– Opiskelu on aivan erilaista kuin ennen, Päivi kehuu monimuotoista opiskelua.

Ponnahdus uudelle uralle

Päivi Jurvelista tuli siivousalan palveluohjaaja vuosi sitten. – Olen tosi tyytyväinen alan vaihtamiseeni, vaikka ensin pohdinkin, että uskaltaako sitä. Oppia olen saanut erilaisista SOLin koulutuksista ja nyt suoritan lähiesimiestutkintoa oppisopimuksella.

Päivi Jurvelin oli tehnyt epäsäännöllistä vuorotyötä sairaanhoitopiirin laitoshuoltajana 12 vuotta.

– Mietin, mistä löytäisin säännöllisen päivätyön. Sain vinkin, että SOL etsii siivousalan palveluohjaajaa ja sain paikan. Olin tosi hyvilläni ja aloitin heti, kun se oli mahdollista, hän toteaa hymyillen.

Päivin vastuualueeseen kuuluu monenlaisia kohteita niin kouluja, kirkkoja, kerhotiloja, myymälöitä kuin porrassiivoustakin.

Heti alkuun kävin SOLin menetelmäkoulutuksen sekä nipun erilaisia muita kursseja ja sen jälkeen suoritin palveluohjaaja koulutuksen.

– Olen ollut tosi tyytyväinen tähän hommaan ja päässyt porukkaan hyvin sisälle. Työtehtäväni ovat vaihtelevia, huolehdin kohteista ja palveluvastaavista, tuuraan lomia ja järjestän peruspesuja. Olen myös suorittanut SOLin tutor-koulutuksen ja opastan uusia työntekijöitä.

Syksyllä esimies kysyi, kiinnostaisiko häntä lähteä suorittamaan lähiesimiestutkintoa.

– Olin heti valmis. Haluan todella oppia uusia asioita.

Lähiesimiestutkinnon suorittaminen töiden ohella vie noin vuoden verran. Opintoihin kuuluu lähipäiviä, erilaisia etätehtäviä, ryhmätöitä ja näyttöjä.

– Jo ensimmäisten lähipäivien anti oli tosi mielenkiintoinen. Olen varma, että tämä koulutus tukee omaa ohjaajan työtäni ja auttaa myös, kun sijaistan välillä esimiestäni.

Jokaiselle opiskelijalle räätälöidään opinnot aiemman työkokemuksen, koulutuksen ja osaamisen mukaan.

– Ei minun ikäluokallani ollut tällaista. Opiskelu on aivan erilaista kuin silloin, kun aikanaan suoritin laitoshuoltajan ammattitutkinnon. Teemme paljon ryhmätöitä, etsimme tietoa verkosta ja keskustelemme asioista, Päivi kehuu monimuotoista opiskelua.

Opinnot vaativat kuitenkin sitoutumista ja aikaa.

– Onhan se selvää, että myös omaa aikaa joutuu opiskeluun käyttämään. Eihän sitä voi edes olettaa, että työajalla voi tehdä ihan kaiken, mutta kyllä tämä antaakin.

Kun Päivi on vapaalla, hän lähtee lenkille koiransa kanssa.

– Se on hyvä vastapaino kaikelle. Ja minulla on jo neljä lastenlastakin ja heidän kanssaan tulee myös puuhasteltua kaikenlaista.

Teksti: Vaula Aunola Kuva:Antero Aaltonen