Työelämässä tarvitaan kaikkia

Ammattiopisto Liven ja SOLin koulutusyhteistyö on täydessä vauhdissa. Erityisen tuen tarvitsijoille räätälöidään oma opintopolku, joka päättyy tutkinnonosan näyttöön.

Kuuden opiskelijan ryhmä tutustuu parhaillaan eri siivousmenetelmiin SOLin kouluttajan, Tiina Lehtola-Ruuskan ohjauksessa SOL Cityn koulutustiloissa Helsingin Kalasatamassa. Kyseessä on Invalidisäätiön Ammattiopisto Liven erityistä tukea tarvitsevan ryhmän perehdytysjakso, jossa on tarkoitus nivoa käytäntö osaksi opittua.

SOL on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Live Ammattiopiston kanssa. Vuoden alussa alkanut uudenlainen yhteistyö on johtanut 9 osatyökykyisen pääsyn SOL-polulle. Polku vie kohti siivousalan ammattilaisuutta, jonka opiskelijat todentavat näyttökokeessa. SOLin arvot, kuten yhteiskuntavastuu, onnistumisen mahdollisuus, luotettavuus ja yrittäjyys yhdistyvät Liven ja SOLin yhteisessä SOL-polussa.

Yksilöllinen opintopolku

Live ja SOL valitsevat yhdessä opiskelijat toiminnallisen testin ja yksilöhaastattelun perusteella. Valintojen jälkeen SOL toteuttaa perehdytyskoulutuksen, ja opiskelijalle tehdään tasoarviointi, jonka jälkeen hänelle räätälöidään yksilöllinen opintopolku.

Osa opiskelijoista tarvitsee enemmän kertaamista tai perusteellisempaa selitystä kuin toiset, ja siksi ryhmän koko pidetään maltillisena. Yksi opiskelijoista on jo tehnyt näytön, ja toinen odottaa näyttöön pääsyä. Työharjoittelunsa opiskelijat suorittavat joka tapauksessa SOL Cityssä.

Tuoreinta tietoa SOLista

Opiskelijoiden on mahdollisuus opiskella ja kerrata siivousteknisiä asioita verkkokurssista sekä työvaiheita ja välineiden käyttöä 40 opetusvideosta.

– Videot on tehty suomeksi mutta selkokielellä. Samalla opiskelijat oppivat suomenkielistä ammattisanastoa, Lehtola-Ruuska kertoo. Suomenkielinen ammattisanasto on hallittava, jotta voi ymmärtää esimiehen antamat ohjeet.

SOL on julkaissut myös kuvallisen oppaan siivouksen perusasioista. Oppaassa esitellään siivousvälineet ja -menetelmät sekä opastetaan opiskelijaa työskentelemään ammattimaisesti ja ergonomisesti. Ammattiopisto Liven ammatillinen erityisopettaja Anne Peisanen on tyytyväinen yhteistyöhön SOLin kanssa.

Oppimateriaalin laatimisen sijaan olemme voineet keskittyä ohjaamaan SOL-polun opiskelijoita käytännön työhön. Lisäksi SOLilla on uusimmat siivousvälineet ja -laitteet sekä tuorein ammatillinen tieto alalta.

”Oma persoona ja iloisuus saa näkyä työssä”

Perehdytysjaksolla opitaan ergonomiasta, käytännöllisistä työtavoista ja työturvallisuudesta. Opiskelijat oppivat esimerkiksi, ettei roska-astiasta koskaan noukita roskia käsin, vaan ne kaadetaan toiseen astiaan tai koko roskapussi poistetaan.

Opiskelijoille tähdennetään myös ammattimaisuutta ja asiakaspalvelua, jonka merkkinä on puhdas työasu sekä kohtelias, iloinen olemus.

– SOL:n yrityskuva on hyvin värikäs ja räiskyvä. Oma persoona ja iloisuus saa näkyä työssämme, Lehtola-Ruuska kannustaa.

Hyvät mahdollisuudet edetä uralla

Henkilöstön kehitysjohtajan Merja Oljakan mukaan suunnitelmissa on saada koulutettua 70 opiskelijaa SOL-polun kautta, yhdessä Liven kanssa. Toistaiseksi suunnitelmat koskevat vain siivousalan työntekijöitä, mutta tulevaisuudessa myös kiinteistöalan ammattilaiset voisivat valmistua SOLin opintopolulta.

Osatyökykyisten palkkaaminen SOLin tarpeisiin vaatii Oljakan mukaan vielä sisäistä markkinointia ja esimiehiltä ennakkoluulottomuutta sekä valmiutta työntekijän ohjaamiseen.
– On tärkeää ymmärtää, mitä erilaiset oppijat tarvitsevat.

Oljakka näkee kuitenkin, että kaikkia työntekijöitä tarvitaan, ja työ mahdollistaa osallistumisen yhteiskuntaan. Häntä pohdituttaa, miten saada nuoret innostumaan kiinteistö- ja puhtausalasta.

Tässä on hyvät urapolkumahdollisuudet edetä, ja ammatissa voi kehittyä vaikka minne asti, hän houkuttelee.