– Työnkuvani on kieltämättä muuttunut sekä vuoroesimiehen tehtävien että opintojen aloittamisen myötä, Jari Lindstén kertoo.

Vartijasta esimieheksi

SOLin palveluesimies Jari Lindsténillä on 20 vuoden kokemus turva-alan töistä kentällä, mutta hän on vähitellen siirtynyt yhä enemmän esimiestehtäviin. Hän suorittaa työn ohella lähiesimiehen ammattitutkintoa.

– Työssäni on monia osa-alueita, jotka pitää ottaa huomioon. Odotan saavani lähiesimiestutkinnosta lisää työkaluja omaan työhön, Jari Lindstén toteaa.

Lindstén työskentelee vartioinnin ja järjestyksenvalvonnan palveluesimiehenä
Hämeenlinnan, Lahden, Riihimäen ja Hyvinkään seudun kohteissa.

– Työnkuvani on kieltämättä muuttunut sekä vuoroesimiehen tehtävien että opintojen aloittamisen myötä. Kun ennen tein kentällä töitä kropallani, nyt töissä pitää käyttää enemmänkin päätä, hän kuvailee tehtävien organisointia ja suunnittelua.

Noin vuoden kestäviin opintoihin sisältyy itseopiskelua, ryhmätöitä ja lähipetusjaksoja.

– Ryhmätöiden myötä päivät ovat paljon sosiaalisempia verrattuna aiempaan yksinäiseen yövuorojen puurtamiseen.

Odotan saavani tutkinnosta lisää työkaluja omaan työhön.

– Pitkän käytännön työkokemuksen ansiosta uskon olevani aika hyvä töihin perehdyttämisessä ja organisoinnissa. Sen sijaan opittavaa lienee eniten asiakaspuolella eli asiakkuuksien hoitamisessa ja yhteyshenkilöiden kanssa toiminnasta, itseään semi-introvertiksi henkilöksi luonnehtiva Lindstén sanoo.

Hän uskoo saavansa koulutuksesta lisää myyntihenkisyyttä, joka on ehkä eniten ollut hänen henkilökohtaisen mukavuusalueensa ulkopuolella.

Lindstén kertoo olevansa onnellisessa asemassa siksi, että hän tykkää työstään. Työ on vaihtelevaa ja haastavaa eikä hommissa juuri kelloa vilkuilla. Muuten hän tuskin olisi jaksanutkaan vartiointitöissä näin pitkään. Kiitos tästä lankeaa paitsi työpaikalle myös hyville esimiehille.

– Hyvä pomo antaa alaiselle tilaa tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Tällainen luottamus toimii molempiin suuntiin, sillä myös alainen voi luottaa siihen, että esimies auttaa ongelmien sattuessa, Lindstén pohtii alaisen ja esimiehen toimivaa suhdetta.

Esikoisteos työn alla

Tavallisen lenkkeilyn ja salilla käynnin lisäksi Jari Lindsténillä on sangen harvinainen, mutta rakas harrastus: kirjoittaminen. Hän sanoo kirjoittaneensa aina, mutta käännekohta sattui viitisen vuotta sitten, kun hän piti välivuoden ja opiskeli kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

– Sain vinkin kirjoituskursseista sisareltani, joka toimii kustannuspäällikkönä Siltalalla. Olihan se alussa outoa, kun vartija alkoi käydä salkku kädessä kirjoittajan opissa. Mutta voi suositella tätä muillekin pöytälaatikkokirjoittajille.

Esikoisteoksen tyylilajina on maaginen realismi, jossa faktat asettuvat vastakkain fiktion kanssa. Eli sellainen mysteeritarina, joka olisi voinut tapahtuakin. Rima on asetettu sopivan korkealle. Lindsténin kirjallinen esikuva on espanjalainen Carlos Ruiz Zafón, jonka 2000-luvun alussa ilmestynyt Tuulen varjo on saanut laveaa ylistystä kriitikoilta ja lukijoilta.

Juuri nyt työ ja opiskelu vievät Lindsténiltä enemmän aikaa, joten kirjailijan uraa on pitänyt lykätä hieman tuonnemmaksi. Mutta kaikki aikanaan.

Teksti: Markku Pervilä // Kuva: Antero Aaltonen