkeskuksen toimipaikassa toimii neljä Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa TELMA-ryhmää. Kauppakeskus Itiksessä käydään kerran viikossa työvalmennuksessa.
Opettaja Lönnfors pitää yhteistyötä SOLin kanssa opiskelijoille tärkeänä. – Opiskelijat oppivat tekemään siivousalan avustavia työtehtäviä ja he saavat tärkeää työelämäkokemusta. Opiskelijoiden työtaidot kehittyvät ja luottamus omiin taitoihin kasvaa. Ohjaajan tai opettajan tuen ansiosta myös enemmän tukea tarvitsevat opiskelijat pääsevät mukaan työelämään. TELMA- koulutuksessa tekemällä oppiminen korostuu ja aidoissa työympäristöissä työskentely on mielekästä. Koulun ulkopuolella ollaan oikeasti töissä, Lönnfors listaa arvokkaiksi katsomiaan asioita.
Opiskelijat työskentelevät kauppakeskus Itiksen lisäksi Helsingin Messukeskuksessa, mistä tiivis yhteistyö oikeastaan alkoikin.
– Järjestimme vuoden 2017 TaitajaPLUS –ammattitaitokilpailun Messukeskuksessa. Samaan aikaan oli käynnissä hanke, jossa opetussuunnitelmaa toteutettiin käytännön työtehtävinä. Nämä kaksi asiaa yhdistyivät niin, että opiskelijamme pääsivät töihin itse kisoihin SOLin alihankkijoiksi, koulutuspäällikkö Anu Kilkku kertoo.
– Parhaimmillaan meillä oli 60 ammattiylpeää keskuspuistolaista SOLin keltainen paita päällä töissä, kertoo SOLin palvelujohtaja Mari Suomalainen.
Kaikilla osapuolilla oltava asenne kohdallaan
– Opiskelijoiden tekemästä on ihan todellista apua. He tekevät todella ahkerasti töitä ja hyvällä asenteella. Toimivat samalla hienona esimerkkinä myös omille työntekijöillemme, Suomalainen kiittää.
– Työtehtävät rakennetaan siten, että jos opiskelijat eivät pääsekään tulemaan paikalle, niin ei tapahdu katastrofia. SOL:n oma henkilöstö vastaa päivittäisestä perussiivouksesta ja opiskelijat tekevät ns. tasoa nostavia töitä, Suomalainen selventää työnjakoa.
– Työtehtävät vaihtelevat roskien kierrätyksestä, kaidelasien pesuun, metallipintojen kiillotukseen ja tahrojen maalipinnoista poistamiseen.
Kauppakeskus Itiksessä opiskelijoiden työtehtäviä suunnitellaan yhdessä asiakkaan ja ohjaavan opettajan kanssa. Samalla huomioidaan opiskelijoiden haasteet. Esimerkiksi enemmän tukea tarvitsevalla opiskelijalla on henkilökohtainen avustaja mukana.
– Työpäivän alussa SOLin palveluesimies ottaa ryhmään vastaan. Silloin käydään pelisäännöt ja suunnitelmat läpi opiskelijoiden kanssa, jotta jokainen tietää millainen päivä on tulossa. Opiskelijat tekevät töitä noin viiden hengen ryhmissä. Työtä ohjaa ja valvoo oma opettaja tai ohjaaja), mutta SOLin työntekijä on aina tavoitettavissa, jos tulee tarve kysyä jotain, palvelujohtaja kertoo.
– Jotta tämän tyyppisestä työskentelystä saadaan paras anti irti, kaikkien osapuolten pitää olla mukana. Jos asiakas tai oma palveluesimiehemme ei ideasta innostu, niin silloin ei kannata lähteä opiskelijaprojektiin.
– Opiskelijatyövoiman etu on tehokkuus. Opiskelijat tekevät työtä isolla porukalla ja lopputulos on yhtä hyvä kuin ammattilaisen tekemänä. Yhtäkään valitusta en ole keneltäkään saanut, yhteistyön tiivistymiseen uskova Suomalainen sanoo.
Teksti: Anne Laitinen, Invalidisäätiö