Piirivartijan työpäivä on täynnä vaihtelevia tilanteita

SOL Palveluissa piirivartijana ja vuoroesimiehenä työskentelevä Ilkka Myllyniemi nauttii vartijan työssä monipuolisuudesta ja nopeasti vaihtuvista tilanteista.

Hämeenlinnassa piirivartijana ja vuoroesimiehenä työskentelevä Ilkka on viihtynyt alalla jo pitkään.
– Olen työskennellyt vartijana yli 20 vuotta. Viimeiset 5-6 vuotta olen tehnyt pelkästään päivävuoroa, mutta aiemmin olen työskennellyt myös sekä ilta- että yövuoroissa, Ilkka kertoo.

Piirivartijana Ilkka suorittaa asiakkaiden kanssa sovittuja toimeksiantoja, eli tekee tarkistuskierroksia erilaisissa asiakkaiden kohteissa ja tarkistaa rikosilmoittimien antamia hälytystehtäviä. Lisäksi työnkuvaan kuuluu niin sanottuja sulkutehtäviä, joissa vartija käy sulkemassa asiakkaan tilat ja huolehtii tarvittavat hälytykset päälle. Näiden toimeksiantojen lisäksi vartijat hälytetään paikalle erilaisissa uhka- tai vaaratilanteissa.

– Kaikki työpäivät ovat erilaisia juuri hälytystilanteiden vuoksi. Kun hälytys tulee, lähdemme kohteeseen viipymättä ja selvitämme, mitä on tapahtunut. Tarvittaessa kutsumme tietysti muut viranomaiset paikalle, Ilkka selventää.

Kaikki hälytykset eivät onneksi ole luonteeltaan uhkaavia. Kyseessä saattaa olla esimerkiksi LVI-vahinko, jonka vartija käy tarkistamassa ja kutsuu paikalle oikean alan ammattilaiset.

Vartija tarvitsee maalaisjärkeä ja tilannetajua

Ilkka pitää työssään eniten sen vaihtelevuudesta ja siitä, että pääsee päivittäin liikkumaan vapaasti.

Piirivartioinnissa on tietynlainen vapaus tehdä omaa työtään. Työllä on selkeät raamit, mutta työ on monipuolista ja joka päivä tulee vastaan vaihtelevia tilanteita. Ne tekevät vartijan työstä mielenkiintoista.

Vartijan työ vaatii paljon monipuolista osaamista, Ilkan mukaan eniten maalaisjärkeä, tilannetajua sekä hyvän peruskunnon.
– Teemme aina töitä ihmisten kanssa, ja silloin on oltava ymmärrystä siitä, miten erilaisissa tilanteissa pitää ja kannattaa käyttäytyä. On pidettävä myös kirkkaana mielessä, mitä tehtävää on itse vartijana hoitamassa, ja mikä kuuluu muille ammattilaisille. Omatoiminenkin pitää osata olla, Ilkka luettelee.

Akut lataukseen avannossa

Ilkka on siirtynyt SOL Palveluiden työntekijäksi Linnan Vartijat -yrityksestä 2013 yritysoston myötä.
– Siirryin niin sanotusti vanhana työntekijänä SOLiin, ja kaikki on sujunut täällä hienosti. Meillä on hyvät työvälineet, kalusto ja tarvikkeet. Erityisen paljon arvostan SOLin koulutusmahdollisuuksia. Meillä voi aina opiskella uutta, hän kehaisee.

Hämeenlinnassa asustava Ilkka tiedetään ja tunnetaan kaupungissa hyvin, mutta tutusta ympäristöstä huolimatta hän pystyy omasta mielestään erottamaan työn ja vapaa-ajan helposti toisistaan. Parhaiten miehen akut latautuvat kuntosalilla, sulkapallon parissa tai avannossa Aulangolla tai Ahvenistolla.

Vartijan työ on sekoitus montaa eri alaa.
Lue Jonin uratarina >>