Maarit Suomi & Ada Holm, iloiset kesätyöntekijät 

Maarit ja Ada ovat olleet kesätöissä  siivoojina SOLilla. Maarit on ollut koko kesän, hurjat neljä kuukautta töissä ja Ada pari viikkoa kuukauden työajastaan. He ovat siis kesätöissä ja tämä työsuhde on molempien ensimmäinen SOLilla.

He siivoavat nyt muun muassa isoa koulua, toimistoja ja pelihallia. He ovat olleet aamulla siivoamassa muita paikkoja, mutta palaavat iltapäivällä koululle. Ada kertoo, että työssä kiehtoo myös sen vaihtelevuus. Hän kertoo, ettei esimerkiksi tiedä seuraavan viikon siivouspaikoista mitään, joten työssä koetaan melkoisia ympäristövaihdoksia toimistotiloista luokkahuoneisiin. Maarit lisää, että työ on erittäin aktiivista ja että siinä tulee liikuttua, lisäksi kun hän pyöräilee töihin. Kunto on noussut myös siivouskärryjä työnnellessä.

Itseään tytöt osasivat kuvailla hyvin. Ada luonnehti itseään pitkäjänteiseksi ja kertoi, että haluaa tehdä asiat aina kunnolla loppuun asti, eikä tehdä töitä huolimattomasti. Maarit kuvailee, että on tarkka, luotettava työntekijä ja pitää sanansa, eli jos hän jotain lupaa niin hän myös tekee sen.  Hienointa työssä on nähdä heti työn tulos ja jälki, olla ylpeä siitä puhtaudesta minkä on juuri saanut aikaiseksi, esimerkiksi juuri luokkahuoneessa.

Ada ja Maarit ovat saaneet muiden työntekijöiden kanssa koko koulun jo siivottua. Pöydät ovat puhtaina purkanjämistä eikä taulussa ei ole liidusta jälkeäkään. Tuolit ovat siististi ja ikkunoissa ei ole tahran tahraa. Ilman siivoojia, luokkahuone näyttäisi kuluneen lukuvuoden jäljiltä aivan sekaiselta.

Maarit opiskelee arkielämässään matkailututkimista ja siivous on tuonut mukavaa vaihtelua opiskeluun. Hän on iloinen, että sai töitä neljäksi kuukaudeksi, kun normaalisti niitä saa paljon vähemmän.  Ada taas asuu Skotlannissa, ja hymyssä suin kertoo kuinka onnellinen oli, että sai sommiteltua työt juuri siksi aikaa, kun on Suomessa. Hän opiskelee psykologiaa Skotlannissa ja on kesänajan kotimaassaan.

Tytöt kehuvat SOLia työnantajana. Kummallakaan ei ollut mitään suurempia odotuksia, mutta SOL on yllättänyt molemmat erittäin positiivisesti. He saivat todella paljon vaikuttaa itse työaikoihin, Ada juuri siksi aikaa kun on Suomessa ja Maarit koko kesäksi, mikä oli molemmille ihan täyskymppi. Maarit ei ole ikinä ollut töissä näin pitkäjaksoisesti samaan aikaan. Ada taas matkusti Skotlannista Suomeen vain pari päivää ennen töiden alkamista.

Vapaa-ajallaan he näkevät molemmat ystäviään. Erityisesti Maarit on iloinen nähdessään nyt paljonkin pääkaupunkiseudulla ystäviään, sillä hän asuu ja opiskelee Lapissa. Muuten hän nukkuu päiväunia, käy erilaisissa juhlissa ja näkee sukulaisiaan.

Mä oon nähnyt nyt kavereita koko vuoden edestä hän kertoo nauraen.

Ada kertoo, että palautuu töistä myös ihan vain lepäämällä ja rentoutumalla kotona.

Teksti ja kuva: Ada Westerinen, kesä 2017 bloggaaja