Hyvällä ohjaajalla on suuri sydän ja ahkerat kädet

Roderick Paed toimii itsenäisenä ohjaajana Hartwall Arenan SOL-tiimissä. Hänen nimensä on putkahtanut esiin positiivisissa kommenteissa niin usein, että miehestä ja hänen johtamistyylistään on syytä ottaa tarkemmin selkoa.

Haastattelupäivänä tuuli ja sade piiskaavat Hartwall Arenan pihaa, mutta syksyinen harmaus ei pääse ulottumaan sisällä olevaan lämpimään tunnelmaan. Roderick istahtaa tutulle paikalleen työvälinevaraston perällä olevassa huoneessaan. Hän aloittaa kertomalla oman tarinansa, joka on inspiroiva esimerkki siitä, kuinka myönteisyyllä ja sinnikkyydellä voi päästä pitkälle.

Suunta aina eteenpäin

Roderickin matka lapsuuden pienestä filippiiniläiskylästä Pasilan Hartwall Arenalla on ollut pitkä ja vaiherikas. Sen varrelle on mahtunut paljon vaikeuksia mutta myös onnistumisia ja iloja. Alunperin haaveena oli opiskelu collegessa, joka ei kuitenkaan ollut taloudellisesti mahdollista. Töihin oli yksinkertaisesti pakko mennä. Roderickin ahkeruus ja into päästä eteenpäin palkittiin kuitenkin pian myös työelämässä. Nuori mies aloitti tehtaassa, siirtyi siitä hotelliin tarjoilijaksi ja house keeping -tehtäviin. Pian hänen vastuullaan olikin jo tärkeimpien asiakkaiden, kuten prinsessojen, palveleminen. Juuri noilta vuosilta Roderick oppi, omien sanojensa mukaan, oikean asenteen työhön ja asiakkaisiin.

Suomeen Roderickin tie johti vuonna 2008, ja SOLilla ura alkoi nelisen vuotta sitten. Roderickin ensimmäinen työtehtävä oli toimia Hartwall Arenalla yövuorojen valvojana, ja samassa kohteessa hän on edelleenkin, mutta työnkuva on muuttunut melkoisesti. Ura on edennyt vauhdilla, ja tänä päivänä hänen vastuullaan on koko kahdeksantoista hengen tiimi. Hyvin hoidettu työ Hartwall Arenalla toi Roderickin vastuulle myös uuden kohteen; Telia 5G Areenan Töölössä.

Myönteisyys tuottaa tuloksia

Itsenäisenä ohjaajana toimiessaan Roderickille on sadellut kiitosta niin asiakkaalta kuin työntekijöiltä. Häntä kuvataan ennen kaikkea yhdellä sanalla: positiivinen. Roderick kertoo, kuinka positiivisuudella voidaan tehdä hyvää tulosta:

Haasteita tulee aina elämässä vastaan, etenkin työssä. Ja positiivisuus auttaa löytämään niihin ratkaisuja. Negatiivisuus tekee meistä sokeita, ja päädymme vain syyttelemään muita tai huonoa tuuria. Myöteisellä asenteella hyväksymme haasteet ja pidämme niitä mahdollisuutena oppia ja kehittyä.

Sama asenne näkyy koko Hartwall-tiimin tavassa toimia. Roderick kannustaa jokaista  tekemään parhaansa ja olemaan ylpeä työstään. Hän vaatii paljon kaikilta, myös itseltään:

En halua koskaan kuulla vähättelyä, että olen ”vain siivooja”. Tämä on vaativaa ja tärkeää työtä, ja kun sen tekee hyvin, on aihetta taputtaa itseään olalle. Tarvittaessa hyppään itsekin puikkoihin. On tärkeää, etten vain istu pöytäni takana vaan näytän esimerkkiä. Olenhan tehnyt näitä töitä pitkään, joten osaan asettua tiimiläisteni asemaan.

Välitä ja vaikuta

Laadukkaan työn ja asiakastyytyväisyyden takaamiseksi tehdään Hartwall Arenan SOL-tiimissä jatkuvasti työtä. Prosesseja hiotaan yhä paremmiksi saadun palautteen perusteella. Asiakkaan toiveita kuunnellaan herkällä korvalla, mutta myös henkilöstölle annetaan mahdollisuus vaikuttaa. Roderick pitää tiiminsä kanssa säännöllisesti ryhmäpalavereja, joissa jokainen voi vapaasti jakaa mielessään olevia asioita ja antaa kehitysehdotuksia. Hänen mielestään hyvä tulos syntyy hyvästä yhteishengestä. Siihen puolestaan tarvitaan ennen kaikkea yhtä asiaa:

Se on ehdottoman tärkeää. Jokaisen ihmisen pitää tuntea olevansa arvokas sellaisena kuin on, mutta myös näyttää arvostusta toisia kohtaan. Sanon aina, että ole sellainen työntekijä, jollaisen haluaisit itse työtoveriksi.

Arvostukseen kuuluu olennaisesti se, että haluaa aidosti oppia tuntemaan muita. Toisia ymmärtämällä yhteistyö sujuu paremmin ja joustavuus lisääntyy. Ja juuri näitä asioita Hartwall Arenan kaltaisessa kohteessa todella tarvitaan. Täällä superkiireiset tilanteet ovat arkipäivää, esimerkiksi ottelutaukojen aikana on vain kymmenisen minuuttia aikaa hoitaa ylläpitosiivous. Vaatimustaso on korkea, ja tarpeet vaihtelevat sen mukaan ollaanko valmistautumassa uuteen liigakauteen vai maailmantähden konserttiin. Lukuisista eri kulttuureista koostuva SOL-tiimi suoriutuu tästä Roderickin johdolla hienosti. Yhteenkuuluvuuden tunne on varmasti yksi tärkeimmistä onnistumisen edellytyksistä.

Vaikka tulemme erilaisista lähtökohdista, jokaisella meistä on samanlaisia tunteita, toiveita ja pelkoja. Minulle tämä tiimi on kuin toinen perhe, jonka jäsenten hyvinvointi on sydäntäni lähellä, ja uskon, että näin muutkin täällä ajattelevat.

”Ole kiitollinen ihmisille, jotka ovat kohdelleet sinua hyvin. Ja kärsivällinen niitä kohtaan, jotka eivät ole.”

Roderick Paed