Paikalla palveluvastaavat (oikealta vasemmalle) Arja Ryhänen, Marjo Koistinen, Toni Hukkanen, Virpi Hirvonen ja palveluohjaajat Jonna Pulkkinen ja Päivi Ikonen.

Ponssella arvostetaan aloitteita

– Me haluamme, että meille tarjotaan uusia palveluja, Ponssen työsuojelupäällikkö Tiina Lavinen kertoo. Yhteistyö SOLin kanssa sujuu mutkattomasti ilman turhaa byrokratiaa.

Vuoden 2015 uuden malliston koneista PONSSE Ergo 8w lähti maaliskuussa sarjatuotantoon.

 

Suomalainen metsäkonevalmistaja Ponsse, täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Yhden miehen pajana aloittanut perheyritys on nykyään yksi maailman johtavista metsäkonevalmistajista.

– Ponssen toimintaperiaate on suunnitella, testata ja valmistaa kaikki tuotteiden avainkomponentit itse, työsuojelupäällikkö Tiina Lavinen kertoo.

SOL vastaa siivouksesta sekä Vieremän tehtaalla että huoltopalvelukeskuksissa ympäri maata.

Lavinen kertoo, että siivouspalvelujen ostaminen ulkopuoliselta toimittajalta on Ponssella itsestäänselvyys.

– Se tuo meille selkeää lisäarvoa. Me olemme ammattilaisia metsäkoneiden valmistamisessa, huollossa, tuotekehityksessä ja markkinoinnissa. On järkevää käyttää yhteistyökumppania, joka vahvistaa toimintaedellytyksiämme.

Kehitytään yhdessä

Ponssella kumppanilta odotetaan ammattimaisuuden ja laadun lisäksi topakkaa aloitteellisuutta.

– Haluamme, että kumppanimme toimii niin kuin mekin toimimme. Tunnemme metsäkoneiden käyttäjät ja heidän työskentelyolosuhteensa, ja pyrimme koko ajan kehittämään heille vieläkin parempia koneita ja laitteita.

– Kumppanimme pitää siis osata tarjota myös meille uusia palveluja. Emmehän me voi tietää, mitä kehitystä heidän alallaan tapahtuu, Lavinen toteaa.

Siisteys on myös turvallisuustekijä.

– Kaiken pitää sujua avoimesti ja mutkattomasti. Emme kaipaa turhaa byrokratiaa, vaan asioista sopimisen pitää tapahtua paikan päällä. Täällä on jatkuvasti muuttuvia tilanteita, joten reipas kommunikointi on tärkeää. Haluamme, että SOLilaiset kertovat meille heti, jos jokin asia vaatii huomiota.

Ponssella kaikki ovat ponsselaisia. Tämän vahvistaa myös SOLin palveluesimies Tarja Rönkä.

– Näin välittömässä ilmapiirissä on helppo viihtyä, mikä vaikuttaa suoraan myös meidän työntekijöidemme vaihtuvuuteen.

Lavinen korostaa, että kaikkien alihankkijoiden pitää olla ehdottoman luotettavia.

– Myös siivoustyössä kuullaan ja nähdään monia luottamuksellisia asioita, jotka eivät saa levitä tehtaan seinien ulkopuolelle.

– Tehdasympäristössä toimitaan aina tuotannon ehdoilla kertovat Ponssen työsuojelupäällikkö Tiina Lavinen (vas.) ja SOLin palveluesimies Tarja Rönkä.

 

Tarvitaan joustavaa palvelua

Siivousta tehdään tehtaalla tuotannon ehdoilla.

– Pyrimme tietenkin sopimaan aikatauluista jo etukäteen, mutta tilanteiden eläessä se ei aina ole mahdollista. Osa työpisteistä on sellaisia, että sieltä tulee SOLilaisille soitto, että nyt tänne voi tulla eli joustoa vaaditaan.

Tehtaan työturvallisuusasioista vastaava Lavinen kertoo tämän olevan myös turvallisuuskysymys.

– Silloin työpisteessä on SOLin palveluvastaavien turvallista toimia. Tehdasympäristössä kaikkien on tunnettava työturvallisuusohjeet ja -riskit. Teemme jatkuvaa riskianalysointia, ja annamme työturvallisuuskoulutusta kaikille täällä työskenteleville eli myös SOLilaisille.

Yli 4 000 vierasta vuodessa

Tiina Lavinen kertoo, että tehtaan siisteys on monin tavoin tärkeää.

– Tietenkin tuotteiden laadun ylläpitäminen tarvitsee puhtautta. Meillä on myös erityistä puhtautta vaativia kohteita, kuten hydrauliikan esivarustelu.

– Lisäksi siisteys on ehdoton turvallisuustekijä. Lattiat eivät saa olla liukkaita, eikä niillä saa lojua mitään ylimääräistä, mihin voi kompastua.

Ponssen Vieremän tehtaalla vierailee vuosittain yli 4 000 asiakasta ja yhteistyökumppania.

Reipas kommunikointi on tärkeää.

– On tärkeää, että toimintaympäristömme on siisti ja viihtyisä. Haluamme, että vieraamme tuntevat itsensä tervetulleiksi.

SOL hoitaa Ponssen tehtailla myös jätteiden kierrätystä.

– Noudatamme ympäristöarvoja kaikessa toiminnassamme. Suurin osa tästä työstä tehdään tietenkin tuotekehityksen yhteydessä, kehittämällä uusista metsäkoneista koko ajan ympäristöystävällisempiä. Sen lisäksi haluamme, että kaikki uusiokäyttöön soveltuva materiaali kerätään tuotannosta talteen ja lajitellaan.

– SOLilaiset huomaavat omassa työssään, ellei kierrätys toimi ja tarvittaessa kehitämme toimintoa yhteistuumin.

Metsäkonejätti suosii suomalaista

Ponsse viettää tänä vuonna 45-vuotisjuhlavuottaan. Einari Vidgren luovutti ensimmäisen Ponsse Paz -metsäkoneen koneyrittäjä Eero Vainikaiselle Karttulaan vuonna 1971. Tammikuun lopussa Vieremän tehtaasta ajettiin ulos 10 000. PONSSE-metsäkone, joka urakoi niin ikään Karttulan savotoilla. Kone luovutettiin puunkorjuuyritys Karttulan Metsätyö Oy:lle, joka tekee myös yhteistyötä Ponssen tuotekehityksen kanssa ja on ollut mukana kehittämässä muun muassa energianpuun korjuuteknologiaa.

Einari Vidgren ja PONSSE paz vuosimallia 1969.

 

Ponssella uskotaan kotimaiseen osaamiseen, ja yritys investoi voimakkaasti tuotantoon ja palveluverkoston kehittämiseen Suomessa. Vieremän tehtaalla investoidaan valmistukseen tänä vuonna noin 8,5 miljoonan euron arvosta. Ponssen toimittajaverkostosta 90 prosenttia sijaitsee Suomessa, ja alihankinnassa tehtävistä komponenteista peräti 20 prosenttia valmistetaan Vieremän tehtaan vieressä olevassa kumppanuuskylässä. Tuotannosta yli 73 prosenttia menee vientiin, noin 40 eri maahan.

Vuonna 2014 Ponsse Oyj:n liikevaihto oli 390,8 miljoona euroa, ja yhtiö työllisti keskimäärin 1 246 metsäkoneiden ammattilaista.

TEKSTI VAULA AUNOLA KUVAT VAULA AUNOLA JA PONSSE

Ponssen kotisivut