– Sain uusilta työkavereilta niin hyvän vastaanoton, että oli helppo aloittaa, alan vaihtaja Juha Heikkinen kehuu.

”Aivan puskistahan tämä tuli”

Juha Heikkinen hyppäsi IT-alalta kolme vuotta sitten aivan muihin hommiin ja nyt työn alla on jo toinen oppisopimustutkinto, jonka mausteena on media-alan opintoja. Juhasta on tulossa videoinnin taitava ammattilainen.

Kainuun keskussairaalan käytävillä Juha Heikkinen ajaa yhdistelmäkonetta jo kolmatta vuotta.

– Aivan puskistahan tämä tuli. Olin valmistunut IT-alalle korkeakoulusta, ja suorittanut vielä aikuispuolen ammattitutkinnon, mutta alan töitä ei oikein löytynyt.

– Yhtenä päivänä kävin sitten kysymässä SOLilta hommia. He olivat juuri aloittamassa täällä Kainuun keskussairaalassa ja kysyivät, että uskallanko lähteä mukaan, vaikka en ollut aiemmin siivousalan töitä tehnyt. Tietenkin saisin perehdytyksen ja jo silloin alussa oli jo tiedossa, että voisin myös suorittaa oppisopimuksella siivousalan perustutkinnon ja minusta tulisi toimitilahuoltaja.

Juha kehuu työkavereitaan alkumetreillä.

– Olihan siinä pieni alkushokki, täysin uusi ympäristö ja uudet työt, mutta työkavereilta sain niin hyvän vastaanoton, että oli helppo päästä mukaan hommaan.

Seuraavana keväänä alkoivat sitten toimitilahuoltajan oppisopimusopinnot.

– Ne sai suorittaa työajalla ja opinnot oli hyvin järjestetty. Viikoittaiset luennot pidettiin työpaikalla, eikä sieltä tarvinnut raahautua minnekään ja näytötkin sujuivat töissä opitulla rutiinilla. Sen voi sanoa, että perustutkinnon opintoja ei kannata sillä tavalla pelätä, että ne kuormittaisivat liikaa.

Videoita työkäyttöön

Nyt Juhalla on työn alla oppisopimuksella laitoshuoltajan ammattitutkinto ja tutkintoon liitettäviä media-alan opintoja Juhan on tarkoitus hyödyntää myöhemmin myös töissä.

– Idea media-alan opintojen liittämisestä tutkintoon lähti siitä, kun siivouspuolen ammattiopettaja pyysi minulta apua videoiden livestriimaamiseen. Keksimme, että voisin opiskella myös videointia. Nämä opinnot teen tietenkin vapaa-ajallani.

Media-alan opinnot liitetään valinnaisina puhtausalan tutkintoon.

– Uskon, että sille taidolle löytyy käyttöä. Jo nyt on ideoitu, että voisin tallentaa luentoja, joita muut voivat katsoa eri paikkakunnilla. Ja ideariiheä on käyty myös erilaisten SOLin opetusvideoiden tuottamisesta. Voin esimerkiksi tehdä opetusvideon monitoimikoneen käyttökuntoon laittamisesta. Mahdollisuuksia riittää, ja tämmöinen toimintatapahan voi levitä koko Suomeen, Juha kertoo innostuneesti.

Aivan kylmiltään Juha ei videohommiin ryhtynyt. Hän on ollut vuosia Kajaanin elokuvakerhon aktiivi.

–Muu vapaa-aikani kuluu vaimon ja perheen snautserin ja villakoiran sekoituksen eli ”snuudelin” kanssa puuhatessa. Niin ja pelaan myös sulkapalloa.

Teksti: Vaula Aunola // Kuva: Pekka Agarth