Puhtaus on puoli ruokaa

Elintarvikkeita valmistavassa tuotantolaitoksessa puhtaus on kaiken a ja o, koska sillä taataan kuluttajalle tuotteiden turvallisuus.

Kotivarassa työt eivät edes käynnisty, jos tuotantotilojen puhtaus epäilyttää.
– Onneksi SOLin pesu- ja puhtausammattilaisiin voi luottaa, toteaa Kotivaran tuotantopäällikkö Timo Ukkola.

Oululainen Kotivara-perheyritys tuottaa laadukasta meetvurstia ja salamia Suomen, Ruotsin, Viron ja Tanskan kuluttajamarkkinoille. Horeca-alalle eli hotellien, ravintoloiden ja kahviloiden ammattikeittiöille yritys toimittaa päätuotteiden lisäksi porotuotteita. Kaikki Kotivaran tuotteet valmistetaan Oulussa omassa tehtaassa.

Kotivara on toiminut alalla jo lähes 80 vuotta, ja kasvua haetaan myös ulkomailta.
– Alan kilpailu on Suomessa kovaa. Työllistämme nyt lihankäsittelyssä ja tuotannossa 44 henkilöä, ja osa toiminnoista, kuten huolto, lähettämön toiminta ja puhtaanapito, on ulkoistettu, Ukkola kertoo.

Puhtaudella lunastetaan luottamus

Tuotantotilojen puhtaanapito on elintarviketeollisuudessa tarkkaa työtä, ja siivouksesta vastaavan on ymmärrettävä myös tehtaan tuotantoprosessit. Ukkolan mukaan puhtaus onkin elintarviketeollisuudessa kaiken a ja o, koska sillä taataan kuluttajalle tuotteiden turvallisuus.

Puhtaudella voimme taata laadukkaat tuotteet ja saavuttaa kuluttajien luottamuksen, Ukkola perustelee.

Puhtaudesta ei Kotivarassa tingitä: Tuotantovälineiden ja pintojen on oltava aivan puhtaat, eikä mikrobipitoisuus saa ylittää asetettuja raja-arvoja. Puhtautta arvioidaan sekä mikrobimittauksilla että aistinvaraisella tarkastuksella omassa laboratoriossa.

– Otamme ATP-mittauksessa näytteet koneista ja pinnoista, ja voimme seurata tuloksia reaaliajassa verkkopalvelusta. Noudatamme Kotivarassa FSSC 22000 -laatujärjestelmää, joka seuraa tuotantolaitoksen elintarviketurvallisuutta, Ukkola kertoo.

Avointa keskustelua ja kehitystoimia

Kotivaran ja SOLin yhteinen taival alkoi vuonna 2012, ja yhteistyö on Ukkolan mukaan syventynyt ja kehittynyt vuosien varrella.
–  SOLilaisten ammattitaito, ymmärrys laadusta, joustavuus, luotettavuus ja nopeus, Ukkola luettelee asioita, joihin SOLin ja Kotivaran yhteistyö nojaa.

Kotivaralla työskentelevä SOLin palveluesimies Pirjo Kleemola täydentää Ukkolaa:
– Hyvään yhteistyöhön kuuluu avoin keskustelu ja se, että toimintoja kehitetään yhdessä koko ajan. Olemme tehneet yhdessä tiivistä kehitystyötä esimerkiksi mikrobiologisessa näytteenotossa sekä Nocospray-ilmadesinfioinnin käyttöönotossa. Hyvässä yhteistyössä asioihin myös reagoidaan puolin ja toisin nopeasti.

Hyvään yhteistyöhön kuuluu avoin keskustelu.

Tuoteturvallisuus on yhteinen tavoite

Tuoteturvallisuus on molempien yritysten yhteinen tavoite, jonka eteen kaikki ovat valmiita tekemään töitä.
– SOLin tehtävänä on taata Kotivaralle häiriötön tuotanto ja huolehtia, että tilat ja koneet ovat puhtaina tuotannon alkaessa. Me haluamme pitää laadun korkealla ja taata asiakkaalle tuoteturvallisuuteen hyvän pohjan, SOLin elintarvikevastaava Kaisa Virtanen-Holappa toteaa.

Sekä Ukkola että Virtanen-Holappa korostavat, että yhteistyö on ollut todellista kumppanuutta – avointa ja luottamuksellista.
– Jaamme paljon tietoa puolin ja toisin. Ja haluamme jatkossakin panostaa yhteistyöhön, kuten esimerkiksi viikoittaisiin palavereihin, Ukkola lisää.

Hyvästä yhteistyöstä kertoo myös se, että SOLin palkkalistoilla olevia kohdellaan Kotivarassa samoin kuin omiakin työntekijöitä. Kotivarassa työskentelevät SOLilaiset ovat esimerkiksi tervetulleita Kotivaran pikkujouluihin ja muihin yhteisiin tapahtumiin.

”Meillä on sama suunta!”

Vaikka tuotantotilojen puhtaustaso on ollut hyvän yhteistyön ansiosta hyvä, eivät kumppanukset halua levätä laakereilla. Esimerkiksi elintarviketurvallisuuden standardit tiukentuvat jatkuvasti, mikä aiheuttaa muutoksia toimintaan.

Seuraamme SOLin kanssa tiiviisti pintojen puhtautta, standardeja ja kehitämme yhdessä toimintatapoja. Meillä on yhteinen suunta!, Ukkola kiittää.

Lue lisää elintarviketeollisuuden tuotantotilojen siivouksesta >>