Uusin villitys on Bike Park. Hiihtohissillä noustaa huipulle ja alas tullaan vauhdilla pyörän selässä. Kuva Juho Sipilä

Rinteet kutsuvat

Messilä on monipuolinen matkailukeskus, jonka rinteissä riittää vauhtia. SOL huolehtii liki 50 rakennuksen siivoamisesta.

Messilän hotellinjohtaja Helena Maattola tuli taloon vuonna 1987 markkinointisihteeriksi.

– Silloin elettiin nousukautta, investointivauhti oli kova ja rakennettiin muun muassa golfkenttä.

Matkailukeskuksen kehitysvauhti on kova tänä päivänäkin.

– Aina tulee uusia lajeja valikoimiin. Rinnettä tullaan alas monin tavoin, uusin villitys on mäen lasku erikoisvalmisteisella polkupyörällä. Bike Park on saanut asiakkaikseen myös yrityksiä, jotka järjestävät unohtumattomia elämyksiä sidosryhmilleen. Olemme myös isännöineet useita lajin kilpailuja.

Modernit palvelut, historiallinen miljöö, kaunis luonto ja lähietäisyys ovat meidän valttejamme, Helena Maattola kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös täysimittainen kylpylä.

– Se täydentäisiä valikoimaamme loistavasti. SOL on huolehtinut Messilän siivouspalveluista jo seitsemän vuotta.

– Se on tätä päivää, että SOL siivoaa ja me keskitymme oman tuotteemme jalostamiseen, myymme puhtaita huoneita, majoitus- ja ravintolapalveluja sekä rinnetoimintaa.

Ensivaikutelma ratkaisee
– Ensivaikutelma on ratkaiseva. Jos huone ei ole siisti, kun asiakas astuu sisään, niin mieleen tulee helposti, että paikassa on varmaan jotain muutakin vikaa.

Maattola korostaa, että hyvin sujuvassa yhteistyössä kaikki voittavat.

– Monissa yhteisistunnoissa olen sanonut, että olemme kolmio: me, asiakas ja SOL, ja meidän kaikkien pitää olla tyytyväisiä.

Siivoamiselle asettaa haasteita se, että Messilä ei ole kerroshotelli vaan käytössä on hyvin erilaisia tiloja, liki 50 eri rakennuksessa ja 50 hehtaarin alueella.

– Meillä on vuosisatoja vanhoja aittoja, mökkikylä, hotellitiloja ja ravintoloita, eikä turhia askeleita tai tunteja saa tulla. Siivous pitää siis suunnitella hyvin tarkkaan ja SOLin kohdevastaaville voi antaa kiitosta siitä, että siinä on onnistuttu.

Tiloja siivotaan tarpeen mukaan.

Hyvin sujuvassa yhteistyössä kaikki voittavat.
– Kun valitsimme SOLin kumppaniksi, niin yksi valintakriteeri oli joustovara.

Modernit palvelut, historiallinen miljöö, kaunis luonto ja lähietäisyys ovat meidän valttejamme, Helena Maattola kertoo.

Hiihtokeskuksena meillä on sesonkivaihteluja ja isolla yrityksellä riittää kapasiteettia myös ruuhkahuippuihin. Varsinkin talvella voi tulla eteen tilanne, että kahden tunnin aikana on tehtävä 200 petausta. Ja toisinaan tulee hätätapauksia, saamme esimerkiksi yllätysvieraita ja aina on saatu silloinkin paikat kuntoon.

– Meillä on täällä vakiotiimi töissä ja saamme apua aina tarpeen mukaan, SOLin palveluesimies Ella Suomalainen lisää.

Maattola kertoo, että he soittelevat Ellan kanssa usein ja myös palautteet käsitellään vikkelästi.

-Soittelemme ja tapaamme säännöllisesti asiakkaan kanssa, alueen palveluesimies Ella Suomalainen kertoo.

– En pidä kyräilystä eli jos joku asia ei ole mennyt hyvin annan palautteen mieluummin heti, muuten se jää kaivelemaan. Kirjallinen kontrolli on hyvä silloin tällöin, mutta aina sitä ei tarvita, vaan ”suusta suuhun” menetelmä riittää.

– Nopea palaute on tärkeä myös meille, koska silloin pystymme heti korjaamaan tilanteen, Suomalainen lisää.

Pietarin ”lähihiihtokeskus”
Venäläiset ovat Messilän kasvava asiakaskunta.

– Olemme Pietarin ”lähihiihtokeskus”. Allegrolla junamatka tänne kestää vain 2 tuntia 40 minuuttia. Suurimpina juhlapyhinä kysyntä ylittää jo tarjonnan. Meillä käy paljon venäläisiä jääkiekkoilijoita kesälläkin ja markkinoimme nyt kesäaktiviteetteja myös muille kohderyhmille Pietarissa, Maattola kertoo.

Suomalaiset yritykset ovat myös löytäneet Messilän.

– Meidän etumme on läheisyys. Erilaisuutemme on myös vahvuus, tarjoamme viehättävässä, historiallisessa kartanoympäristössä persoonallisia majoitustiloja ja asiakkaan käytössä on kuitenkin modernit kokoustilat ja -laitteet.

www.messila.fi

Luonto virkistää mieltä

KOHDEVASTAAVA Raija Kronqvist on ollut Messilässä töissä SOLin sopimuksen alkuajoista lähtien ja huolehtii siitä, että kaikki sujuu mallikkaasti.

– Tämä kohde elää joka päivä, eli koskaan ei tule vastaan samanlaista päivää ja Messilän ihanan henkilökunnan kanssa yhteistyö sujuu mahtavasti.

Työn vaihtelevuuden lisäksi Raija nauttii työn tekemisestä luonnon helmassa.

– Tämä on niin kaunis työympäristö ja vuodenaikojen vaihtelu virkistää mieltä. Talvella juostaan pakkasessa ja kesällä nautitaan lämmöstä ja auringosta.

TEKSTI JA KUVAT VAULA AUNOLA