Muutaman laivalla tehdyn työvuoden jälkeen Klaidis Ahvenainen suoritti siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon ja toimi sen jälkeen myös kouluttajana. Sitten avautui sijaisuuden kautta mahdollisuus kokeilla esimiestyötä.

Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Palveluesimies Klaidis Ahvenaisen toi Suomeen rakkaus ja samalla ravintola-ala vaihtui siivoukseen. Nykyään hän toimii Silja Linen tiimin esimiehenä.

Tallinnan Suomen suurlähetystön naapurista löytyvä ravintola Pikk Jalk oli Klaidis Ahvenaisen työpaikka silloin, kun romanssi syttyi.

– Nykyinen mieheni kävi liikematkoilla Tallinnassa ja piipahti siellä usein syömässä, Klaidis kertoo hymyillen.

Naimisiin he menivät muutaman vuoden seurustelun jälkeen vuonna -99 ja vuotta myöhemmin hän sai lopulta muuttoluvan.

– Matkustaminen oli siihen aikaan tosi hankalaa ja viisumijonossa kului tuntikausia. Nythän Tallinnaan pääsee parissa tunnissa ja käymme siellä aika usein sukulaisia ja tuttavia tapaamassa. Ja ihanat lapsenlapseni kyläilevät meillä. Heidän kanssaan vietetty aika onkin aivan omaa luokkaansa.

Kansainväliseen meininkiin

Suomesta piti löytyä töitä ja Klaidis pääsi laivalle siivoamaan.

– Suomen kieltä taitamattomalle tämä oli hyvä vaihtoehto, koska työkielenä on englanti. Laivoillahan eri kansalaisuudet ovat aina tehneet töitä yhdessä ja nykyinen työyhteisömme on todella monikulttuurinen.

Muutaman laivalla tehdyn työvuoden jälkeen hän suoritti siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon ja toimi sen jälkeen myös kouluttajana. Sitten avautui sijaisuuden kautta mahdollisuus kokeilla esimiestyötä.

– Olin jo sivusilmällä katsellut esimiesten työskentelyä, hän nauraa.

Kaikki sujui hyvin, minkä huomasivat myös Klaidiksen esimiehet Aila Forström ja SariCrnobreg

– He saivat minut houkuteltua esimiesvalmennukseen vuonna 2009. Se ei ollut ollenkaan helppoa, kun suoritin tutkinnon työn ohessa ja suomenkielikin tuotti silloin vielä hankaluuksia. Nyt olen kuitenkin ylpeä itsestäni ja kiitollinen siitä tuesta, mitä sain silloin sekä heiltä että opettajiltani.

Olemme kaikki tärkeitä

Esimiehenä Klaidis painottaa hyvän työilmapiirin merkitystä.

– Se on kaiken perusta ja kaikki me olemme yhtä tärkeitä. Muistan hyvin miten itse aikanaan vaikutuin siitä, miten ystävällisesti minua kuunneltiin, kun hain SOLille töihin. Toimintatavat olivat muutenkin aivan erilaiset kuin mihin olin tottunut. Tunnelma oli rento ja esimiehelle saattoi puhua vapaasti.

Tällä hetkellä hän vastaa Silja Linen Helsingin terminaalin yli sadan hengen tiimistä yhdessä Jani Korhosen kanssa. He molemmat ovat viihtyneet työssään jo yli kymmenen vuotta.

– Emmekä ole mitään harvinaisuuksia. Tästä kansainvälisessä laivan ilmapiiristä tykätään. Meillä on paljon työntekijöitä, jotka ovat olleet täällä töissä yli kymmenen vuotta ja kesätyöntekijöitäkin on aina tulossa tungokseen asti, Klaidis toteaa.

Teksti ja kuva: Vaula Aunola