Pärnun sairaalan tiloista huolehditaan yhteistyössä. Kuvassa oikealta vasemmalle Pärnun sairaalan kiinteistöjohtaja Merle Orav, palvelupäällikkö Urve Välimäe, palveluesimies Sirje Alloja ja Pärnun sairaalan viestintäpäällikkö Eda Amur.

Sairaalasiivous uusiksi Pärnussa

Pärnun sairaala palvelee sekä paikallisia että matkailijoita, kesän kuluessa asiakkaina voi olla jopa 300 000 potilasta. SOL huolehtii sairaalan puhtaudesta.

Sairaalan siivouskonsepti uudistettiin kokonaan.

SOL Baltics palvelee tällä hetkellä jo 2 000 kohteessa Virossa. Asiakkaina on sekä yksityisiä yrityksiä että julkisen sektorin laitoksia. Sopimus Pärnun valtiollisen sairaalan siivouspalveluista tehtiin viime helmikuussa.

– Huolehdimme sairaalan kaikkien sisätilojen päivittäisestä siivouksesta ja desinfioimisesta. Sopimukseen kuuluu lisäksi hälytysvalmius erilaisia poikkeustilanteita varten eli olemme aina valmiina töihin, palveluesimies Sirje Alloja sanoo.

Potilashuoneiden siivous ei kuulu sopimuksen piiriin, mutta niidenkin siivous on muuttunut SOLin aloitettua työt sairaalassa.

– Olemme kouluttaneet sairaalan omaa henkilökuntaa työskentelemään samoin kuin me, ja huolehdimme myös potilashuoneita siivoavien työntekijöiden siivousvälineistä. Niin laatu pysyy tasaisena koko rakennuksessa, Alloja jatkaa.

Kaikki uusiksi

Palveluvastaavat Reelika Reiberg (vas.) ja Teele Rajaste opiskelivat uudet siivousmenetelmät.

Kun työt sairaalassa aloitettiin, ensin tehtiin tilojen kartoitus samalla tavalla kuin suomalaisissa kohteissa.

– Sen jälkeen koko siivouskonsepti uudistettiin. Hankimme uudet siivousvälineet, vaihdoimme puhdistusaineet, otimme käyttöön uusia menetelmiä ja teimme tarkan kohdeohjeistuksen töistä, Sirje Alloja kertoo.

– Esimerkiksi kaikki lattiapinnat käsitellään päivittäin koneella, mikä ei ole kovin yleistä Virossa, hän jatkaa.

Nyt työt etenevät päiväsuunnitelman mukaan.

– Tunnemme hyvin ison rakennuksen ja pystymme myös ketterästi reagoimaan muuttuviin tilanteisiin. Myös sopimukseemme kuulumattomia töitä on tullut eteen, ja niidenkin osalta olemme pystyneet palvelemaan asiakasta, palvelupäällikkö Urve Välimäe kertoo.

Pärnun sairaalaan kiinteistöjohtaja Merle Orav sanoo, että he ovat olleet hyvin tyytyväisiä SOLin tapaan toimia.

SOL Baltics toimii Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

– Toiminnan ulkoistaminen osaavalle tekijälle takaa meille, että siivousta hoidetaan ammattimaisesti. Tämä on erittäin tärkeää varsinkin sairaalaolosuhteissa, missä hygieniavaatimukset ovat aivan omaa luokkaansa, Orav sanoo.

– Kommunikointi sujuu myös erinomaisesti, ja pidämme kuukausittain kehitys- ja suunnittelupalaverin SOLilaisten kanssa.

Jatkuvaa kehitystyötä

Yhteistyössä uuden asiakkaan kanssa sairaalassa tehtiin myös uudistuksia joihinkin pintamateriaaleihin ja rakenteisiin.

– Esimerkiksi allashuoneen metalliovet vaihdettiin helpommin hoidettaviksi ja epätasaisia likaa kerääviä lattiapintoja tasoitettiin.

– Olemme olleet hyvin tyytyväisiä SOLin osaamiseen ja innostukseen hoitaa asioita, Pärnun sairaalan kiinteistöjohtaja Merle Orav kehuu.

Samalla otettiin käyttöön uusia imukykyisiä mattoja ja siivoushuoneetkin saivat uudet hygieeniset erikoisvalmisteiset matot vanhojen liukkaiden tilalle, Sirje Alloja kertoo.

– Joskus pienilläkin muutoksilla voidaan helpottaa arjen sujumista. Esimerkiksi sairaalan aulan suurten sisäistutusten ruukkujen alle hankittiin meidän ehdotuksestamme pyörillä varustetut alustat. Nyt ruukkujen siirtely onnistuu helposti yhdeltäkin henkilöltä siivouksen aikana, hän jatkaa.

Osa työntekijöistä siirtyi SOLin palvelukseen edelliseltä palveluntoimittajalta.

– Se oli meidän kannaltamme käytännöllinen ratkaisu, koska tunsimme heidät ja he tunsivat sairaalan tilat, kiinteistöjohtaja Merle Orav sanoo.

– Kaikki vanhat toimintatavat jätimme kuitenkin taaksemme, palveluesimies Sirje Alloja lisää ja kertoo, että siirtyi mielellään SOLin palvelukseen ja on viihtynyt oikein hyvin.

Teksti: Vaula Aunola // Kuvat: Rimma Lillemägi