Palveluvastaava Tuula Partanen siirtyi Lindströmiltä SOLiin, kun yritys perustettiin.

Asiakkaan lämmittävät kiitokset

Tuula Partasella on yli neljännesvuosisadan kokemus siivoustyöstä. – En ole katunut valintaani. Tykkään tästä työstä ja parasta ovat asiakkaan kiitokset.

Kun SOL perustettiin 25 vuotta sitten, palveluvastaava Tuula Partanen siirtyi Lindströmiltä SOLin palvelukseen monen muun työntekijän lailla.

– Se meni ihan sujuvasti. Meistä tuli silloin automaattisesti SOlilaisia ja minulla pysyi työkohdekin samana, Tuula kertoo.

Aiemmin hän oli ollut kotiäitinä ja meni siivoustöihin, kun niihin pääsi ilman ammattitutkintoakin.

– Jotakin työtä piti silloin saada. Nyt olen hyvin tyytyväinen valintaani. Tykkään tästä työstä. Tämä on itsenäistä hommaa, jossa näkee työnsä jäljen ja saa aika usein vielä kiitosta kaupan päälle.

Tämä on itsenäistä hommaa, jossa näkee työnsä jäljen.

– Tykkään siivoamisesta kotonakin, joku onkin joskus leikillään sanonut, että olen vähän liiankin siisti tyyppi, hän nauraa.

Työvuosien kuluessa ammattiosaaminen on karttunut monenlaisissa SOLin koulutuksissa.

– Viimeksi kävin hygieniakoulutuksen.

Tuula on nyt tehnyt töitä valtakunnallisen ympäristöhuoltoalan yrityksen Remeo Oy:n Vantaan toimipisteessä jo kymmenettä vuotta.

– Viihdyn täällä, kun porukkaa on niin mukavaa ja ilmapiiri rento, Tuula kehuu.

Siivouksen ohella hän huolehtii asiakkaan tarpeiden mukaan muistakin toimitilapalveluista.

– Voin hoitaa esimerkiksi palaverin kahvituksen tarvittaessa ja muita erikseen sovittavia pikku juttuja.

Uutta teknologiaa

Tuula kertoo, että siivoustyö on muuttunut monin tavoin mukavammiksi vuosien kuluessa.

– Esimerkiksi pesuaineet olivat ennen aivan erilaisia. Ne olivat voimakkaan hajuisia ja monet vielä myrkyllisiäkin. Nykyään ne ovat mietoja, enimmäkseen ympäristöystävällisiä tuotteita, joissa ei ole juuri hajusteitakaan ja niitä käytetään myös paljon vähemmän.

Kiitosta saavat myös kääntyvät lastat ja mikrokuituliinat.

– Oli ihanaa, kun päästiin eroon niistä inhottavista lankamopeista. Mikrokuituliinojen kanssa ei tarvita niin paljon pesuaineitakaan. Useimmissa kohteissa on myös omat pesukoneet eli voit itse huolehtia työvälineistäsi eikä niitä tarvitse lähettää minnekään pestäväksi, mikä on kätevää.

Työajat ovat myös muuttuneet. Tuula oli päivätöissä jo SOLin perustamisen aikoihin, mutta silti herätyskello soi jo aamuyöllä.

– Silloin useissa kohteissa käytettiin keskuspölynimuria ja kaiken piti olla valmista ennen kuin asiakkaan työntekijät tulivat töihin. Semmoisia ei varmaan ole juuri missään enää käytössä ja nämä nykyiset imurit ovat teholtaankin ihan toista luokkaa.

– Ja töitäkin tehdään ihan ihmisten aikoina, hän lisää.

Arkkitehdeille Tuula esittää pienen toivomuksen.

– Siivouskomerot voisivat olla vähän isompia. Silloin esimerkiksi, kun täydennystilaus on juuri tullut, tilaa ei yleensä riitä kuin paikallaan pyörähtämiseen.

Fyysisen työn vastapainoksi Tuula jumppaa ja venyttelee kotona.

– Se on todella tärkeää. Olen saanut hyvät ohjeet siihen Terveystalon fysioterapeutilta, jonka luona käyn vähintään neljä kertaa vuodessa.

Eläkeikään Tuulalla on matkaan noin vuoden verran.

– Siitä en tosin ole vielä varma, saatan jatkaa pidempäänkin, jos kuntoa riittää ja terveysongelmia ei tule.

teksti: Vaula Aunola kuva: Antero Aaltonen