SOL huolehtii Helsinki-Vantaan lentokentällä muun muassa Finnairin kalustosta. Tiukimmillaan lentokoneen vierailu kentällä eli niin kutsuttu kääntöaika saattaa jäädä alle tunnin.

Minuuttipeliä Seutulassa

Samaan aikaan, kun lomalaiset kiinnittävät turvavyönsä, SOL lentokenttätiimi valmistautuu ja on yleensä jo portilla vastassa. Tarkkaa aikataulutusta vaativaa lentokoneiden siivousta ohjataan palkitulla mobiilijärjestelmällä.

Varsinkin päiväsaikaan lentokoneiden siivous tapahtuu tiukassa rytmissä. Ja jos lento sattuu vielä olemaan myöhässä ja lähdössä saman tien takaisin taivaalle, niin puhutaan minuuttipelistä.

– Mobiililaitteilla käytettävään järjestelmään tulee online liikennetilannetieto suoraan Finavialta, SOLin kehityspäällikkö Kari Haahtela kertoo.

– Tiukimmillaan lentokoneen vierailu kentällä eli niin kutsuttu kääntöaika saattaa jäädä alle tunnin. Ja kun siinä ajassa, kone sitten tyhjennetään, lastataan, tankataan ja siivotaan, niin aikaa ei todellakaan riitä tuhlattavaksi, SOLin kehityspäällikkö Kari Haahtela kertoo.

SOL huolehtii Helsinki-Vantaan lentokentällä muun muassa Finnairin kalustosta. Koko toiminnan ydin on Grafian Vuoden Huiput kisassa palvelumuotoilun sarjassa hopeahuipun saanut OmaSOL -toiminnanohjausjärjestelmä. Sen avulla esimiehet suunnittelevat työt ja se myös ohjaa tiimejä kentällä.

– Mobiililaitteilla käytettävään järjestelmään tulee online liikennetilannetieto suoraan Finavialta. Asiakkaamme saa myös välittömästi tiedon siitä, milloin olemme aloittaneet työt ja kuittauksen heti kun koneessa on valmista, Haahtela kertoo.

OmaSOL kertoo tiimille konetyypin ja minkälainen siivous on tilattu tehtäväksi. Sinne tallentuvat myös asiakkaan tilaamat lisätyöt ja siivousohjelmaa voidaan myös vaihtaa tarvittaessa.

– Järjestelmän kautta työnjohto voi myös lähettää tiimille jo ennakkoon tiedot, jos lennolla on tapahtunut jotain sellaista, mikä voi vaikuttaa työnkulkuun.

– Tieto matkustamoon mahdollisesti unohtuneista tavaroista lähtee taas meiltä heti eteenpäin.

Ruuhkaisin aika kentällä on aamulla ja iltapäivällä.

– Päivisin tehdäänkin yleensä kevyempiä niin kutsuttuja kääntösiivouksia ja yöllä koneet sitten puhdistetaan perusteellisemmin.

Näiden lisäksi säännöllisin välein tehdään perusteellinen peruspesun tyyppinen siivous.

– Silloin lentokoneen puhdistuksen lisäksi vaihdetaan myös esimerkiksi kaikki matkustamon lehdet ja kirjat.

SOL Siivouspalvelut

Teksti: Vaula Aunola Kuvat: Vaula Aunola ja Sampo Kiviniemi.