Täällä on niin rauhallista, vaikka verrattuna Lontooseen, jossa asuu 10 miljoonaa ihmistä, Andrew Saxe-Coburg toteaa.

Iloinen veikko Cornwallista

Englantilainen Andrew Saxe-Coburg vaihtoi Cronwallin maisemat ja puutarhanhoidon Joensuuhun. Nyt hän tekee öisin prosessisiivousta Valion Joensuun tehtaalla. – Olen ylpeä työstäni ja pidän vuodenaikojen vaihtelusta.

Andrew Saxe-Coburg and Gotha, 50, on tehnyt pitkän työuran kotimaassaan poliisina ja puutarhasuunnittelijana, ennen kuin päätyi prosessisiivoukseen Valion Joensuun juustolaan.

Olen viihtynyt hyvin, meillä on hyvä tiimi ja työskentelemme hyvin yhdessä.

– Tiimityö on mukavaa. Meillä on hauskaa ja nauramme paljon, hän sanoo.

Andrew Saxe-Coburg and Gotha eli Andy on kotoisin Lounais-Englannista Cornwallista, jossa puhaltaa lauhkea merellinen ilmasto, kiitos Golf-virran. Joku on verrannut Cornwallia Karibiaan, alueella on paljon vaaleita hiekkarantoja ja turkoosin värinen meri.

Andyn vaimo on suomalainen ja he tapasivat Englannissa 13 vuotta sitten. Kahdeksan vuotta sitten he päättivät muuttaa Joensuuhun, jossa vaimon perhe asuu.

– Olen viihtynyt Suomessa, vaikka talvella Englannissa on +10 astetta lämmintä ja Joensuussa jopa -30. Englannissa saatoin pitää sortsit jalassa ympäri vuoden, hän nauraa.

– Pidän siitä, että täällä on neljä selkeää vuodenaikaa, kun meillä Englannissa on vain yksi – sateinen vuodenaika. Minusta talvi on ollut todella hieno kokea, koska siitä minulla ei ollut ennen mitään käsitystä.

– Muutto oli tietenkin jonkinlainen kulttuurishokki, mutta nautin asumisesta täällä. On niin rauhallista, vaikka verrattuna Lontooseen, jossa asuu 10 miljoonaa ihmistä.

Englannissa asuessaan Andy ehti työskennellä 21 vuotta poliisina. Hän päätti hakeutua uuteen ammattiin, kun työ poliisina muuttui niin paljon.

– Britanniassa poliisit eivät kanna asetta, vaikka työskentelin terrorismin vastaisessa yksikössä. Työ oli todella stressaavaa ja ehdin tehdä sitä pitkään.

Poliisityö vaihtui puutarhansuunnitteluun ja Andy työskenteli Lontoon keskustan puutarhoissa. Suomeen muutettuaan hän ehti työskennellä puutarhatyössä Joensuun kaupungin palveluksessa, ennen kuin päätyi SOLille.

Andy aloitti juustolan prosessisiivouksessa, kolmen hengen tiimissä viime vuodenvaihteessa.

– Vaikka tämä on erilaista työtä, olen viihtynyt hyvin, meillä on hyvä tiimi ja työskentelemme hyvin yhdessä. Teemme samaa työtä joka yö, mutta jos työ alkaa tuntua tylsältä, minulla on aikaa ajatella asioita. Suunnitella vaikka uusia puutarhoja, hän nauraa.

Englantilaisella asenteella

Andy sanoo, että jonkun mielestä työ on vain jotakin, jolla maksetaan laskut, mutta hän kokee ylpeyttä työstään.

– Ehkä se on englantilainen asenne työhön. Kun viihdyt työssäsi, haluat myös antaa sille enemmän, hän miettii.

Yötyö tuntuu sopivan Andylle ja hän teki paljon yötöitä myös työskennellessään poliisina.

– Vaikka tässä työssä onkin omat vaatimuksensa, kaiken pitää olla puhdasta, tämä ei ole stressaavaa. Toki silloin, kun työt eivät etene niin kuin pitäisi, voi tulla stressitunteita, mutta se on aivan erilaista kuin poliisina.

Vaikka työ on mukavaa, Andy ei ehkä haluaisi jatkaa sitä eläkeikään saakka. Niinpä häntä kiinnostaisi tulevaisuudessa vaihtaa johonkin toiseen tehtävään SOLissa.

Vapaa-aikana Andy harrastaa puutarhatöitä ja myös perheen kolme kultaistanoutajaa vievät paljon aikaa. Englannissa hän seurasi urheilua, mutta Suomessa ei harrasteta sellaisia urheilulajeja, joista hän innostuisi.

– Meillä Englannissa ei pelata jääkiekkoa, luulen että koko maassa ei ole kuin kolme jääkiekkojoukkuetta, hän sanoo.

Teksti ja kuvat: Kari Martiala