Yrityskaupassa haetaan henkilöstölle uusia mahdollisuuksia

Kauppatavasta riippumatta SOLin tekemissä yrityskaupoissa on yhteinen tekijä: Sekä myyjä että ostaja haluavat uuden työnantajan alaisuuteen siirtyvälle henkilöstölle parasta.

SOL on kuluneen vuoden aikana kasvanut kahdella yritysostolla, kun Pirkanmaan Osuuskaupan siivouspalvelutoiminta sekä Total Kiinteistöpalvelut Oy Jyväskylän kaupungilta siirtyivät SOLille.

Molemmissa kaupoissa myyvät tahot halusivat antaa henkilöstölle aiempaa paremmat mahdollisuudet kehittyä työssään. Tämän nähtiin toteutuvan jatkossa parhaiten SOLin katon alla.

Osaaminen ja kehityskyky tärkeää

Pirkanmaan Osuuskauppa luopui yrityskaupan myötä siivoustoiminnastaan, sillä toiminnan kehittäminen olisi vaatinut lisäpanostuksia. Niinpä Osuuskaupassa nähtiin paremmaksi siirtää siivoustoiminta kokonaan siihen erikoistuneen toimijan tehtäväksi.

Pirkanmaan Osuuskauppa ja SOL olivat tehneet yhteistyötä jo pitkään, joten molemmat osapuolet tunsivat toisensa hyvin entuudestaan.

– Meidän siivousosaamisemme ja kehityskykymme olivat Osuuskaupalle tärkeitä asioita kaupanteon yhteydessä. Lisäksi Osuuskauppaa innosti se, että pystymme tarjoamaan henkilöstölle aiempaa paremmat mahdollisuudet kouluttautumiseen ja uralla etenemiseen, myynnin johtaja Reijo Salmela SOLista kertoo.

Työnantajan vaihtuminen on herkkä paikka

Liikkeen luovutuksessa työntekijät siirtyvät uudelle työnantajalle vanhoina työntekijöinä. Se tarkoittaa, että esimerkiksi henkilöstön työsuhteen alkamispäivät eivät muutu ja ansaitut lomakertymät säilyvät ennallaan. Osuuskaupalta siirtyi vanhoina työntekijöinä kaikkiaan 35 henkilöä SOLin palvelukseen.

Henkilöstön siirtyminen toisen työnantajan palvelukseen on aina herkkä ja tärkeä paikka – SOL on pyrkinyt ottamaan Osuuskaupasta siirtyneen henkilöstön vastaan niin hyvin kuin mahdollista heti sopimuksen allekirjoituspäivästä alkaen

Halusimme myös, että kaikki meille siirtyvät työllistetään kokopäiväisesti ja että he pääsevät osaksi SOL-perhettä mahdollisimman nopeasti, sanoo Salmela.

Työt jatkuvat tuttuun tapaan

Total Kiinteistöpalvelut oli ennen SOLin yrityskauppaa Jyväskylän kaupungin yhtiöittämä liikelaitos, joka on vastannut kaupungin siivous-, kiinteistö-, turva- ja toimitilapalveluista. Yrityskaupassa yhtiö ja sen 190 työntekijää siirtyivät SOLin omistukseen, ja Total on jatkanut toimintaansa SOLin tytöryhtiönä.

– Yrityksen omistaja, hallitus ja toimitusjohtaja vaihtuivat, mutta muuten työt jatkuvat entiseen tapaan saman Total-nimen alla. Suunnitelmissamme on fuusioida Total SOLiin vuoden 2019 aikana, SOLin liiketoimintajohtaja Jussi Holopainen kertoo.

”Olemme iloisia uusista SOLilaisista”

Totalissa päädyttiin yrityskauppaan samoista syistä kuin Pirkanmaan Osuuskaupassa. Menestyminen kiristyneessä kilpailutilanteessa Jyväskylän seudulla olisi vaatinut toiminnan kehittämistä ja laajentamista. Totalissa todettiin, ettei kaupungin omistajuus anna kehitystyöhön parhaita eväitä, ja toisaalta henkilöstölle haluttiin antaa aiempaa paremmat mahdollisuudet kehittyä ammatissaan.

Holopainen on mielissään Totalin yrityskaupasta, sillä kaupan myötä SOL voi tarjota Jyväskylän seudulla laajemmin siivous-, kiinteistö-, turvallisuus- ja toimitilapalveluita.

Arvostamme myös Totalin henkilöstöä hyvin korkealle. He ovat ammattilaisia työssään ja olemme iloisia kaikista kaupan myötä saamistamme uusista SOLilaisista, Holopainen toteaa tyytyväisenä.