Uutta SOL Life- hyvinvointiohjelmassa

Uutta SOL Life -hyvinvointiohjelmassa:
Ilopuntaripulssi lisää ennakoivaa tietoa henkilöstön työhyvinvoinnista

Jo yli kymmenen vuoden ajan käynnissä ollut SOL Life -työhyvinvointiohjelma auttaa SOLilaisia ylläpitämään ja kehittämään omaa hyvinvointiaan ja työkykyään monin eri tavoin.

Ohjelman ison sateenvarjon alle on koottu erilaisia hyvinvointiin liittyviä hankkeita ja projekteja ja sen toteutumista seurataan konkreettisilla mittareilla. Työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet on myös uskallettu nostaa korkealle.
– Tavoitteenamme on nolla työtapaturmaa vuosittain, mahdollisimman pienet sairaspoissaolot, työkyvyttömyyseläkkeiden ennaltaehkäisy sekä mahdollisimman korkeat lukemat ilopuntariarvioinnissa, kertoo SOLin henkilöstö- ja lakiasianjohtaja Timo Sairanen.

SOL Lifeen kuuluva Ilopuntariarviointi mittaa henkilöstön työhyvinvointia

Arviointi on tähän mennessä toteutettu kerran vuodessa, viimeksi kesällä 2020. Viimeisin ilopuntariarviointi toteutettiin kesällä 2020, ja työntekijöiden osalta tulokseksi saatiin 4,3 asteikolla 1–5. Edellisenä vuonna tulos oli 4,0.

Ilopuntariarviointia on kehitetty neljä vuotta professori Marko Kestin kanssa osana Quality of Working Life (QWL) -projektia. Jatkossa arviointi toteutetaan neljä kertaa vuodessa ilopuntaripulssina.
– Haluamme saada ajantasaisempaa tietoa henkilöstön työhyvinvoinnista ja sen yhteydestä tuottavuuteen, ja tästä syystä myös kysymyspatteristoa kevennetään nykyisestä. Suunnitelmana on, että Ilopuntariarviointi tehtäisiin jatkossa kuukausittain, kertoo Sairanen.

Lisää ennakoivaa tietoa palvelujohtajille

SOL Lifen Quality of Working Life on hanke, jossa mittaroidaan ja ennakoidaan henkilöstöön liittyviä riskejä ja analysoidaan hyvinvoinnin vaikutusta tuottavuuteen ja päinvastoin.
– Marko Kesti analysoi muun muassa tekoälyn avulla SOLin talous- ja tuloslukuja sekä Ilopuntariarvioinnin tuloksia. QWL:n avulla saamme käyttöömme erittäin hyödyllistä ennakoivaa tietoa esimerkiksi henkilöstön työuupumukseen tai vaihtuvuuteen liittyvistä riskeistä. Tuotamme jatkossa palvelujohtajille työn tueksi lisää tutkittua tietoa, jonka avulla he voivat helpommin ohjata ja auttaa esimiehiä omassa johtamisessaan, Sairanen kertoo.

Jatkuvan välittämisen malli

Sairasen mukaan SOLin henkilöstöjohtamisessa noudatetaan niin kutsuttua SOL Life Jatkuvan välittämisen mallia. Apuvälineinä esimiehillä ovat muun muassa kolme kertaa vuodessa pidettävät Onnistumiskeskustelut sekä Sirius-järjestelmä, jonka avulla esimiehet voivat seurata sairauspoissaolojen kehittymistä omissa tiimeissään.
– SOL Life Jatkuvan välittämisen malli tarkoittaa, että olemme toistemme tukena koko ajan arjen työn teossa. Tässä meitä luonnollisesti tukevat kumppanimme eläkeyhtiö Ilmarinen, tapaturmavakuutusyhtiö Pohjola sekä työterveyshuolto Terveystalo, Sairanen lisää.

Kuntokuuri järjestettiin 2. kerran

Viime vuonna SOL Lifessa ensimmäistä kertaa järjestetty Kuntokuuri sai tänä vuonna jatkoa. Kuntokuurin avullaSOLilaiset ovat päässeet pohtimaan ja kehittämään niin fyysistä, henkistä kuin sosiaalistakin hyvinvointiaan. Keskiössä ovat olleet ravinto, liikuntaja lepo.

Tänä vuonna Kuntokuurissa keskityttiin painonhallintaan. Teeman avulla haluttiin aktivoida ja ohjata henkilökuntaa terveisiin elämäntapoihin ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaansekä herättää oivalluksia omasta jaksamisesta ja vaikutusmahdollisuuksista oman hyvinvoinnin johtamiseen.

Kuntokuurin voittajaksi valittiin Sari Timonen SOL Kiinteistöpalvelut Oy:stä. Palkinnoksi Sari matkaa Costa del Soliin – kun tilanne sen taas sallii. Lämpimät onnittelut Sarille!