– Kuljimme Euroopassa ristiin rastiin ja etsimme hyviä ideoita, Heinon Tukku Kuopio Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen sanoo.

Yhteistyö käynnistyi suunnitteluvaiheessa

Heinon Tukku avasi Kuopioon Suomessa ainutlaatuisen kalan ja hevi-tuotteiden toimitustukun ja tuotantolaitoksen. SOL oli jo suunnitteluvaiheessa mukana projektissa.

Heinon Tukku Kuopio Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen on ylpeä uudesta laitoksestaan, jonka tekniikka on monilta osin ainutlaatuista. Suomessa ei hänen mukaansa ole ilmeisesti toista toimitustukkua, jolla olisi myös omaa tuotantoa – ja vieläpä samassa rakennuksessa.

Emme kopioi muita, vaan teemme juuri niin kuin näemme parhaaksi.

Heinon Tukku ja SOLin yhteistyö uuden laitoksen osalta käynnistyi jo keväällä 2016.

Jari Korhonen kertoo, että he halusivat kaikki osapuolet mukaan suunnitteluun, laitevalmistajista aina pesuainetoimittajiin saakka.

– Lähdimme hyvin avoimesti liikkeelle, puolin ja toisin. Meillä on pitkä kokemus yhteistyöstä SOLin kanssa ja yhteinen ymmärrys tuoteturvallisuudesta ja siivoustasosta. Ylisiivouskaan ei ole pahasta, jotta tuoteturvallisuus säilyy. Alisiivous on sen sijaan riski, että turvallisuus heikkenee.

– Olen ollut SOLissa 14 vuotta ja tämä on ensimmäinen kohde, jossa olemme päässeet näin syvälle jo laitoksen suunnitteluvaiheessa ja esittämään ajatuksiamme siivouksen näkökulmasta, SOLin Kuopion palvelujohtaja Heidi Uotinen kertoo.

Mallia haettiin maailmalta

– Toimme suunnitteluun mukaan siivouksen näkökulman, SOLin Kuopion palvelujohtaja Heidi Uotinen kertoo.

Uudessa laitoksessa on tilaa noin 8 000 neliötä, joista tuotantotilaa on 2 000 neliötä ja varastotilaa 4 000 neliötä. Sen lisäksi on vielä konttoritiloja ja ravintola. SOL vastaa sekä hevi- että kalaosastojen laitteiden ja koneiden, sekä tuotanto-, varasto- ja toimistotilojen puhdistuksesta.

– Tämä on todella haasteellinen kohde, koska elintarvikkeet yleisesti, ja kala erityisesti on hyvin herkkä tuote, Uotinen sanoo.

Uusi laitos käynnistyi kesäkuussa 2016 ja viimeiset toiminnot entisestä Kelloniemen laitoksesta siirtyivät uuteen kohteeseen keväällä 2017. Laitoksella käsitellään vuosittain oin 1,7 miljoonaa kiloa kalaa ja 500 000 kiloa heviä.

– Hyvä pohjatyö ja hyvät yhteistyökumppanit auttoivat meitä uuden laitoksen käynnistämisessä. Kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä itse, Jari Korhonen toteaa.

Korhonen kertoo, että laitoksessa on investoitu paljon uuteen tekniikkaan

– Jo reilut kaksi vuotta ennen laitoksen käynnistämistä kuljimme Euroopassa ristiin rastiin ja etsimme hyviä ideoita, kävimme testaamassa laitteita ja haimme uusia vaihtoehtoja.

– Meille tuli myös uusia työntekijöitä ja he halusivat tulla katsomaan tätä laitosta, ennen kuin siirtyivät meille. He olivat aivan ihastuksissaan siitä, miten hienoa tekniikkaa täällä on. Työ on todella raskasta, joten tekniikan pitää olla sellaista, että työntekijät jaksavat hyvin.

Ja erityisesti kalan kohdalla uudella pakkausteknologialla pystytään myös tekemään tuotteista entistäkin turvallisemman loppukäyttäjälle.

Uudella tekniikalla pöpöt kuriin

Uuden laitoksen tuotantotiloissa on monenlaisia laitteita, joiden puhdistaminen perinteisillä menetelmillä on vaikeaa; linjastoja, siivutuskoneita, teriä ja kulmia. Samaan aikaan kun laitoksen suunnittelu eteni, markkinoille tuli Nocospray – vetyperoksidikuivahöyrylaite, jonka avulla desinfioitavan tilan kaikki pinnat tulevat käsitellyksi automaattisesti ja käsittelyn jälkeen tilat ovat heti käytettävissä.

– Meitä jännitti alkuun, jääkö tiloihin jäämiä. Laite toimi kuitenkin hienosti. Se on kuin pölynimuri, josta lähtee kuuteen eri suuntaan desinfioivaa sumua. Sen jälkeen, kun tiloista on poistettu lika mekaanisesti, tällä sumutuslaitteella varmistetaan, että minkäänlaisia ongelmia ei jää mihinkään, Heidi Uotinen kuvailee.

Laitoksessa desinfioidaan viikkokiertona myös esimerkiksi veitset ja kaikki työkengät.

– Kaikki työvaiheet on videoitu ja ne toimivat meidän opetusmateriaalinamme. Olemme myös tehneet dokumentaation, jonka avulla osaamme tarvittaessa purkaa ja koota laitteen.

Heinon Tukku Oy

Teksti & kuvat: Kari Martiala

Kehitimme omat valmistustavat

– Meillä on laaja kalastajaverkosto tässä ympärillä ja Virossa yhtiö, joka toimittaa meille hyvää kuhaa ja ahventa, Heinon Tukku Kuopio Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen kertoo.

Jakelu toimii Hangosta Käsivarren Lappiin.

– Kaikki varastossa olevat ja oman tuotannon tuotteet menevät päivässä perille, periaatteena tänään tilaus, huomenna toimitus, Korhonen jatkaa.

Vientikin vetää hyvin ja yrityksellä on asiakkaita muun muassa Sveitsissä, Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Belgiassa ja Ruotsissa. Tuotteet menevät pääsääntöisesti horeca-alan yrityksille ja yhteisöille.

– Meillä oli aikaisemmin laaja alihankkijaverkosto, joka teki meille kypsennystuotantoa. Halusimme ottaa ne työt omien siipiemme suojaan ja esimerkiksi grillaukseen ja loimutukseen tuli sellaisia uusia tekniikoita, joita ei ole tässä muodossa Suomessa monellakaan muulla käytössä, Jari Korhonen sanoo.

– Haimme myös esimerkiksi savustukseen ihan omanlaisemme valmistustavan. Toimme takaisin vanhoja menetelmiä, jotka olivat jo ehtineet hiipua, sekä siihen rinnalle jotakin aivan uutta.

Horeca-sektori haluaa yhä useammin ostaa toimitustukusta esikäsiteltyjä tuotteita, jotka helpottavat ja nopeuttavat työtä keittiössä.

– Emme tee massatuotantoa, vaan toimimme kuin suuren ravintolan esivalmistelukeittiö. Leikkaamme esimerkiksi tuotteet käsin tai teemme pienillä koneilla, valmistamme muotoon leikattuja kasviksia, kuorimme maa-artisokkia ja halkaisemme viinirypäleitä.

Heinon Tukku Kuopio on mukana myös ”Järvikalan jäljet” -hankkeessa. Kun laitokselta lähtee vaikkapa muikkulaatikko Sveitsiin, siellä loppu-asiakas voi nähdä minä päivänä, mihin kellonaikaa ja mistä järvestä muikku on kalastettu.