Logon on suunnitellut Antti Porkka ja hymynaaman on piirtänyt vapaalla kädellä Kale Haapanen.

Palvelumuotoilua ennen aikojaan

Uuden yrityksen aurinkoinen ilme syntyi avoimuudella ja rohkeudella, vaikka epäilijöitä riitti.

Hallituksen puheenjohtaja Anu Eronen kertoo, että henkilöstölle pidettiin nimikilpailu.

– Lähetimme positiivisimmat ehdotukset kielitoimistoon tutkittavaksi ja sieltä tuli takaisin latinalainen aurinko – SOL. Ihastuimme siihen, se oli lyhyt, ytimekäs ja siitä saisimme suoraan meidän brändin.

Silloisessa mainostoimistossa ei kuitenkaan ihastuttu.

– He eivät sitä suositelleet, vaan suorastaan varoittivat. Nimen olisi pitänyt olla jotain pönöttävää, byrokraattista kuten Suomen laatutalo. Päätettiin kysyä asiakkaiden mielipidettä. Kiersin kymmenen erilaista yritystä ja seitsemässä sanottiin, että nimi on huono, mutta silti valitsimme sen, Anu Eronen kertoo nauraen.

Logoa palkattiin suunnittelemaan Taideteollisessa korkeakoulussa opiskeleva Antti Porkka. Hän teki suunnittelutyötä vähän hitaanlaisesti, eikä olisi halunnut näyttää keskeneräisiä luonnoksia.

Sehän sopi meille, värikkäille ihmisille.

– Lopulta soitin hänelle ja sanoin, että minulla on kuule tietokone täällä päällä ja tule katsomaan, mitä olen täällä vääntänyt. Hän syöksyi tänne ja parin päivän päästä logo oli valmis. Nykyään hän pyörittää erittäin menestyvää alan yritystä kaverinsa kanssa ja jälkikäteen kuulin, että häntä oli lohduteltu, että se Anu on ihan mahdoton.

Väreiksi tuli keltainen ja punainen.

– Sehän sopi meille, värikkäille ihmisille. Uusiin tiloihin oli jo suunniteltu brändiväreistä mitään tietämättä meidän ja Inkisen ideoiden pohjalta paljon siihen sopivaa.

– Hymynaaman on piirtänyt vapaalla kädellä Kale Haapanen, jonka toimiston kanssa olin tehnyt töitä. Soitin hänelle, että saataisiinko me käyttää sitä piirustusta ja se sopi.

Aiheesta tehtiin 2000-luvulla väitöskirjakin, ja merkin voima on tosi vahva.

– Se toimii ajurina sellaisissa tilanteissa, joissa ei ole muuta. Kun laitat naurunaaman roikkumaan pesulan katosta, se velvoittaa meitä eikä asiakaskaan voi tulla sisään hymyilemättä.

Kun palvelumuotoilu sitten 2000-luvun alussa rantautui Suomeen, SOLilaiset lähtivät innoissaan osallistumaan yliopiston projektiin.

– No, siitä ei paljon saatu, ja se professori totesikin, että me oltiin tehty palvelumuotoilua jo ennen kuin koko termiä tunnettiin. Pesuloissakin oli Jacobsonin upeat tuolit ja huippuvalaisimet.

SOLin yrityskulttuuriin kiinnittyivät myös iskevät sloganit, joista monen takana on Anu.

– Yllättäen jotkut niistä ovat kantaneet vuosia. Kuten ”usko ja unelmat vievät eteenpäin” tai ”asiakastahan varten täällä ollaan”, vaikka kaikkihan me se tiedetään, että pohjimmiltaan itseämmehän varten me täällä ollaan. Sloganit säästävät sanoja, kun ei tarvitse selitellä.

Symboliikkaa viljellään myös mittareissa.

– 90-luvulla käytimme esimerkiksi sääsymboleja tulostavoitteiden toteutumisen kuvaamiseen, ja kaikkihan sen heti ymmärtää, jos salamoi. Se oli huomattavasti tehokkaampaa kuin pelkät luvut.

Solisevaa kovuutta

Jos et tee hyvää laatua, niin ei sitä pelkällä hymyllä pärjää. – Meidän piti kehittää mittareita niin laatua kuin asiakastyytyväisyyttä varten, jotta voitiin tehdä tulosta, Anu Eronen toteaa.

Lue artikkeli