– Haluamme tarjota kaikille samanarvoiset mahdollisuudet urapolkuun, työssä­oppimiseen ja työhyvinvointiin, SOLEMON toimitusjohtaja Peppi Kaira sanoo.

Monimuotoisuus rikastuttaa

– Maahanmuuttajat ovat meille voimavara. He tuovat iloa ja rikkautta työyhteisöön, SOLEMOn toimitusjohtaja Peppi Kaira sanoo.

SOLEMOn toimitusjohtaja Peppi Kaira kertoo, että kulttuurit ja kielet kohtaavat yrityksessä sulassa sovussa. Toimintavuosien aikana kansalaisuuksien määrä on kasvanut peräti seitsemäänkymmeneen.

– Meillä on täällä töissä ihmisiä kaikilta mantereilta ja täällä puhutaan peräti 42 eri kieltä.

Monille heistä me olemme ponnahduslauta suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Maahanmuuttajat ovat meille voimavara ja heidän osuutensa tulee varmasti jatkossa palvelualoilla vaan lisääntymään. Monille heistä me olemme ponnahduslauta suomalaiseen yhteiskuntaan, mikä on hyvä asia. Tämä palvelee meitä molempia. He tuovat iloa ja rikkautta työyhteisöön.

– Monet heistä omaavat jo valmiiksi SOLilaisen hymyilevän palveluasenteen ja hienoa on, että niin muiden työntekijöiden kuin asiakkaiden ennakkoluulotkin ovat vuosien saatossa hälventyneet.

– Muistan miten itsekin aikanaan ensimmäisellä Lontoon reissullani ihmettelin eri kansalaisuuksien määrää. Eipä sellaista nyt kukaan enää ihmettele ja nuoret ihmiset reissaavat nykyään niin paljon maailmalla, että heille vieraat kulttuurit ovat arkea.

SOLissa on maahanmuuttajataustaisia henkilöitä niin palveluvastaavina kuin esimiehinäkin ja kotoutumista yritetään edistää monin tavoin.

– Meillä toimii muun muassa erityinen monikulttuurisuusryhmä, jonka työssä korostuvat perehdyttäminen työtehtäviin ja opastaminen suomalaiseen työkulttuuriin. Olemme myös yhdessä ammattiliitto PAMin kanssa toteuttaneet työhönopastusvideon heille.

Kansalaisuudet top 5

1. Suomi
2.  Viro
3. Nepal
4. Venäjä
5. Bangladesh

Yhdenvertaisuus korostuu

Kaira korostaa, että erilaisuudesta huolimatta kaikki SOLilaiset ovat yhdenvertaisia.

– Haluamme tarjota kaikille samanarvoiset mahdollisuudet urapolkuun, työssäoppimiseen ja työhyvinvointiin. Suomen kielen oppiminen on tietenkin tärkeää, mutta monipuolisissa koulutusohjelmissa on myös venäjän- ja englanninkielistä koulutusta.

– Siivousalallahan pärjää monissa työtehtävissä hyvin englannilla ja joissain paikoissa, kuten laivoilla se on kaikkien yhteinen työkieli. Tietysti on tehtäviä, joissa vaaditaan hyvää suomen kielen taitoa kuten pesuloissa ja toimitilapalveluissa.

Maailmankalenteri käyttöön

Monikulttuurinen kehitysryhmä ylläpitää myös maailmankalenteria, josta löytyvät eri maiden juhlapyhät.

– Se on tärkeä työkalu esimiehille. Monimuotoisuus on myös erilaisten uskontojen huomioon ottamista. Asiat ovat soviteltavissa eli oman kulttuurin juhlapäiviksi järjestyy vapaata. Ja meille kantasuomalaisille järjestyy puolestaan joulusijaisia helposti.

– Erilaisista tapakulttuureista voimme itse kukin oppia uusia, kiinnostavia ja innostavia asioita sekä olemaan aidommin läsnä työkavereina.

Peppi on iloinen myös miesten osuuden kasvamisesta.

– Palvelualahan on aina ollut hyvin naisvaltainen, aiemmin jopa 90 prosenttia työntekijöistä oli naisia. Nyt kun olemme saaneet joukkoomme varsinkin ulkomaalaistaustaisia miehiä, on miesten osuus lisääntynyt ja meillä on paljon miehiä nykyään myös hallinnossa.

Teksti: Vaula Aunola Kuvat: Osmo Päivinen