Janne, Puhtausalan palkittu ammattilainen

En osannut edes haaveilla esimiehen tehtävistä

Janne Freiberg, 27, työskentelee Ilmalan varikolla VR:n lähiliikennejunien palveluvastaavien palveluesimiehenä. Hänen 35 henkilön tiiminsä tekee junien sisätilojen siivousta, suurpesuja ja talviaikaan poistetaan jäätä junien eteisistä. 

Positiivisuus on poikinut mitä erilaisimpia tehtäviä.

Janne muutti Virosta Suomeen 2011 ja on työskennellyt SOLin palveluksessa siitä lähtien. Ensin palveluvastaavana, muutaman kuukauden kuluttua ryhmänvetäjänä ja koulutuksen myötä palveluohjaajana. Kun hänen esimiehensä jäi äitiyslomalle, Jannesta tuli itsenäinen palveluohjaaja. Huhtikuusta 2016 alkaen hän on toiminut palveluesimiehenä.

– Minulla on hyvät ja osaavat työntekijät. Tiimi on monikulttuurinen, meillä on ihmisiä 13 eri maasta.

– On tärkeää huolehtia henkilökunnan tarpeista, jotka vaihtelevat esimerkiksi uskonnon tai kulttuuriin liittyvien tapojen mukaan. Pyrin myös järjestämään työvuorot sen mukaan, käyvätkö he koulua tai onko heillä pieniä lapsia. Ihmisten elämäntilanteet ovat kovin erilaisia. 

Erilaisten tarpeiden huomioiminen on vaikuttanut siihen, että Jannen tiimissä vaihtuvuus on hyvin vähäistä. 

Koulutus vie eteenpäin 

Työkaverit kiittävät Jannea rauhallisuudesta ja positiivisuudesta. Hänen kanssaan on kuulemma helppoa puhua asioista.

– Pitää olla ystävällinen ja osata puhua erilaisten ihmisten kanssa eri tavalla ja huomioida ihmisten ominaisuudet, mihin tehtäviin he sopivat parhaiten, hän muistuttaa.

– Tiiminvetäjäni ovat hyvin itsenäisiä ja apua tarvitaan vain harvoin. Janne on suorittanut monia SOLin koulutuksia. Ensin palveluvastaaville järjestetty koulutukset, sitten Kiinteistöpalvelun perustutkinnon, josta toimitilahuoltajaksi valmistuessaan hän sai stipendinkin. Parhaillaan hän suorittaa lähiesimiesammattitutkintoa.

– Kun tulin SOLiin palveluvastaavaksi viisi vuotta sitten, en edes osannut haaveilla esimiehen tehtävästä. Elämä lähti kuitenkin sujuvasti liikkeelle ja ympärilläni oli henkilöitä, jotka tukivat ja kannustivat minua opiskelemaan. Tavoite on jatkaa kouluttautumista ja päästä eteenpäin. Janne uskoo, että juuri positiivisuus ja iloisuus ovat vieneet häntä uralla eteenpäin.

– Parasta työssä on asiakas ja työkaverit. Asiakas on ollut tyytyväinen tekemiseen ja kutsuukin meitä SOLilaisia yhteistyökumppaneiksi. On tärkeää hoitaa kaikki tehtävät juuri niin kuin pitääkin. 

Positiivisuus on poikinut mitä erilaisimpia tehtäviä. Esimerkiksi lokakuussa iloinen Janne työskenteli smile hostina Nordic Business Forumissa. 

Tampereella 2014 järjestetyissä kansainvälisissä puhtausalan ammattimessuilla Janne selvisi Puhtausalan ammattilainen -kilpailun finaaliin ja loppusijoitus oli hienosti hopea. 

Kilpailun valintakriteereissä sanotaan, että puhtausalan ammattilainen on huippuosaaja, joka osaa tuoda puhtausalaa esille positiivisessa mielessä. Kriteerit kuvaavat hyvin iloista SOLilaista.

Teksti Kari Martiala Kuva Antero Aaltonen

Arjen sankarit Tuurin Kyläkaupassa

Yhteistä taivalta jo 20 vuotta