
Vartijalla ei ole tavallista työpäivää
Piirivartija Joni Luhako purkaa vaikeat tilanteet esimiehen kanssa, ja kiinnittää tahtomattaankin huomiota epäkohtiin myös työajan ulkopuolella.
Piirivartijana työskentelevä Joni Luhanko kaartaa SOL Palveluiden autolla Hämeenlinnan Vanajaveden rantaan. Kyseessä on asiakkaan kanssa sovittu toimeksianto, ja Joni tarkastaa, että kohteessa on kaikki hyvin.
Piirivartijana Joni tekee pääsääntöisesti vastaavia tarkastuskäyntejä, mutta hälytyksen tullen mies singahtaa nopeasti sinne, missä apua kaivataan.
Vartijana ei ole koskaan tavallista työpäivää, aina on jotain erilaista, vaikka hälytyksiäkään ei olisikaan. Parasta vartijana on se, ettei koskaan tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi, Joni toteaa.
Vartijan työ on sekoitus montaa eri alaa
Vartijan työ on Jonin mukaan hyvä vaihtoehto, jos kaipaa toisinaan omaa rauhaa, mutta haluaa olla tekemisissä myös ihmisten kanssa.
– Vartijana saa olla sopivalla tavalla mukana useammalla alalla, hetkittäin voi huomata olevansa palomies, poliisi, sairaanhoitaja tai putkimies, Joni nauraa.
Vartijana saa myös liikkua reippaasti. Jonin mukaan työvuoron aikana tulee otettua helposti 20 000 askelta, vieläpä 10 kiloa painavat varusteet päällä.
– Kyllä siitä hyvällä peruskunnolla selviää, mutta kannattaa vähän kuntoilla, jos ei halua koko ajan olla hikikarpalot otsalla, Joni virnistää.
Mies itse on aiemmin pitänyt huolta kunnostaan muun muassa judon ja brassijujutsun parissa, nykyään vapaa-aika kuluu tiiviimmin kotona.
– Meillä on neljä lasta ja 4-kuukautinen koiranpentu, jotka vastaavat kotona vauhdista. Nautin siitä, että saan olla kotona irti töistä ja toisaalta töissä irti kotiasioista. Silloin elämässä on sopiva balanssi, ja jaksan paremmin sekä kotona että töissä, Joni toteaa.
Sosiaaliset taidot tärkeitä
Kun Jonilta kysyy, mikä on vartijan tärkein ominaisuus, vastaus tulee kuin tykin suusta: sosiaaliset taidot. Ne ovat tärkeitä niin asiakastilanteissa kuin työyhteisössäkin.
Minulla on ihan mahtavat työkaverit! On äärimmäisen tärkeää, että työyhteisö on toimiva ja sieltä saa apua, jos työssä on ollut haastavia tilanteita, Joni lisää.
Joskus vartija joutuu – hyvistä sosiaalisista taidoista huolimatta – käyttämään voimaa, ja tilanteet voivat olla henkisesti haastavia.
– Meillä SOLissa taustatuki toimii todella hyvin. Me puramme kaikki voimankäyttötilanteet heti yhdessä esimiehen kanssa. Muutenkin olen SOLissa pitänyt siitä, että esimiehet kuuntelevat ihan oikeasti ja asioita voidaan järjestellä yhdessä eri tavoin, Joni kiittää.
Vaikka kotona riittääkin vauhtia, on Jonin vaikea karistaa vartijan roolia vapaa-ajalla ihan kokonaan.
– Kyllähän sitä tahtomattaankin kiinnittää huomiota epäkohtiin tai siihen, jos joku käyttäytyy oudosti vaikkapa kaupassa. Pälyilen ympärilleni vähän joka paikassa, Joni nauraa.
Meitä muita se tuskin haittaa. Maailma olisi hivenen turvallisempi paikka, jos joneja olisi liikkeellä enemmänkin.